Mobilite 2015’te İşlerin Yapılış Şeklini Değiştirmeye Devam Edecek

2015’te bilişim teknolojilerinin iş yapma şekillerinde büyük çaplı değişimlerin yaşanmasına önayak olacağını öngörülüyor. Cihaz, lokasyon ve uygulamalardan bağımsız olarak her şey yazılım tabanlı olmaya başlayacak. Bu eğilim, çalışanların iş yapış şekillerini adeta yeniden keşfetmesine zemin hazırlıyor ve özellikle mobil çalışma stillerinde önemli değişiklikler bekleniyor.

 Mobilite 2014 yılında da iş ve teknoloji dünyasının en önemli kavramlarından biri oldu. 2014 yılında her zamankinden daha çok insan ofislerinden çıkıp daha fazla mobil çalışmayı tercih etti. Bu mobil çalışma eğilimi beraberinde yeni ihtiyaçları da getirdi. Bu ihtiyaçları adreslemek ve bunları mümkün olan en güvenli şekilde gerçekleştirmek için yepyeni servis ve uygulamalar geliştirildi. 2014’te BT endüstrisi önemli şeyler başardı ama bu 2015’te durma lüksü var anlamına gelmiyor. İş dünyası hızla gelişmeye ve dönüşmeye devam ederken, 2015’te beklentiler yine büyük. 2015, iş dünyasında mobilite ve yazılım alanındaki yenilikler sayesinde önemli dönüşümlere gebe. 

Yenilikçi firmalar için ‘uzaktan çalışma’ yeni bir konu değil. Analistlerce yapılan bir araştırmaya göre, beyaz yakalıların %61’i ofis dışında çalışmakta. Yine diğer bir  araştırmaya göre ise önümüzdeki 5 yıl içinde evden çalışanların sayısının %63’e yükseleceği öngörülüyor. İnsanlar artık işlerini en iyi şekilde yapmalarına imkan sağlayacak yerlerde çalışmayi talep ediyor. Bu sayede hem çalışan memnuniyeti artıyor hem de firmalar daha esnek olabiliyor. Böylece iş dünyasındaki hızlı değişiklere adapte olabilme imkanı yakalıyorlar. 

Mobilite

Günümüz çalışanlarının işlerini halletmek için kişisel veya kurumsal en az 3 cihaz kullanmaları gerekiyor. Tüm bu cihazlar farklı donanımlar tarafından yönetiliyor. Farklı donanımlar kullanan çok sayıda cihazla başa çıkmak ise gittikçe zorlaşıyor. 2015’te, bilişim teknolojileri cihazdan bağımsız olarak akla gelebilecek herhangi bir cihaza hizmet götürebilmek üzerine yoğunlaşacak. Bilişim teknolojileri sayesinde, çalışanlara güvenli bir biçimde uygulama ve verilerin diledikleri cihazdan ve mekandan erişilebilir kılındığı yeni çalışma alanı konseptleri firmalara büyük katma değerler katacak. 

Her geçen gün artan mobil veri kullanımıyla, şirketler farklı coğrafyalardan gelen çalışanlarını nasıl bir arada ve uyumlu bir şekilde tutacak? Bu çok temel bir soru. Mobil uygulamalara eklenecek “sosyalleşme” özelliği 2015 yılının en önemli konularından biri olacak.  Örneğin Evernote geçtiğimiz ayda uygulamaya “chat” özelliği eklediğini duyurdu. Bir e-mail uygulaması tek bir tuşla anında video araması başlatıyor veya bir toplantıda görüşlerinizi iş arkadaşlarınızla paylaşmanız için tek tuşla onlara canlı bağlanıp fikirlerinizi paylaşmanızı sağlıyor.  2015 yılında çalışanlar ve müşterilerle anında iletişime geçmek için kullanılacak araçlar ön planda olacak ve bu araçlar her gün kullandığımız uygulamaların içine gömülecek.

Yazılım tanımlı veri merkezi, BT sektöründe veri merkezleri uygulamalarının şeklini değiştirdi. Ağ ve depolama fiziki olmaktan sanala doğru kaydı. Ama bu sadece bir başlangıç. Şirketler şimdi yalnızca yazılım tabanlı işyeri konseptinin getirdiği operasyonel ve teknik faydalara değil, bunun tüm iş dünyasına ve insanlara getirdiği yararlara bakacak. Bir sunum yapmak için ofise bağlı kalmak yerine, işler “sanal” olacak ve iş her yerde yapılabilecek. Bu konsept BT sektöründe tüketimi, dağıtımı ve yönetimi baştan tanımlarken, aynı zamanda firmalara yeni büyüme fırsatları sunup hızla değişen pazara uyum sağlamalarını da kolaylaştıracak.

İNTERNET VE MOBİL BANKALARI TEHDİT EDEN YAZILIM