Çocuk dostu olarak bilinen yaratıcılık üstüne yapılan Minecraft Güney Kore’de çocuklara yasaklandı. Özetle ülkenin aldığı bu kararla oyun sadece yetişkinlere uygun oldu.
Çocuk dostu olarak bildiğimiz Minecraft’ı çocuklara yasaklayan Güney Kore’nin kararı gündeme bomba gibi düştü. Böylece ülkede oyunu sadece yetişkin bireyler oynayacaklar. Beklenmedik bu kısıtlama “Külkedisi yasası” isimli bir kanunla mümkün hale geldi. Kısacası bu yasa 16 yaşından küçük herkesin gece yarısından sabah altıya kadar çevrimiçi oyun oynamasını önlüyor. Böylece kanun çocukların gece uyumasını engelleyen bir sebebin önüne geçmeyi amaçlıyor.
Güney Kore’de faaliyette bulunan tüm oyun firmalarını etkileyen bu karara Microsoft esnek bir çözüm sunmadı. Microsoft, Xbox Live ve diğer sunuculara bir süre kısıtlaması getirmek yerine ülkedeki politikasını 2012’de değiştirdi. Böylece ülkede bir hesap oluşturmak isterseniz en az 19 yaşında olmanız gerekiyor. Ne var ki Mojang tarafında şimdiye kadar bir yaş doğrulaması yoktu. Bu da Minecraft oynayan genç oyuncuların yasaktan etkilenmemesi anlamına geliyordu.
Ne yazık ki bu durum olumsuz yönde değişti. 2020’nin Aralık ayında firma Mojang kullanıcılarına da Xbox Live üyeliğinin gerekeceği konusunda uyardı. Ancak kesin bir baskı yerine ilk etapta geçişler gönüllü olarak gerçekleşti. Sonrasında Mart ayına geldiğimizde özellikle Güney Kore için satın alımlarda 19 yaş uyarısı başladı. Şimdi ise Minecraft ülkenin Oyun Derecelendirmesi ve Yönetim Komitesi, Minecraft’ı 12+ ile sınırladı. Lakin Xbox Live girişinin zorunlu hale gelişi bu sınırı 18 yaşın üstüne çekiyor.
Güney Kore’de Minecraft çocuklara yasaklandı ve bu durum tepki doğurdu
Bekleneceği üzere birçok Kore vatandaşı oyuncu bu konuda oldukça sinirlenmiş durumda. Hükümetin resmi web sitesinde bir dilekçe 88.000’den fazla imza topladı. Bununla birlikte, imzalayanlar külkedisi yasasının kalkmasını istiyor. Ayrıca bu yasanın Minecraft’ı da kapsayan kısıtlamalarından endişelerini dile getiriyor. Dilekçede şu ifadeler yer alıyor:
“Yasa sonunda eğitici ve yaratıcı oyunların özü olarak kabul edilen Minecraft’a kadar geldi. Eğer böyle devam ederse Kore, Mincraft’ın bile yetişkin oyunu olarak ele alındığı tek ülke olacak.”
Dilekçede ayrıca bu yasakların oyunların gençler üzerindeki yararlarını göz ardı ettiği ifadesi yer alıyor. Ayrıca yasağı atlatmak da aslında çok kolay. Aileler bu yasağı aşmak için oyunu çocuklara kendi hesaplarıyla oynatıyor. Bu da aslında çocukların yetişkin gibi yer aldığı bir ortamda daha büyük riskleri doğuruyor.
Peki siz bu tarz yasakların çocuklar için yararlı olduğunu düşünüyor musunuz? Lütfen düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşın.
Diğer haberler:
>> Atari Oyun Sektörüne Üst Perdeden Dönüş İçin Hazırlık Yapıyor