Londra Polisi canlı yüz tanıma sistemini kullanmaya başladığını açıkladı. Peki, kolluk kuvvetleri bu sistemi nasıl kullanacak?
Londra Büyükşehir Polis Servisi canlı yüz tanıma (LFR) teknolojisini kullanmaya başladı. Şehrin dört bir yanındaki kilit bölgelerde, kameralar geçen insanların yüzlerini tarayacak ve memurları aranan suçlularla olası eşleşmelere karşı uyaracak.
Met’e göre bu sistem; şiddet, silah ve bıçaklı suçlar ve çocuk istismarı dahil olmak üzere ciddi suçların üstesinden gelmeye ve savunmasızların korunmasına yardımcı olacak.
Met, bir tweet’te, potansiyel bir uyarıyı tetiklemeyen elde edilen görüntülerin derhal silineceğini ve bir uyarıyı temel alarak birini durdurup durdurmamaya karar vermesinin görevlilere bağlı olduğunu bildirdi. Bu sayede gizlilik konusunda Londra’da yaşayanların kafalarında soru işareti kalmayacak.
Apple gizlilik için düğmeye bastı!
Bu canlı yüz tanıma sistemi CCTV veya bodycams gibi diğer görüntüleme platformlarına bağlı çalışmayacak. Met’in teknolojinin iyi bir şekilde kullanılabileceği konusunda ısrar etmesine rağmen, bazı eleştirmenler LFR’yi etkisiz ve bazı durumlarda yasadışı olarak tanımlıyor.
Örneğin, Nisan 2019’da Essex Üniversitesi’nden bir rapor, Met’in LFR teknolojisinin yüzde 81’lik bir yanlışlık oranına sahip olduğunu tespit etmişti. Geçen yıl, Güney Galler’de polis tarafından kullanılan teknoloji yanlışlıkla 2.300 masum insanı potansiyel suçlu olarak tanımlamıştı.
Londra Polisi bu yüzden canlı yüz tanıma sistemine yüzde 100 güvenmemesi gerekiyor. Umarız LFR’den dolayı masum insanlar suçlu olarak gösterilmez.