Dünyanın en büyük ve özel sistemleri içerisinde yer alan Linux işletim sistemi merak uyandırmaya devam ediyor. Hadi gelin Linux ile ilgili tüm detaylara ve ne için kullanıldığına birlikte göz atalım.
Windows ile kıyaslandığında birçok farklı özelliği bulunan Linux, son derece popüler. Onun bu popülerliği daha çok özelliklerinden kaynaklanıyor. Mesela açık kaynak kodlu olması onun en önemli özelliği olarak ön plana çıkıyor.
1999 yılında Helsinki Üniversitesi öğrencisi Linus Torvalds bu işletim sistemini geliştirdi. Aslına bakacak olursak ilk etapta bazı akademik amaçlarla kurulmuştu. Sonraları bu amacının dışına çıktı. Bugünlerde ise herkesin kullanabildiği ve özellikle siber güvenlik alanında tercih edilen işletim sistemlerinden birisi oldu.
Linux işletim sistemi: Güvenlik, özelleştirme ve açık kaynak
Linux görebileceğiniz en güvenli sistemlerden bir tanesidir. Windows ile kıyaslandığında çok daha güvenli bir sistem sunar. Eğer şifre girilmezse uygulamalar işletim sisteminde hiçbir değişikliğe neden olamıyor. Ayrıca burada istediğiniz gibi özelleştirme yapabilirsiniz. İşletim sisteminin kendisi açık kaynak kodlu olduğu için herhangi bir özelleştirmeye gerek yok.
Tüm bunlara ek olarak bu işletim sisteminin herkese açık olması büyük bir topluluk oluşturulmasını sağlıyor. Birçok işletim sisteminin aksine kaynak kodlarda değişiklik yapılmasına izin veriliyor. Herkes bu işletim sisteminden bir parça alıp yeni bir sistem kurabiliyor.
Öğrenme konusunda biraz güçlük çekebilirsiniz
Linux işletim sisteminin her ne kadar birçok olumlu özelliği bulunsa bile bazı konularda dezavantaj yaratabiliyor. Mesela bu uygulama kolaylıkla öğrenilemiyor. Biraz fazla teknik detay istendiği için kullanıcıların öğrenme konusunda güçlük çektiği görülür. Bu nedenle az bir teknik bilgiye sahip olmadan öğrenmeye başlamanız tavsiye edilmiyor.
Linux işletim sistemi bilgisayar korsanları tarafından sürekli olarak kullanılıyor. Kali Linux gibi hacking araçları yine bu işletim sisteminin bir uzantısı. Kısacası Linux kullanarak yapabileceklerinizin sınırı neredeyse yok. Ayrıca güncellemeleri bile kendiniz yapmanız gerekebilir. Peki siz bu son derece özgür işletim sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?
İlgili Haberler:
>> Red Hat, Red Hat OpenShift Platform Plus ile eksiksiz Kubernetes yığını sunuyor
>> Açık Hibrit Bulut Nedir? Modern ve Çok Yönlü Bir Altyapı İçin Nelere İhtiyacınız Var?