Güney Koreli LG, mobil telefon pazarından çıkma kararı aldığını duyurdu. Artık LG Mobile etiketini görmeyeceğiz. Firmanın farklı planları var.
LG’den yapılan açıklamada, firmanın artık telefon üretmeyeceği ve pazardan çekileceği belirtildi. Gerekçe ise, bu pazardaki rekabetin çok güçlü bir seviyeye ulaşması. Bu sebeple de firma, farklı teknoloji dallarına odaklı hareket etme kararı aldı. Mesela elektrikli otomobil parçaları, akıllı ev ile ilgili araçlar ve ekran teknolojileri gibi.
Firma, artık telefon üretmeyecek, ancak güncel modellerine bir süre daha yazılımsal güncelleme desteği vermeyi sürdürecek. Yani yakın zamanda güncel bir LG modeli aldıysanız endişe etmenize gerek yok.
Bu haber, muhtemelen Samsung’un da hoşuna gitmiştir. Zira o da Güney Koreli bir firma ve pazardan bir rakibi eksilmiş oluyor böylelikle.
LG Mobile, yıllardır akıllı telefon pazarında önemli oyunculardan bir tanesiydi
Reuters’a göre firma, 2013 yılında “Dünyanın en büyük üçüncü telefon üreticisi” konumundaydı. Ne var ki bu başarısını devam ettiremedi ve bu kararla karşı karşıya kaldık.
Aslına bakarsanız özellikle son 5 yıllık dilimde, dünya çapında Çinli telefon üreticilerinin ciddi yükselişi söz konusu. Huawei’den Oppo’ya, Xiaomi’den Honor’a kadar pek çok farklı marka var. Bu markaların pazarda söz sahibi olabilmesinin en büyük sebebi ise, “Uygun fiyata yüksek performans” sunabilen ürünler hazırlamaları. Bu nedenle de yalnızca LG değil, bir zamanlar büyük popülaritesi olan Sony, HTC ve Nokia gibi markaları da pek göremiyoruz.
LG Mobile, özellikle G ailesinin ilk yıllarında “Fiyat performans” olarak pek çok kullanıcıyı memnun eden modellere imza atmıştı. Firmanın dikkat çekici bir yanı ise, pek çok yeni modelinde “yenilikçi tasarım” detaylarına yer vererek yeni kullanım deneyimleri oluşturmak istemesiydi.
LG Mobile, amiral gemisi modellerinde radikal tasarım detayları tercih eden nadir üreticilerden bir tanesiydi
Firma, dual kamera sistemini kullanan ilk üreticiler arasında yer alıyor. Öte yandan, LG G5 ile kullanıcılara sunduğu “modüler tasarım” fikri, cihazın eklenebilir hoparlörlerinden kamera aparatlarına kadar pek çok geliştirme seçeneği olduğunu müjdeliyordu. Dual ekranlı modellerden döndürülebilir çift ekranlı modellere, güçlendirilmiş hoparlörlü müzik telefonlarına kadar pek çok “radikal” tasarımlı ürün gördük. Hatta arkası deri kaplı, kavisli şekilde hazırlanan amiral gemisi modeli bile vardı (LG G4). Bu sayede ürünün avuca daha iyi oturması ve görsel olarak premium hissi sunması hedefleniyordu.
Bazı telefonlarında görülen ekran ve tasarım sorunları, LG Mobile’ın popülaritesine kötü anlamda etki etmişti
LG G2 ve G ailesinin devamındaki bazı modellerde, özellikle ekranda renk ve görüntüleme sorunları vardı. Aşırı ısınma gibi sorunlardan da söz ediliyordu.
LG G5, modüler tasarımlı bir üründü, ancak “tak çıkar” özelliği sebebiyle bir süre sonra gövdesinde gevşemeler olabiliyor ve bu da can sıkıyordu.
Her ne kadar firma, “Kullanıcılar hâlâ çıkarılabilir batarya, kulaklık girişi ve microSD gibi detaylara önem veriyor” deyip bu yönde hareketler gösterse de, bazı sorunların önüne geçmeyi de beceremedi.
Ve fiyat faktörü
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, özellikle Çinli üreticilerin hazırladığı “fiyat performans” bazlı modeller, pek çok üreticiyi “rekabet edemez” duruma getirmişti. Son döneme bakıldığında da Çinli üreticilerin fiyatlarıyla LG’nin fiyatları arasında dikkat çekici farklar vardı. Sonuçta pek çok kullanıcı da daha uygun fiyatlı ürünleri tercih etti, ediyor.