Laboratuvar ortamında üretilmiş olan kalp kası ilk kez insana nakledildi. Japon bilim insanları bu olay ile tarihe ismini yazdırdı.
Bilim ile teknolojinin aynı doğrultuda ilerlemesi, sağlık alanında bir çok yeni tedavi biçimini görmemizi sağladı. Geçtiğimiz yıl 3D yazıcı ile sağlık alanında büyük adımlar atılmıştı. Şimdi de bir haber Japonya’dan geldi.
Japonya’daki araştırmacılar, dünyanın ilk laboratuvarda yetiştirilen kalp kası hücresi naklini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Kalp kası hücrelerini büyütmek için Osaka Üniversitesi’nden bilim insanları; önce yetişkin kök hücrelerini alıp embriyonik benzeri durumlarına yeniden programladılar. Bu noktadan sonra, araştırmacılar hücreleri istedikleri form haline getirmeyi başardılar ve kalp kası hücreleri.
Drone sektörü evrim geçiriyor! Güvercin Drone üretildi!
Transplantasyonu alan hasta, kalbin pompalamada zorluk çektiğinden ve kasları yeterli kan almadığı için iskemik kardiyomiyopatiden muzdaripti. Bazı durumlarda, bu durum kalp nakli gerektiriyor. Ancak araştırmacılar yeni kas hücrelerinin kan damarlarını yenilemeye yardımcı olacak bir protein salgılamasını ve böylece kalbin genel işlevini yerine getireceğini söylüyor.
Bu üç yıllık denemedeki 10 hastadan ilki olan hasta şimdi hastanede gözetim altında ve bu hasta gelecek yıllarda araştırma için takip altına alınacak.
Bu nakil uzun vadede başarılı olursa, prosedür kalp nakillerine uygulanabilir bir alternatif olabilir. Çünkü bu hücreleri oluşturmak uygun donör kalpleri bulmaktan çok daha kolay ve alıcının bağışıklık sistemi tarafından reddedilme olasılığı oldukça düşük.