Küçük işletme sahipleri, nakit sıkıntısını her zaman sorun etmişlerdir. Para, sadece bilinirlikle kısıtlıdır ve mümkün olan her yerde tasarruf etmek gerekir. İşte sizlere tasarruf edebilmeniz için gerekenler…
Bu yazımızda küçük işletmelerin hangi alanlarda tasarruf edebileceğini mercek altına alıyoruz ve bu sayede nakit sıkıntısını aşmada size yardımcı olacak yolları araştırdık. Küçük işletmelerin yüzde 50’den fazlası ilk beş yıl içerisinde kepenk kapatıyor. Bunların çoğunun kapanma sebebi ise, nakit akışının sağlanamaması. Birçok küçük işletme sahibinin bir bütçesi olsa da, çoğu kişi bu kaynağı nasıl en üst düzeye çıkaracağını bilmiyor.
İhtiyaçlarınızı iyi belirlemeniz şart
Başarılı küçük işletme bütçelemesi, kâr marjlarını belirleyerek ve ardından masrafları en çok ihtiyacınız olan yere akıllıca tahsis ederek başlar. Bir bütçe oluşturmakta zorlanıyorsanız veya hızlıca bir yenilemeye ihtiyacınız varsa, sizin için hazırladığımız küçük işletme bütçeleme ipuçları, hedeflerinize ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Tabii ki şapkadan tavşan çıkarmayacağız… Hazırladığımız ipuçlarını birçoğunuz biliyorsunuz, fakat bu ipuçlarını uygulamak için ısrarcı davranmanız ve karşınıza ne çıkarsa çıksın zorlamanız şart.
Gelişen teknolojiyi kullanmanız gerekiyor
Maliyet ve kâr dengesini ayarlamak için bir bütçeleme yazılımı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer kullanmazsanız, Excel tabloları içerisinde hata yapmanız muhtemel. Yazılım sayesinde geleceği tahmin etmeniz çok daha kolaylaşacaktır. Burada size özellikle tavsiye ettiğimiz bir yazılım yok. Bütçeleme yazılımlarının hemen hemen hepsi aynı işi görmekte. Tek yapmanız gereken, bilgileri düzgün ve düzenli girmeniz.
Bölüme göre bütçe
İşletmeniz küçük olsa da, bütçenizi çeşitli kategorilere ayırarak değer yaratmanız mümkün. Örneğin, BT giderleri için bütçeleme yaparak başlayabilirsiniz. Ardından reklam, işçilik ve işinizin diğer alanlarına geçebilirsiniz. Bu, harcamalarınızı yerelleştirmeye yardımcı olacak ve aynı zamanda her bir kategoriden sorumlu çalışanlara biraz daha sorumluluk verecektir.
Aşırı giderlere dikkat
Bütçeleme yazılımı kullanmanızın ardından aşırı giderlerinizi çok daha kolay görebileceksiniz. Bu sayede fazla harcamaların olduğu bölümleri kontrol edebilir ve finans üzerindeki baskıyı azaltabilirsiniz. Kulaktan duyma öneriler yerine elinizdeki verileri kullanmanız gerekiyor. Yaptığınız işi en iyi bilen sizsiniz ve şirketinizin gidişatını başkalarının eline bırakmaktansa kendiniz yönetebilirsiniz.
Tüm ticari alımları analiz edin
Birçok işletme sahibi büyük harcamalarını yakından takip eder, ancak küçüklere çok fazla dikkat etmez. Bu, geri dönüşü olmayan bir hata olabilir. Çünkü bu küçük masraflar hızla toplanarak ve büyük bir masrafa dönüşebilir. Gelen her bir faturaya dikkat etmenizi öneririz. Bu tutum, gereksiz eşya veya hizmetlere fazladan para harcamanızı engelleyebilir.
Gerçekçi bir nakit akışı yaratmanız gerekiyor
Küçük işletme bütçeleme çabalarının çoğu, şirketleri bazen anlamsız bir nakit akışı döngüsüne sokabilir. Bu olumsuz duruma yakalanmamak için nakit akışınızı tahmin ederken abartılı durumlardan kaçınmalısınız. Ticari yapılarda her zaman eldeki değere odaklanmak gerekiyor ve değeri nakde çevirmek için çabalamak şart. Gelecek dönem bütçeleri yapılandırırken para tahminlerinden çok değer tahminlerine odaklanmalısınız. Değerinizi ne kadar artırırsanız nakit sıkıntısını da o kadar çabuk aşacaksınız.
Küçük işletme bütçenizi her ay güncellemelisiniz
Bu, hiç akıllıca görünmeyebilir. Normalde şirketler dönemlik bütçeler yapar. Fakat küçük bir işletmeyseniz bu durum hedefleri yakalamakta sizi zorlayabilir. Küçük işletme bütçenizi her ay yeni nakit akışı tahminleri ve gerçekçi harcama kategorileriyle güncellemeniz gerekiyor. Böylece daha doğru hedefler belirleyebilirsiniz.
Çalışanlarınızı teşvik etmelisiniz
Küçük işletmeler için bir bütçeye bağlı kalmak büyük bir mücadeledir ve bazen bütçenizi yerine getirmek için teşvikler (performans primi şeklinde) vermeniz gerekebilir. Bu tarz teşvikler çalışanların performansını artırmak için harika bir yoludur. Hiç çalışanınız yok mu? Bu durumda bütçe hedeflerinize ulaştığınızda bir performans bonusu ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz.
Tedbirli olmalısınız
Performans bonusuna ek olarak, kendinizi motive etmek için harekete geçmelisiniz. Sağlam bir bütçeye uymamanız durumunda karşılaşacağınız riskleri ciddi şekilde analiz edin. Borç-kâr oranlarını, ödemeleri yapamama ve maaş bordrosunu listenize ekleyin. Küçük işletme bütçenizi takip etmeme ile ilişkili risklere bakmak sizi yolda kalmaya yetecek derecede yardımcı olabilir.
Büyük harcamaları öngörmeli ve planlamalısınız
Geleceğinizde büyük masrafların olacağını öngörmeniz ve buna göre plan yapmanız gerekiyor. Harcamalarınızı önceden tahmin etmek için elinizden geleni yapmalısınız. Bu tarz harcamaların etkilerini en aza indirgemek için tasarruf yapmanız şart.
Temel ve temel olmayan giderleri belirleme
Bordro, vergi, kira ve kredi ödemeleri gibi harcamalar temel giderleriniz olarak kabul edilir. Bu faturaları ödemelisiniz. Bunları, belirli sarf malzemeler ve ekipmanlar, yemek ücretleri ve ofis tadilatları gibi bir işletmeyi yürütmeniz için gerekli giderlerle karşılaştırın. Karşılaştırma yaparken şirketinizi yolda tutmanız için gerekli olan ve olmayan harcamalarınızı daha net görebileceksiniz.
Nakit sıkıntısını aşmak için kazançlarınızın bir bölümünü koruma altına alın
Cebinizdeki parayı geldiği gibi harcıyorsanız, beklenmedik durumlara veya kayıplara hiçbir zaman ödeme yapamayacaksınız demektir. Ayrıca, zamanlama doğru olduğunda işinizi büyütmekte zorlanacaksınız. Bunların hepsi aşırı sermaye gerektirir. Bu sebepten kârınızın bir kısmını özel bir tasarruf hesabına ayırmak, yapabileceğiniz en akıllı şeylerden biridir.
Sonuçta, küçük işletme bütçelemesi için en iyi tavsiye, işinize uygun hareket etmektir. Her şirketin yapısı ve iş yapış şekli farklıdır. Bu durum, harcamalarınızı düzenleyerek kendi tekniğinizi yaratmanızı sağlayabilir. İyi bir bütçeleme planıyla işletme yapınızda aradığınız genişlemeyi ve konforu yakalamanız mümkün.