Kredi Kayıt Bürosu (KKB), finans sektöründe teknolojinin yönünü belirleyecek bir platform oluşturmak üzere sektör CIO’larının biraraya geldiği özel bir etkinlik düzenledi. “Tekno Füzyon” adlı etkinlik, sektörün nabzını tutan önemli konulara değindi.
Türkiye’nin ilk ve tek kredi bürosu olan Kredi Kayıt Bürosu (KKB), finans sektöründe teknolojinin yönünü belirleyecek bir platform oluşturmak üzere sektör CIO’ları için ‘Tekno Füzyon’ adlı özel bir etkinlik düzenledi. Kredi Kayıt Bürosu Merkezi’nde gerçekleşen ve IDC Türkiye Başkanı Nevin Çizmecioğulları’nın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe sektörden Bilgi Teknolojilerine yön veren bir çok üst düzey yönetici katıldı. Finans sektöründe teknoloji kullanan kurumları bir araya getirerek, ortak strateji ve hareket planı oluşturmak, dünyadaki yeni eğilimlere paralel olarak Türkiye’deki yönünü belirleyecek bir platform hayata geçirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte sektörün nabzını tutan önemli konulara yer verildi.
Etkinliğin başlığı olan ‘Tekno Füzyon’un etkinlik hedefini birebir yansıttığını belirten Kredi Kayıt Bürosu CIO’su Abdullah Bilgin “Füzyonun anlamı bir çok elementin bir araya gelip, reaksiyonla kendilerinden daha ağır bir element ortaya çıkarması, bu isim de bankaların BT yönetimlerinin de teknoloji anlamında sinerji yaratarak böyle bir füzyon yaratabileceği mesajı veriyor” diye konuştu.
Katılımcılarının araştırma sonuçları ile teknolojide dünya gündemi hakkında geniş bilgi aldığı ve tekno füzyon oluşmasına katkı sağlanan etkinlikte “Dünya’da büyük teknoloji kurumlarının yönetimlerinin izledikleri son eğilimler ve bunların olumlu/olumsuz etkileri”, “Türkiye’nin Dünya’daki bu eğilimlere ilgisi, algısı ve bu gelişmeler doğrultusundaki hareket planları”, “Türkiye’de (en azından özel sektörde) teknolojik stratejileri belirlemek ve yönlendirmek için neler yapılabilir” konuları tartışıldı.
Bu doğrultuda en fazla üzerinde durulan konulardan bir tanesi bankaların rekabeti engellemeyecek bilgi teknolojileri altyapılarının konsolide edilerek tüm sektörce paylaşılabilir hale gelmesi için ortak hareket etme kararı oldu. Bilgin, üye bankaların da önerileri doğrultusunda paylaşılabilecek birçok potansiyel alanların ortaya çıktığını, banka BT temsilcilerinden oluşturulacak çalışma grupları ile bu potansiyel projelerin önceliklendirileceğini belirtti.
Bulut bazlı uygulama paylaşım platformları oluşturulması, ortak kullanılan ağ bağlantıların konsolidasyonun, kapalı-devre bulut hizmeti ile kritik verilerin kontrollü olarak tüm finans kurumlarınca paylaşılmasının gerek maliyetlerin düşürülmesi, gerekse de siber güvenliğin arttırılması anlamında önemli katkıları olacağını belirten Bilgin, Teknolojiye yatırım yapan en büyük kurumlar olarak bankaların bu alanlardan elde edeceği faydaların hem kurumların kendilerine hem de milli gelire önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.
Etkinliğin CIO Klüp mantığında periyodik olarak devam etmesinin hedeflendiği, bunun sektörde teknolojinin yönünün belirlenmesinde, ortak projeler geliştirebilmek için bankalar BT yöneticileri arasında iletişiminin arttırılmasında önemli katkı sağlayacağı belirtildi.