Koronavirüse karşı maskeler en büyük koruyucu olarak görünüyor. Birçok bilim insanı bunu önerse bile, yine de herkes tam olarak emin değil. Hadi gelin bilim insanların yaptığı ilginç açıklamalara bir göz atalım.
SARS CoV-2 vakaları dünya genelinde çok büyük bir zorluk yaşatıyor. Özellikle Avrupa ve ABD çok sert vaka yükselişleri ile karşı karşıya kaldı. Ölümlerin de yine aynı oranda artış göstermesi panik havasını iyice artırdı. Peki tüm dünyanın adeta canına okuyan bu virüsten korumanın bir yolu var mı?
Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, 2019 yılının Kasım ve Aralık aylarında başlayan koronavirüs salgınından korunmak için öncelikle sosyal mesafenin şart olduğu görülüyor. Fakat maske olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bazı bilim insanları ise bunun tam tersini düşünüyor.
Koronavirüse karşı maskeler işe yaramıyor mu?
Türkiye Sağlık Bakanlığı ve diğer tüm Dünya Sağlık Bakanlıkları, salgına karşı maske kullanımını büyük oranda teşvik ediyor. Hastalığın, maskelerden dolayı diğer insanlara yayılma hızı yavaşlıyor gibi bir algıdan bahsetmek de mümkün. Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma ise, tüm bu fikirleri adete altüst etti.
Virologlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, virüsün öksürük ve hapşırık gibi nedenlerden dolayı etrafa yayıldığı ifade edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda, damlacıklar yoluyla bu yayılmanın meydana geldiği ifade ediliyor. Koronavirüse karşı maskeler işe yarıyor mu sorusunun cevabı da burada gizli. Damlacıklar çok küçük olduğu için maskeler bunları tutamayabilir.
Virologlar tarafından yapılan açıklamalar, maskelerin işe yaramaz olduğunu mu gösteriyor? İşin aslına bakarsanız maskelerin işlevsiz olduğu söylenemez. Bilim insanları bu maskelerin büyük damlacıklardan insanları koruduğunu ifade ediyor. Böylece salgının yayılma hızı biraz da olsa düşebiliyor.
Koronavirüse karşı maskeler işe yarıyor ancak istenildiği kadar işlevsel değil demek daha doğru bir ifade olur. Dünya genelinde her 4 kişiden 3’ü maske kullanıyor. Böylece büyük damlacıklar nedeniyle hastalığın yayılması engelleniyor. Peki siz, bu çok tartışılan maskeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
İlgili Haberler:
>> Koronavirüs Mutasyonu Nedir? Covid19 Kaç Kere Mutasyon Geçirdi?
>> COVID20 Laboratuvarda Mı Yapılıyor? Ne Zaman Ortaya Çıkabilir #covid20