TÜMSİAD, dördüncü defa gerçekleştirdiği Kobilerde Dijitalleşme ve E-ihracat forumu İstanbul Ticaret Odası işbirliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Forumdan, dijital yatırımlar ve e-ihracata yönelik yerli ve milli üretimin önemine dair çarpıcı mesajlar verildi.
Tüm Sanayici İşadamları Derneği’nin (TÜMSİAD), “Büyük Türkiye için Üretmeye Devam” mottosuyla dördüncü defa gerçekleştirdiği Kobilerde Dijitalleşme ve E-ihracat forumu İstanbul Ticaret Odası işbirliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Forumdan, dijital yatırımlar ve e-ihracata yönelik yerli ve milli üretimin önemine dair çarpıcı mesajlar verildi.
Açılış konuşmasını TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan’ın yaptığı etkinliğe sanayi, iş dünyası, akademi ve özel sektör yoğun ilgi gösterdi. Kobileri Dijitalleştirme ve E-İhracat Forumu’nda Sefamerve CEO’su Mehmet Emin Okur, UPS Ülke Pazarlama Müdürü Engin Kolat, T-SOFT CEO’su Ömer Arıkan ve Kenetchi İnternational CEO’su Kaan Sürmeli e-ihracat deneyimlerini, şirketlerindeki uygulama süreçlerini ve başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştı.
TÜMSİAD öncülüğünde konuyla ilgilenen tüm KOBİ’lerin katılımına açık olarak gerçekleştirilen forumda T.C Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “İş dünyasında dijitalleşme ve e-ihracat” hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Panele katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sektreteri Prof.Dr. Kerem Alkin ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay yine dijitalleşme ve e-ihracat konusundaki bilgi ve tecrübelerini KOBİ’ler ile paylaştı.
‘’Güçlü Ekonomi İçin Üreten Türkiye’’
Forumun açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan, hayata geçirilen bu etkinliğin bir başlangıç olduğunu ve yıl içinde hayata geçecek birçok etkinliğin bir lansmanı olduğunu söyledi. Doğan, “Küresel ölçekte ekonomik daralmanın yaşandığı dünyada ülkemiz bir yandan bağımsızlık mücadelesi verirken, diğer yandan da büyümeye çalışıyor. Yeni ve büyük Türkiye vizyonunu hayata geçirmemiz için ekonomimizin güçlü olması gerektiğini biliyor ve güçlü ekonomi için de üreten iş dünyasının oluşması gerektiğine inanıyoruz. Ekonomimizin önceliklerini tespit etmek ve eylem planlarının oluşturulmasına katkı sağlamak için kamu-üniversite ve özel sektör taraflarındaki paydaşların bir araya getirilmesini çok önemsiyoruz” dedi.
2020 Hedefi 3 Trilyon Dolar
Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “2016 yılı itibarıyla e-ticaret işlemlerinin yüzde 44’ü mobil cihazlardan yapılmaktadır. 2016 yılı itibarıyla 1.6 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştır. 2020 yılında ise bu rakamın 3 trilyon doları aşması beklenmektedir. Toplam hacmin yüzde 64’ünün ise gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılması öngörülmektedir. E-ticaret sektörüne katılan kullanıcı sayısının Güney Amerika, Afrika, Asya ve Pasifik kıtalarında 1 milyar kişiyi aşmış olması dikkat çekicidir. E-ihracat için gelecekte bu pazarlar ön plana çıkacaktır. Ülke olarak bu öngörüleri dikkatle değerlendirmek ve bu pazarlarda rekabetçi olacak stratejileri oluşturmak durumundayız.”
“Bağımlılıktan Kurtuluyor ve Milli Üretime Yöneliyoruz”
Etkinlikte konuşan T.C Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır; ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ başlıklı bir sunum yaptı. Kobilerin dijitalleşmesi ve e-ihracat üzerine önemli mesajlar veren Kacır, “Dijitalleşmenin özü rekabetçi başarıyı hayata geçirmekten geçiyor’’ dedi. Kacır sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Dijital dönüşümü hangi kaynaklarla gerçekleştirdiğimiz de çok önemli bir konudur. Yerli ve milli yazılım ve donanımlarla mı yoksa farklı kaynaklarla? Bu konu dijitalleşme kadar önemlidir. Yerli üretimle yüksek teknoloji ihracatındaki payımızı arttırmamız gerekiyor. Milli teknoloji, güçlü teknoloji hedefimiz. Tam bağımsızlığımız için stratejik ürünlerin yerli ve milli olması gerekiyor ve bakanlık olarak bunun için çalışıyoruz. Stratejik ürün geliştirilmesinde savunma sanayi kadar finans, sağlık, enerji sektöründeki kritik ürünlerin yerli olarak üretilmesi de kritik rol oynuyor.’’
Dijitalleşme ve E-ihracat Devlet Politikası Olmalı
İTO (İstanbul Ticaret Odası) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, dijitalleşme ve e-İhracatın devlet politikası olarak yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi. ‘’Dijital çağı tehdit olarak görmemeliyiz’’ diyen Kuralay, ‘’Bu çağ bir nimet ve fırsattır. Eskiden küresel bir köy olarak tanımlanan ortam bugün küresel bir avuç, yani cep telefonu sürecine gelmiştir. Dolayısıyla, dijitalleşme ve e-ticaret yalnızca web sayfası kurmaktan ibaret olarak anlaşılmamalıdır. Yükselen kültürel değerlerimiz ile beraber dijital entegrasyonu tamamlamamız gerekiyor. Ülkemizde bu cevher mevcuttur. Teknolojiye değer katan bizleriz” diye konuştu.
Program Kobilerde Dijitalleşme ve e-ihracat konulu panelle devam etti.