Kobi ve girişimciler arabuluculuk sistemini keşfediyor

Ortak çalışma alanlarında birlikte iş yapma kültürünü iş hayatına yerleştiren Workinton, arabuluculuk sistemini masaya yatırdı. Arabuluculuk sisteminin tüm gelişim sürecinde yer alan Avukat Ferda Paksoy, girişimcilere uzlaşmanın önemini anlattı.

Türkiye’de yeni bir iş yapabilmek, işini geliştirmek ve uzun süreli ticari ilişkiler kurmak büyük zorluklar içeriyor. Ticari ilişkilerde yaşanan uyuşmazlıkların çözümü aylar yıllar sürebiliyor. Zaman ve maddi kayba yol açan bu süreçlerin kolay yoldan çözüme kavuşturulması için gündeme getirilen arabuluculuk sistemi iş dünyasında yaygınlaşıyor.

Workinton buluşturdu

Girişimciler, startup’lar, yeni kurulan şirketleri bünyesinde barındıran ve ortak çalışma bilincini aşılayan Workinton, arabuluculuk sisteminin anlatıldığı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Levent Workinton’da düzenlenen ve Workinton üyelerine ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinliklerin konuğu Avukat ve Arabulucu Ferda Paksoy oldu. Uyuşmazlıkların kolay yoldan çözülmesini amaçlayan arabuluculuk sistemini anlatan Avukat Ferda Paksoy, “Girişimciler ve KOBİ’ler ticari hayatlarının her alanında arabuluculuk sistemini kullanabilir. Bu girişimciler için hem zaman hem de maddi kazanç sağlayacak şeffaf bir çözüm yöntemidir” dedi.

Girişimcilerin, sözleşme, protokol, uluslararası bağlantılar, patent marka tescil, fikri ve sınai hakları ile daha birçok konuda, kişi ve kurumlarla sorun yaşayabileceğini söyleyen Ferda Paksoy, “Maalesef Türkiye’de yargı zamanında karar veremiyor. Geciken adalet duygusu kuruluşlara ve kişilere maddi ve manevi kaybettiriyor. 2014 yılında uygulamaya başlanan arabuluculuk sistemi ile girişimciler de iş hayatında daha hızlı ve şeffaf sonuç almaya başladı” dedi.

1497598557_IMG_8293

Eşit ve şeffaf çözüm

Gerek iş hayatında, gerekse özel hayatta arabuluculuğun konusuna giren birçok ihtilaf yaşandığını söyleyen Ferda Paksoy sistemi şu şekilde anlattı:

“Arabulucunun aktif görev alması için ortada iki taraf arasında uyuşmazlığın olması gerekiyor. Arabuluculuk sistemi esnektir ve tamamen iki tarafın rızası ile yürür. Taraflar her koşulda eşit olarak uygulamaya katılır ve gizlilik temel ilke olarak görülür. Seri bir şekilde yürüyen bu sistem yargılama süreci gibi uzun sürmez ve tarafların katılımı ile alternatif çözüm yolları bulunur. Dünyada çok yaygın olarak görülen bu uygulama Türkiye’de de yavaş yavaş gelişiyor. “

Girişimcilerin sınırlı kaynaklarla iş hayatında var olmaya çalışırken, uzlaşmazlıklarla vakit ve nakit kaybettiğini aktaran Ferda Paksoy, “Bu sistem bir anlamda  önleyici hukuk hizmeti olarak da değerlendirilebilir” diye konuştu.

Daha az masraf, daha çok fayda

Ferda Paksoy, şirket kuruluşundan başlayarak, marka tescil, iş kontratlarının düzenlenmesi, mal tedariği, mal aktarılması, iş yeri düzenlemeleri, iş ve işçi yönetimi, banka ve kredi alacakları gibi konularda arabuluculuk sisteminin kullanılabileceğini aktardı.

Arabuluculuk sisteminde temel ilkenin “kazan kazan” olduğunu da sözlerine ekleyen Ferda Paksoy, “Samsung ile Apple arasındaki uyuşmazlığın bir bölümü arabuluculuk sistemi ile çözüldü. Yargı sürecine göre masraflarınız daha düşük olur ve en önemli ekonomik fayda ise bekleyen alacağınız veya hakkınızı erkenden alırsınız. Çözümün getirdiği ferahlama hissini tüm girişimciler tatmalıdır” şeklinde konuştu.

Arabuluculuktan nasıl yararlanılır?

Girişimciler, Adliyeler içinde yer alan Arabuluculuk merkezlerine başvurabilir veya Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesinin web sitesinden Arabulucululuk Sicilinden kendileri seçim yapabilir. Başvuru ardından arabulucu karşı tarafın bilgilerini alır ve uzlaşmaya davet eder. Arabuluculuk iki tarafın rızası olmadan yürümez. Süreç mahkeme öncesinde olabileceği gibi mahkeme sürecinde ise hakimin yönlendirmesi ile yürüyebilir. Her iki tarafın dinlenmesi ve rızası ile başlangıç tutanağı yapılır ve taraflar imzalar. Arabuluculuk sürecinin başladığını gösteren belge yasal olarak dava açmaya ilişkin süre ve zamanaşımı haklarınızı korur. Süreci arabulucu yönetir, ama sürecin ne şekilde yürüyeceği konusunda ise taraflar görüş beyan edebilir. Yapılan görüşmeler metin haline gelir ve sonuç tutanağı olur. Bu tutanağı sulh mahkemelerinde şerh edebilirsiniz.

Dünyada elektrikli araçlar sayısı 2 milyona ulaştı