Akbank-Vodafone KOBİ Hackathon’unda profesyoneller ve öğrenciler, 48 saatlik maratonda KOBİ’ler için dijital çözümler üretmek için yarıştı.
Akbank ve Vodafone tarafından düzenlenen, profesyonel ve lise-üniversite öğrencilerinin katılımıyla KOBİ’lerin sorunlarına dijital çözümler üretilmesine yönelik “Hackathon” sonuçlandı. “CODE:KOBİ; KOBİ’ler için büyümenin dijital kodları” başlıklı Hackathon’da yazılımcı, tasarımcı profesyoneller ve öğrenciler KOBİ’lerin işlerini büyütmeleri ve verimliliklerini artırabilmeleri amacıyla, e-ticaret, sosyal medya, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) uygulamaları, tahsilat ve ödeme sistemleri gibi başlıklara odaklanarak dijital çözümler ve uygulamalar tasarladı.
KOBİ Hackathon’un büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, bireysel ve takım halinde katılınabilen Hackathon’a 400’e yakın başvuru olduğunun altını çizdi.
“Dijital dönüşümde de KOBİ’lerimizin yanındayız”
KOBİ’lerin gelişen teknolojiye ayak uydurabilmelerine de yardımcı olduklarını vurgulayan Bülent Oğuz, “KOBİ’lere yönelik ürün ve hizmetleri geliştirmeden önce, mutlaka kendileriyle kurduğumuz yakın ilişkiler ile ihtiyaçlarını belirliyoruz. Hackathon başlamadan önce de bizim bu birikimlerimize dayanan önerilerimizi katılımcılarla paylaştık. Ayrıca yarışmacılar, davet ettiğimiz KOBİ müşterilerimizin iş hayatlarında teknolojik anlamda duydukları ihtiyaçları ilk ağızdan kendilerinden dinlediler.” dedi ve ekledi:
“Hackathon, tüm dünyada yeni bir inovasyon platformu olarak hızla gelişiyor. KOBİ Hackathon’da da katılımcılarımız “heyecan-rekabet-çaba-yaratma” duygularıyla projelerinin “ilk satır ve son satır kodları”nı yazarak inovatif fikirlerini yarıştırdı. 14 yaşında dahi yarışmacımız vardı.
Mobil bankacılık yalnızca bireylerin ihtiyaçları için önemli olmaktan çıktı, gelişen teknolojiyle birlikte KOBİ’lerimiz için de önemli bir noktaya geldi. Bu konunun bilincinde olan yarışmacılarımız da Hackathon’da en fazla mobil uyumlu projeler geliştirdi.
Biliyoruz ki, KOBİ’lerin dijitalleşmesi, işlerini daha verimli yapabilme, müşteri taleplerini karşılama, maliyetlerini azaltma ve işletmelerinin sürdürülebilir olması açısından oldukça önemli. Bu gerçekten hareketle dijital dönüşümde de KOBİ’lerimizin yanındayız. Bu etkinlik ile KOBİ’lerin sorunlarına çözüm bulunurken, girişimcilerin yaratıcı fikirlerinin de hayata geçmesi için fırsat yarattığımıza inanıyoruz.”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ise şunları söyledi:
“Ticaretin temelini oluşturan KOBİ’lerin dijitalleşmenin sunduğu fırsatlardan yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizde işletmelerin dijital haritasını çıkarmak amacıyla geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu ile bugüne kadar 44 bin şirketin Dijitalleşme Endeksini hesapladık ve dijital yol haritasını çizdik. Akbank’ın hizmet verdiği 1 milyonu aşkın KOBİ’nin dijitalleşmesi için işbirliği yaparak Vodafone Dijitalleşme Endeksi’nin özel bir versiyonu üzerinden Akbanklı KOBİ’lere dijitalleşme skor ve ihtiyaçlarını ücretsiz olarak tespit etme imkânı sunduk. İşbirliğimizin ikinci fazını ise KOBİ’lerin dijitalleşmesine katkıda bulunacak çözümlerin geliştirilmesini hedeflediğimiz KOBİ Hackathon’u olarak belirledik. Genç yazılımcılar için önemli bir fırsat sunduğuna inandığımız bu değerli projeye destek vermekten mutluluk duyuyoruz.”
En güncel teknolojileri kullanarak hazırladıkları uygulamalarda 29 farklı bankacılık API’si kullandılar
Akbank ve Vodafone’un birlikte düzenlediği Hackathon’a 3 ya da 4 kişiden oluşan takımlar katıldı. Yarışmacı takımlar “proje demosu”nu 48 saatlik Hackathon süresince yazdılar. Yazılım geliştirmek için kullanılan araçlar, Akbank API’leri katılımcılara sunuldu ve yarışma başlamadan önce bu araçların kullanımı ile ilgili eğitim verildi. Yarışmacılar en güncel teknolojileri kullanarak hazırladıkları uygulamalarda 29 farklı bankacılık API’si kullandılar. Teknik destek ekibi ile etkinlik boyunca yarışmacılara mentorluk hizmeti sunuldu.
Kazanan takımlara hediye çeklerinin yanında iPhone 7, Apple Watch Series 2, iPad Mini 4 verildi
Her biri konusunda uzman ve iş dünyasında üst düzey yöneticilik yapmış jüri üyeleri belirlenen 97 yarışmacının takımını değerlendirerek yarışmanın birinci, ikinci ve üçüncüsünü seçti. Jüri; fikrin özgünlüğü, iş/gelir modeli, kullanım kolaylığı, ticarileşme potansiyeli, API kullanımı gibi birçok kritere göre projeleri değerlendirdi.
Yarışmanın birincisi olan takıma 10.000 TL değerinde hediye çeki ve takımdaki herkese iPhone 7, ikinci takıma 7.500 TL değerinde hediye çeki ve takımdaki herkese Apple Watch Series 2, üçüncü takıma da 5.000 TL değerinde hediye çeki ve takımdaki herkese iPad Mini 4 verildi.
Yarışmanın birincisi takım, Inventarium adlı projesi ile KOBİ’ler için mobil ortama uygun envanter takibi sağlayan uygulama tasarladı. İkinci olan takım, Finance adlı projesi ile KOBİ’lere rakip ve müşteri analizi yaparak işlerini geliştirebilecekleri fırsatları gösteren bir uygulama hazırladı. Yarışmada üçüncü olan takım, KOBİCüzdan adlı projesiyle KOBİ çalışanlarının harcamalarının dijitalleştirilmesi, takibi ve raporlanması konularına çözüm önerisi geliştirdi.