Kendini İmha Eden Drone lar Geliştirildi

Operasyonel görevlerde bilgi toplamak ve ulaşılması zor yerlere malzeme ulaştırmak için kullanılan drone cihazlar, görevini tamamladıktan sonra geride iz bırakmayacak şekilde kendini imha edebilecek.

Dünyaca ünlü AR-GE şirketi Xerox PARC; Amerikan DARPA’nın (İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı) geride bir iz, kanıt bırakmadan kendini imha edebilen insansız hava araçları (Drone) üretmeyi hedefleyen ICARUS Programı’na (Inbound, Controlled, Air-Releasable, Unrecoverable Systems Program) destek veriyor. Xerox PARC; aldığı sinyal komutla kendini otomatik olarak imha edebilen Gorilla Glass cam bellek ve elektronik devre buluşunu bu projeye entegre etmeye çalışıyor. Xerox PARC’ın bu buluşu, DARPA’nın ICARUS Programı’nın kritik bileşenleri arasında gösteriliyor.

ICARUS_Drone

DARPA’nın James Bond filmlerini aratmayan ICARUS Programı ile “Yok Olmaya Programlanabilir Elektronik Cihazlar” geliştirilmeye çalışılıyor. DARPA, drone cihazlarda donanım olarak Xerox PARC’ın geliştirdiği kendi kendini imha edebilen elektronik cam çipleri kullanacak. Böylece alınan bir komutla veya önceden belirlenen sürede droneların görevini tamamladıktan sonra kendini imha etmesi sağlanacak. Aynı zamanda drone üzerinde bulunan polimer paneller de cihazın geride bir iz bırakmadan imha olmasına imkan verecek. Drone sistemi için geliştirilen katı formdaki bu polimer paneller, direkt olarak gaz forma geçerek yok olacak. Elektronik devreleri barındıran cam ve polimer panellerin yok olması drone cihazına, taşıdığı malzemeye ve bilgiye dair geride hiçbir iz kalmamasını sağlayacak. Böylece görevini tamamlayan dronelar deyim yerindeyse buharlaşacak.

Drone teknolojisi ile ilgili açıklamada bulunan DARPA’nın ICARUS Programları Yöneticisi Troy Olsson, Xerox PARC gibi proje partnerleri ile geliştirdikleri teknolojiler kullanılmaya başlandığında, askeri ve sivil amaçlı operasyonel işlere yönelik bilgi ve veri güvenliğinin en üst düzeyde sağlanacağını söylüyor.

ICARUS Programı ile üretilen dronelar, gönderilecek bir sinyalle veya belirlenecek bir süre sonunda çevreye zarar vermeden kendini imha edecek. Daha düşük maliyetlerle tek seferlik kullanılabilecek şekilde üretilecek bu droneları geri döndürmek için harcanan enerjiden de tasarruf edilecek.