Katlanabilir ekranlı akıllı telefonlar, teknoloji severlerin yeni gözdelerinden. Peki bu ürünler, yüksek fiyatlarının karşılığında istediklerinizi verebilir mi?
Katlanabilir ekranlı akıllı telefonlar için son dönemin yenilikçi teknoloji modası tabirini kullanabiliriz. Şu an çok da geniş bir yelpazeye sahip değiliz, ama özellikle Samsung ve Huawei’nin yeni hamleleri arka arkaya geliyor. Xiaomi ve Apple gibi firmalar da bu yönde ilk telefonlarını hazırlamak için çalışmalar yapıyor. Peki bu ürünlere “an itibarıyla” gerçekten ihtiyaç var mı dersiniz?
Huawei tarafına baktığımızda…
Çinli üretici Huawei’nin şu an satışta bulunan katlanabilir ekranlı telefonları mevcut. Huawei Mate X serisi, büyük ekrandan gelişmiş kamera dizilimine, 5G bağlantı detayına kadar pek çok seçenek sunuyor.
Huawei’nin Türkiye sitesine göz attığımızda, şu an Mate Xs’in satışta olduğunu görüyoruz. Katlanabilir ekranlı bu telefon, tam 30 bin liraya satılıyor!
“Ürünün dikkat çekici özellikleri nelerdir?” derseniz…
Haliyle başta katlanabilir ekranı geliyor. Ekranı tamamen açıp tek bir büyük ekran oluşturduğunuzda, 8 inç değerini elde ediyorsunuz, ki bu da bir tablet boyutu anlamını taşıyor. Yani hem telefon hem de tableti aynı anda yanınızda taşıyorsunuz diyebiliriz. Kullanım ihtiyacınıza göre modlar arasında geçişler yapıyorsunuz.
40MP arka kameraya sahip olan ürün, 8GB RAM ve 512GB dahili depolama ile geliyor. İşlemci tarafında da Huawei’nin Kirin 990 5G’si var. Evet, 5G destekli bir telefon, ancak henüz bu teknolojinin ülkemizde kullanıma sunulmadığını da belirtelim.
Samsung tarafına baktığımızda…
Güney Koreli Samsung’un da katlanabilir akıllı telefonlar tarafında bazı seçenekleri var.
Samsung Türkiye websitesine göz attığımızda, örneğin Z Flip3 5G telefonu da görebiliyoruz. Ürünün ülkemizdeki fiyatı, 22 bin TL!
“Ürünün dikkat çekici özellikleri nelerdir?” derseniz…
Huawei’den farklı olarak Z Flip3 5G’nin istiridye kabuğu tasarımında olduğunu ve ekranın daha farklı katlandığını görüyoruz. Tam ekran boyutu ise, 6.7 inç. Ürünün ülkemizdeki fiyatı ise, 12 bin TL.
Cihazda 8GB RAM ve 128GB dahili depolama detayları mevcut. Çipset tarafında da Qualcomm’un Snapdragon 888 çözümü tercih edilmiş. Arka kamera tarafında da 12+12MP’den oluşan dizilim var.
Yani ufak boyutları itibarıyla Huawei’nin modelinden ayrılıyor. Özellikle kadın kullanıcılar için tercih edilebilir bir model. Tabii teknik özellikler tarafında biraz daha mütevazi davranıldığı için yine Huawei’nin modeline kıyasla daha uygun fiyatlı. Yine de normal ekranlı amiral gemileriyle kıyaslarsak, ciddi paralar bunlar.
Katlanabilir ekranlı telefonların en büyük avantajı neler?
Buna cevabımız ne güçlü işlemci ne de yetenekli kamera dizilimi olacaktır. Zira bu tip detaylar, normal dokunmatik ekranlı akıllı telefonlarda fazlasıyla mevcut ve fiyatlar da kıyaslandığında daha uygun.
Dolayısıyla, adlarından da anlaşılacağı üzere, “ekranlarının katlanabilir olması” en büyük avantajları. Bu, telefonunuzu istediğiniz an bir telefon gibi, istediğiniz an da bir tablet gibi kullanabilmenize imkân sunuyor.
Bir diğer avantaj ise, modaya ve yenilikçi işlere ilgi duyanlar için bu tip ürünlerin cazibeli ürünler olması. Farklı deneyimler yaşamak isteyenler ve tabii ki ekonomik durumu müsait olanlar için bu yeni teknolojik heyecanları deneyimlemek güzel olabilir.
Katlanabilir telefonların zayıf yönleri neler?
Öncelikle, normal telefonlara kıyasla daha ağır, kalın ve hantal yapıdalar.
En ufak darbelere karşı, normal telefonlara kıyasla daha dayanıksızlar ve olası bir hasarda yüksek maliyetlere yol açabilirler.
Cepte taşınabilmeleri, hızlı kullanılabilmeleri zor.
Çabuk kirleniyor, kat kısımları ve hassas noktaları fazla toz tutabiliyor.
Ekranlarda katlanabilen bölgenin ışıkta parlayarak kocaman bir beyaz çizgi oluşturması, kullanım deneyimini olumsuz yönde etkiliyor. Hele bir de dizi/film gibi görsel içerikler tüketiyorsanız.
Son ve belki de en önemli konu ise, yüksek fiyat faktörü. Döviz kurları ve ülkemiz ekonomik şartlarını da göz önüne aldığımızda, bu tip ürünler gerçekten çok pahalı. Öte yandan, böyle ürünlerin ikinci el piyasasında nasıl bir yeri olur, bu da ayrı bir muamma.