Boston’da gerçekleştirilen Red Hat Summit 2017 etkinliği kapsamında firmanın CEO’su Jim Whitehurst ile görüşme imkanımız oldu. Bakın Jim Whitehurst yazılım dünyası ve BUlut Billişim in geleceği hakkında neler düşünüyor.
Yazılım endüstrisi, 3, 5, hatta 10 yıl sonra neye benzeyecek?
Temel değişim genellikle yavaş yavaş geliyor. Var olan uygulamalarda, altyapıda ve iş yapma biçiminde değişiklikler olacak. Sonuç olarak, yazılım gibi endüstriler sadece önümüzdeki birkaç yıl içinde pek de farklı görünmüyorlar. Bununla birlikte, geleceğimizde bulut bilişim in büyük etkisi olacak. Göreceli olarak genel BT ihtiyaçlarına sahip daha küçük kuruluşlar, bilgisayar sistemlerini ve yazılımlarını ellerinde bulundurmak ve işletmekten kurtulacaklar. Bu durum firmların maliyetlerini de büyük ölçüde düşürecek ve buradan artacak para ile farklı alanlarda yatırım yapabilecekler.
Bununla birlikte, Bulut Bilişim sadece bir Hizmet Olarak Yazılım çözümü değil. Bu teknolojinin gelecekte çok daha büyük bir hikayesi olacak. Bu, bilgisayarlara fiziksel olarak bağlanmış sunuculardan, çeşitli yerlerde çalıştırılabilen verilerin daha akıcı kataloguna kadar BT kaynakları hakkında düşünme şeklimizin değişmesidir. Bu değişiklikler, birkaç yıl içinde evrimci bir şekilde ortaya çıkmalıdır; çünkü, BT altyapılarının işletilmesi ve yönetilme biçimi için bu tarz bir eylemin gerçeklemesi gerekli. Bu durum sektörümüzde önemli etkiler yaratacak.
Yavaş yavaş gelecek bu değişiklikler önümüzdeki on yılda yaygınlaştıkça hem yazılım endüstrisi hem de yazılımın tüketicileri üzerindeki etkisi büyük olacaktır. Çünkü, sürekli yeni teknolojilerin kısa vadeli etkisini tahmin etmeye çalışırsak, uzun vadeli etkilerini hafife alma eğiliminde oluruz.
Bulut Bilişim ile bir kavşak noktasındayız ve geçmişten öğrenilen bazı dersleri almalıyız. 1980’ler, tekrar edilmemesi gereken pek çok şeyin karşımıza çıktığı yıllardı. Bu sadece kötü moda veya şüpheli saç stillerini değil tabii ki. Aynı zamanda bizleri kısıtlayan mega BT sağlayıcılarının ortaya çıkmasını sağlayan on yıllardı. Endüstri, Bulut Bilişim e ve dikey yığınlara doğru ilerledikçe önümüzdeki günler rekabete açık ve yeni hizmetlerin sunulduğu yıllar olacak. Bu alanda büyük ortaklıklar ve yeni iş birliktelikleri bizleri bekliyor.
Yazılım endüstrisi gelecek beklentileri nasıl şekillenecek?
Gördüğümüzde büyük bir değişim yaşadığımız gerçeğini unutmamalıyız. Kurumsal kullanıcıların ve alıcıların beklentileri bu bağlamda gün geçtikçe artacak. Kullanımı kolay, edinilmesi kolay ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere çeşitli cihazlarda tüketilebilecek yazılımlar bekliyorlar. Bu, mobil aygıtların ve verilerin büyümesinin kurumsal BT altyapılarının ölçeklenebilirliğini vurgulamasıyla aynı anda gerçekleşiyor. Genel Bulut hizmetleri ve altyapı hiçbir şekilde bu zorluklar için sihirli mermiler değil, ancak en azından kısmi yanıt olarak bu tarz çözülmelerle ihtiyaçlarımıza cevap verebiliriz.
Bir başka büyük eğilim entegrasyondur. Kullanıcıların farklı ortamları var ve birlikte çalışacak yazılımlar bekliyorlar. Yalnızca mütemadiyen satıcıların tarihsel olarak ne kadarını incelediğinizi düşünüyorsanız, aslında büyük bir ilerleme kaydettiğimizi göreceksiniz. Her ne kadar görünüşte zamanı geri almaya çalışan birkaç şirket olmasına rağmen, birlikte çalışabilirlik ve esneklik beklentisi tüm bunların üzerinde yer alıyor. Gelecekte kullanıcılar ihtiyaçlarına günümüzde bulduklarından daha fazla çözüm bulacaklar.