İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Su Vakfı tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu sona erdi. Sempozyum ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca “Bu yüzyılda enerjiyi kontrol edenler dünyaya hükmediyor. Bu rekabet sürecinde, ülkemizin sağlam bir yer edinebilmesi için İTÜ olarak, ürettiğimiz know-how ile Türkiye’nin önünü açıyoruz” dedi.
İstanbul Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, enerji konusunda Türkiye’de tek tematik teknoparkın İTÜ’de olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hafızasının İTÜ’de oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. Karaca “Türkiye’de tek olan teknoparkımızda, nükleer teknolojilerden, güneş enerjisine kadar 22 firma faaliyet gösteriyor. İTÜ’deki Enerji Enstitümüz ile bu firmalar tamamen AR-GE yapıyor. İTÜ bünyesinde ciddi anlamda bir “know-how” oluştu” dedi.
“Bilim üretimiyle Türkiye’de önde gelen bir üniversiteyiz”
Prof. Dr. Karaca değerlendirmesinde “ İlk tematik teknoparkı kurarak önemli bir adım attık. Bu yatırımın karşılığını fazlasıyla alacağımıza inanıyorum. İT Ü olarak Türkiye’de bilim üretimiyle önde gelen bir üniversiteyiz. Bu başarımızı sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.
İT Ü Rektörü Prof. Dr. Karaca “Bulunduğumuz Ortadoğu coğrafyasının şekillenmesinde su ve enerji kritik öneme sahip. Dünyada problemli olan bölgelere baktığınızda, sorunların temelinde enerji olduğunu görüyoruz. Enerji kaynaklarını ve teknolojisini kontrol edenler dünyaya hükmediyor. Özellikle fosil yakıtlar bugün ülkelerin kaderlerini belirliyor. Türkiye gibi fosil yakıtlar bakımından zengin olmayan ülkeler yenilenebilir enerji ve teknolojileri sayesinde diğer ülkelerle rekabet edebilme imkânına sahip olabilir” dedi.
Sempozyumda enerji konulu 119 bildiri sunuldu
Ayazağa Kampüsü’nde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 22-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen sempozyum süresince 119 bildiri katılımcılarla paylaşıldı. Sempozyumun ana başlıkları arasında “Enerji ve Çevre, Rüzgar Enerjisi, Bioyakıtlar, Güneş Enerjisi, Jeotermal Enerji, İklim Değişikliği ve Enerji, Hidroelektrik, Güneş Enerjisi ve Enerji Verimliliği, Enerji Politikaları ve Ekonomisi gibi başlıklar yer aldı.