Türkiye’nin bilgi toplumuna ve dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Bilkent Üniversitesi – TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu tarafından düzenlenen, etkinlik içerik ortağı olarak Analytics Center’ın katkı sağladığı İş Hayatında Büyük Veri Konferansı 2 Kasım Çarşamba günü Four Seasons Istanbul at the Bosphorus’ta gerçekleştirildi.
İş Hayatında Büyük Veri Konferansının açılış konuşmaları Bilgi Toplumu Forumu Direktörü Prof. Dr. H. Altay GÜVENİR, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Ekonomi Yuvarlak Masası Başkanı Esin GÜRAL ARGAT ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen BAŞARAN-SYMES tarafından yapıldı.
İş Hayatında Büyük Veri Konferansı Ana Tema konuşmalarını Open Insights Başkanı ve CEO’su Dr. Usama FAYYAD ve Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cem BOYNER gerçekleştirdi.
Moderatörlüğünü CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin ÇAPA’nın yaptığı ” İş Hayatında Büyük Veri nin Kullanımı ” başlıklı Tartışma Oturumu’na Kariyer.net CEO’su Yusuf AZOZ, Migros Marka İletişimi ve CRM Direktörü Kına DEMİREL BESKİNAZİ, Siemens İcra Kurulu Üyesi ve Dijital Fabrikalar Direktörü Ali Rıza ERSOY ve Hürriyet CEO’su Çağlar GÖĞÜŞ konuşmacı olarak katıldılar.
Konferansın açılışında yaptığı konuşmada Bilgi Toplumu Forumu Direktörü Prof. Dr. H. Altay GÜVENİR şunları söyledi: “Günümüzde birçok firma, zorlu rekabet ortamını kendi avantajlarına çevirebilmek için ellerindeki verinin kendilerini rakiplerinden ayıran bir araç olabileceğini fark etmiş durumda. Ülkemizde sahip oldukları büyük veriyi bilgiye dönüştürerek zorlu rekabet ortamını kendi avantajlarına çevirebilmiş firmalar mevcut. Bugünkü konferansımızın büyük veriye sahip olan ve bu veriyi ekonomiye dönüştürmüş veya dönüştürme potansiyeli olan firma yöneticileri için bir bilgi ve deneyim paylaşımı ortamı sunduğunu düşünüyorum.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin GÜRAL ARGAT konferansın açılışında gerçekleştirdiği konuşmada: “Büyük verinin sunduğu olanaklardan yararlanmak için iş dünyası liderlerinin dijitalleşme konusundaki kurumsal stratejilerini geliştirmeleri çok önemli. Büyük veri, kurumsal dijital stratejinin vazgeçilmez bir unsuru olarak görülmeli. Ülke olarak baktığımızda, rekabet ortamında farklılaşmak ve inovatif olmak için dijitalleşmenin nimetlerinden azami ölçüde yararlanır noktaya ulaşabilmeli. Teknolojiyi etkili kullanmanın yanı sıra teknolojiyi üreterek öne geçebilmeliyiz. İnsan kaynağımızın, gençlerimizin bu yeni dünyanın ipuçlarını yakalamalarının ve eğitim sistemimizde katma değeri yüksek beceriler. Kazanmalarının kritik önemde olduğunu da yeri gelmişken ifade etmek istiyorum.” dedi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen BAŞARAN-SYMES konferansın açılışında gerçekleştirdiği konuşmada: “Büyük veri devriminin henüz başlangıç aşamasındayız. Dünyada üretilen dijital verinin % 90’ı geçtiğimiz son iki yıl içinde üretilmiş. Ama bu verinin yalnızca % 1’i analiz edilmiş durumda. Bu aslında olağanüstü bir fırsat demek; analiz edilen büyük veri oranını artırmakta kimler öne geçerse, yeni dünyanın kazananı da onlar olacak! Proje bazlı ve bütünsellikten uzak yaklaşımlarla büyük veriden değer yaratmaya çalışmanın, umulan faydayı doğurması çok güçtür. Teknolojik gelişmelerin hızını yakalamak için, şirketler iş geliştirme stratejilerinin kalbine veri analitiğinden faydalanma modellerini yerleştirmelidir. Dijital dönüşümden bahsederken bunu sağlayacak insan kaynağına da değinmeden geçemeyiz. Ülkemizde eğitim sisteminin bilgi temelli ekonomiye uyum sağlayabilecek niteliklere sahip, analitik, yenilikçi, eleştirel. Ve özgür düşünen bireyleri yetiştirmesi gerektiğini güçlü şekilde vurgulamak isterim.” dedi.