iPhone ile arasındaki büyük benzelikten sonra iPadOS sayesinde iPad artık daha bilgisayar gibi. Peki bir iPad ile çalışmanın bilgisayara oranla dezavantajları neler?
Yeni iPad Pro modelinin ufukta olduğu bir gerçek. Yeni iPadOS’un da bu cihazları iyi bir çalışma ortağı haline getirmek için çok yerinde değişiklikler yaptığını incelemelerde gördük. Buna rağmen, bu tabletin hala telefon ile bilgisayar arasındaki sıkışmış halinin ortaya çıkardığı sorunlar var.
Bu nedenle Apple’ın tablet sektörünün zirvesindeki tahtta oturan bu cihazda nelerin eksik olduğuna bakalım. Sonuçta bu cihazın sunduğu taşınabilirlik gibi birçok avantaj bazı dezavantajları kabul etmemizi sağlıyor.
Web kamerası ve çoklu işlem
iPad’de yer alan ön kamera onu kullanan uygulamadan başka bir uygulamaya geçtiğinizde kapanır. Bunlardan biri de Zoom. Bu sorun iPadOS aldığı 12 güncellemede hala bu sorunu çözemedi. İzin verildiğinde ise bazı uygumalar resim içinde resim modunda kamerayı küçük bir alanda gösteriyor. Ancak bu çok fazla çalışma alanı tüketiyor. Bir başka sorun ise üçüncü parti uygulamaların bu resim içinde resim modunu kullanamaması.
Ses kaynağı yönetimi
İlk olarak iPad’in işlevsel bir geri plan ses desteği var. Apple Music, Spotify ve bazı video uygulamaları arka planda sağlıklı bir şekilde çalışabiliyor. Buradaki sorun ise şu, o anda aktif olarak kullandığınız uygulama arka planda ses oynatan programı kolaylıkla susturabiliyor. Bunun sebebi de aynı anda iki ses kaynağı çalışamaması. Bu soruna karşı iPad’in arka plan seslerini devam ettiren bir özellik kazanması şart. Belki bir yönetim paneli bu sorunu çözebilir.
Harici monitörler
iPad Pro ilk kez duyurulduğunda USB-C bağlantı ile bir monitöre bağlamak mümkün olacaktı . Ancak, kullanıcılara sunulan özellik beklentiyi karşılamadı. Ve fakat, USB-C ile iPad’i ekrana bağladığınızda ancak ekranınızın yansımasını alıyorsunuz. Bu tabii ki büyük ekranda çalışma açısından iyi. Sadece iMovie gibi sınırlı sayıda uygulama ikinci monitörün avantaja çevirir. Bu sayının kesinlikle artması gerek.
USB-C bağlantısındaki kısıtlamalar
Tablette USB-C bağlantısının sunulması kesinlikle büyük bir avantaj. Buradaki sorun sadece bir tane olması. Bu tabletin Mac için kullanılabilen hub türü eklentilerle arası pek iyi değil. Bazı hubların bağlantıları sağlıksız olabilirken bazıları ise hiç çalışmıyor.
Buna karşı ilk olarak üçüncü parti aksesuar şirketlerinin serbest bırakılması gerek. Cihazda ses çıkışı görevinin de bu tek portta olması bir başka büyük sorun. Müzik yapımı araçları da sunan bu tablette bir ses çıkışı hem bağlantı hem dinleme açısından kıymetli olurdu.
Profesyonel uygulama desteği
Bir donanım ancak sunduğu yazılımlar kadar kıymetlidir. iPad ise rakiplerine oranla bu konuda çok avantajlı. Özellikle bu cihazı üretmekten fazla tüketmek için kullananlar kesinlikle çok mutlu olacaktır. Ancak profesyonel çalışmaya gelince bu cihaz kesinlikle Mac ve Windows rakiplerinin gerisinde.
Sadece üçüncü parti yazılımlarda değil Final Cut, Logic ve Xcode iPad’te bulunmuyor. Bu yazılımların alternatifleri de yetersiz. Adobe tarafında bu cihaz için önemli çalışmalar sürüyor. Photoshop ve Illustrator’ün bu cihazlara geleceği kesin gibi. Ancak Premiere için bir açıklama yok.
iPad Pro’ların hacmine oranla süper işlevli cihazlar olduğu kesin. Ancak birkaç küçük ilerleme birçok kişinin laptoplar yerine bu cihazı tercih etmesini sağlayabilir. Tabii ki bu konuda iş Apple’a düşüyor.
Diğer haberler:
>> Uygun fiyatlı AirPods 3 modelinin fiyat bilgisi sızdırıldı