Türkiye’de 16-74 yaş grubunda internet kullananların oranı yüzde 55,9 olarak belirlenirken, internetin en fazla sosyal medya ve Online Satış için kullanıldığı açıklandı.
Türkiye’de 16-74 yaş grubundaki bireylerde bilgisayar kullananların oranı yüzde 54,8, internet kullananların oranı yüzde 55,9 oldu. Düzenli internet kullanıcılarının oranı ise yüzde 94,2’ye yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK), 2015 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçları geride bıraktığımız ay açıklandı.
Araştırmaya göre, bu yılın Nisan ayında bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 54,8 ve yüzde 55,9 oldu. Bu oranlar erkeklerde yüzde 64 ve yüzde 65,8 iken, kadınlarda yüzde 45,6 ve yüzde 46,1 olarak gerçekleşti. Bilgisayar ve internet kullanım oranları, geçen yıl yüzde 53,5 ve yüzde 53,8 olmuştu.
Türkiye’de 10 haneden 7’si internet erişim imkanına sahip bulunuyor. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye genelinde internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı bu yılın Nisan ayında yüzde 69,5 oldu. Evden internete erişimi olmayan hanelerdekilerin yüzde 59,5’i evden internete bağlanmama nedeni olarak internet kullanımına ihtiyaç duymadıklarını belirtirken, bunu yüzde 44,7 ile internet kullanımının yeterince bilinmediği, yüzde 38,5 ile bağlantı ücretlerinin yüksekliği takip ediyor.
Araştırmaya göre, genişbant internet erişim imkanına sahip haneler yüzde 67,8’i buldu. Buna göre hanelerin yüzde 37,4’ü sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) ile internete erişim sağlarken, yüzde 58,7’si mobil genişbant bağlantı ile internete erişim gerçekleştiriyor. Darbant bağlantı ise hanelerin yüzde 2,7’sinde internet erişimi için kullanılıyor. Son 3 ayda düzenli internet kullanıcı oranı ise yüzde 94,2 oldu.
Hanelerin Yüzde 96,8’inde Cep Telefonu Var
Araştırmanın sonuçlarına göre, bu yılın Nisan ayında hanelerin yüzde 96,8’inde cep telefonu veya akıllı telefon bulunurken, sabit telefon bulunma oranı yüzde 29,6 oldu. Aynı dönemde hanelerin yüzde 25,2’sinde masaüstü bilgisayar, yüzde 43,2’sinde taşınabilir bilgisayar ve yüzde 20,9’unda internete bağlanabilen TV bulunuyor.
İnternet kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sırada yer aldı. İnternet kullanım amaçları dikkate alındığında, bu yılın ilk üç ayında internet kullanan bireylerin yüzde 80,9’u sosyal medya üzerinde profil oluşturma, mesaj gönderme veya fotoğraf gibi içerik paylaşırken, bunu yüzde 70,2 ile online haber, gazete ya da dergi okuma, yüzde 66,3 ile sağlıkla ilgili bilgi arama, yüzde 62,1 ile kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik gibi içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yükleme, yüzde 59,4 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama izledi.
İnternet Üzerinden Alışveriş Arttı
Bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 33,1’e yükseldi. Geçen yıl internet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise yüzde 30,8 olarak gerçekleşmişti.
İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin 2014 Nisan ile 2015 Mart aylarını kapsayan 12 aylık dönemde yüzde 57,4’ü giyim ve spor malzemesi, yüzde 27’si seyahat bileti, araç kiralama gibi, yüzde 25,5’i ev eşyası (mobilya, oyuncak, beyaz eşya vb.), yüzde 22,4’ü elektronik araçlar (cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı vb.), yüzde 18,4’ü kitap, dergi, gazete (e-kitap dahil) aldı.
Perakendenin Yeni Gözdesi Online Satış
TÜİK’in bu rakamlarının yanında bir diğer araştırma sonucu da TESK’ten geldi. Yılın ilk 6 ayında internetten kredi kartıyla yapılan harcama, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,7 artarak 26 milyar lira oldu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, internet üzerinden satış yönteminin perakende piyasasının hızla gelişen önemli bir parçası olduğunu belirtirken, bu yılın ilk 6 ayında internetten kredi kartıyla yapılan harcamaların 26 milyar lira olduğunu ifade etti.
Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye’de internet kullanıcı sayısının 37 milyonu, sanal mağazalarda satış yapan site sayısının da 15 bini geçtiğini aktardı.
İnternet üzerinden satış yönteminin perakende piyasasının hızla gelişen önemli bir parçası olduğuna değinen TESK Genel Başkanı Palandöken, “Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 37 milyonu, sanal mağazalarda satış yapan site sayısı da 15 bini geçti. Online Satışgeçen yıl yapılan 41 milyar 883 milyon TL’lik satış hacmiyle perakende sektörünün önemli bir parçası oldu. 2015 yılının ilk 6 ayında ise 26 milyar liraya yakın alış veriş yapıldı. Esnaf ve sanatkârımız ile e-Ticaret KOBİ’lerimizin yeni pazarlar bulmasına, markalaşmasına ve tanıtımına yardımcı olan bir yöntemdir. Artık teşvik verilirken teknoloji kullanımı belirleyici olacak” dedi.
Online Satış Kullanımı Anadolu’da Hızla Gelişiyor
Büyük şehirlerde hacmi büyüyen e-Ticaretin hızla Anadolu’ya da yayılmaya başladığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeni pazarlara açılma, satışları büyütme ve yeni markalar yaratmanın bir yolunun Online Satışten geçtiğini artık herkes öğrenmeye başladı. e-Ticaret 2014 yılında yüzde 25 büyüdü. Bu yılın ilk yarısında yerli kredi kartlarıyla internetten 25,7 milyar lira harcama yaptık. İşlem başına tutar yüzde 11 artarken, işlem sayısı 126 milyonu geçti. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı ise yüzde 32,7 artış ile 25 milyar 712 milyon lira oldu. Yani Anadolu’da ticaret yapan KOBİ’ler pazarlarını müşteri sayılarını artırmak, markalaşmak hatta dünya piyasalarından müşteri bulmak için sanal sitelerden satış yapmaya başladılar. e-Ticarette aracının olmaması, stok, kira, eleman gibi operasyon maliyetlerini düşürüyor. Bilinen büyük firmalar bile AVM’lerde yüksek maliyetle kiraladıkları dükkânlarından daha fazla ciroyu e-Ticaret yoluyla sanal mağazalardan yapıyorlar” diye konuştu.
Online Satış Her Yıl Artıyor
İnternet üzerinden kredi kartlarıyla yapılan Online Satış in her yıl düzenli olarak arttığına işaret eden Palandöken, “Yerli kartlarla yurtiçi ve yurtdışında internet üzerinden yapılan işlem sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 arttı. İnternette, yerli kartlarla işlemlerin tutarı ise yurtiçinde 23 milyar 566, yurt dışında 2 milyar 146, toplamda ise 25 milyar 712 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın aynı dönemindeki işlem tutarı 19 milyar 372 milyon liraydı. Yerli kartlarla yurtiçi ve yurtdışında internet üzerinden işlem tutarı, 2010’da 11 milyar 786 milyon, 2011’de 17 milyar 984 milyon, 2012’de 24 milyar 787 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Buna göre, bu yılın ilk yarısındaki işlem tutarı, 2010 yılının iki katını bulurken, 2012’nin tamamını da geçmiş oldu. Yurtiçi ve yurtdışında yerli kartlarla ödeme işlemi başına tutar ise 204 lirayı buldu. Buna göre geçen yılın aynı döneminde 183 lira olan işlem başına tutar, yüzde 11 artış gösterdi. Yerli kartların yurtiçi kullanımında 222 lira olan işlem başına tutar, yurtdışı kullanımında ise 106 liraya geriledi” şeklinde konuştu.