Korsan yazılım kullanmak aslında suç, ama yeni kararlar neticesinde Rusya’da legal hale gelebilir. Firmaların uyguladığı yaptırımlar, Rusya’yı zor durumda bırakıyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının sonrasında, pek çok ülkeden Rusya’ya yaptırımlar geldi ve bu bağlamda pek çok şirket de faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bu şirketler arasında, hayatın pek çok farklı noktasında yararlanılabilen yazılım şirketleri de var. Orijinal yazılımların kullanım dışı kalması, korsan yazılımların kullanılabilirliğini legal hale getirebilir. En azından Rusya’da böyle bir ihtimal var.
Rusya’nın her geçen gün yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalması, Rus yetkilileri de farklı önlemler almaya yöneltiyor. Kotaku’da yer alan bilgiler, Rusya’da bundan sonra korsan yazılım kullanımının önünü açabilir. Neden diyecek olursanız, orijinal yazılımlar için sunulan destekler kesilmiş durumda.
Kotaku’da yer alan bilgilere göre Rus yetkililer, imkânlar dahilinde bazı yazılımların korsan olarak kullanılabilmesi için hareket ediyor. Demek ki yetkililer, gerçekleştirilen yaptırımların kolay kolay kaldırılacağını düşünmüyor ve korsan yazılım konusunu gündeme alıyor. Öte yandan böyle bir hamle, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın yakın zamanda bitmeyeceğini de gösteriyor olabilir.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, “Dış Yaptırım Baskısı Karşısında Ekonominin Geliştirilmesi İçin Öncelikli Faaliyet Planı” hazırladı ve bir yasa çıkarıyor. Bilgilerde, Rusya’ya uygulanan yaptırımlarda yer alan ülkelerin şirketlerinin lisanslı yazılımları var ise, bunlar karşısında artık bir sorumluluğun düşünülmeyeceği ve dolayısıyla ihtiyaç halinde bu yazılımların korsan sürümlerinin kullanılabileceği bildiriliyor. Tabii eğer bu yazılımların Rus alternatifleri yoksa.
Torrentfreak, önerilen bu yasanın Rusya’da, ihtiyaç duyulduğu sürece yürürlükte kalabileceğini belirtiyor. Yine de, lisanslı yazılımların büyük kısmı bulut depolama ve online bağlantı destekli olarak çalıştığı bir gerçek. Korsan sürümlerinde bu tip özellikler ve yeni güncellemeler olmayacaktır. Dolayısıyla ne kadar işe yarar bir karar olur, bu da tartışılabilir.
Pek çok firma, Rusya’ya yaptırım kararı almıştı ve bu yönde karar alan firma sayısının daha da artması bekleniyor
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, tüm dünyada tepkiyle karşılandı. Bir an evvel savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması isteniyor. Taraflar zaman zaman açıklamalar yapsa ve bir araya gelse de, henüz önemli bir adım atılmış değil.
Şu an Microsoft’tan Google’a, Warner Bros.’tan Netflix’e kadar pek çok şirket, Rusya’daki operasyonlarını durdurma kararı aldı. Bu zincire yakın zamanda CD Projekt RED, EA Games ve Ubisoft gibi video oyun ve eğlence markaları da dahil olmuştu.
İlgili Haberler