IDC Türkiye CIO Zirvesi 2014

Bu yıl 50. yılını kutlayan, Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon alanlarında önde gelen küresel pazar istihbarat firması   International Data Corporation (IDC), amiral gemisi IDC Türkiye CIO Zirvesi 2014 Türkiye, 2-4 Nisan tarihleri arasında Antalya’da 5.kez gerçekleşti. BT Günlüğü olarak bu etkinliği yerinde takip ettik.

Sektörden 220 BT yöneticisi ve 52 iş ortağı ile birlikte gerçekleştirilen etkinlik 3 gün sürdü. Etkinliğe katılan toplam 450 kişi networking imkanı buldu, sektörün kıymetli yöneticilerinin en önemli sektörel sunumlarını takip etti. En güncel sektör konularının ve sunumlarının gerçekleştirildiği toplantılarda, 19 farklı oturum gerçekleşti, toplam 58 CIO, BT üst düzey yetkilisi, son kullanıcı ve iş ortaklarının üst düzey yöneticileri olmak üzere 88 konuşmacı yer aldı ve katılımcılar açık oturumlarda görüşlerini dile getirdi. IDC üst düzey konuşmacılardan genel bakış değerlendirmeleri edinildi. Oturumlarda sunumları ve moderatörlükleri ile IDC Amerika, Prag ve Dubai merkez ofislerinden Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Analist, Frank Gens; IDC Kurumsal Araştırma Platformu Grup Başkan Yardımcısı, Matthew Eastwood; IDC Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Bölgesi, Kıdemli Başkan Yardımcısı, Steven Frantzen; IDC Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Grup Başkan Yardımcısı, Bölge Genel Müdürü, Jyoti Lalchandani yer aldı. IDC Türkiye yerel analistleri, Melih Murat, Zeynep Kılıç, Ayşe Kaptanoğlu sunumları ve panelleri ile yerel pazar dinamikleri hakkında güncel  bilgiler paylaştılar. Etkinliğe katılan 52 firma stand alanları ile en güncel teknolojilerini ve demolarını sundu. Ayrıca sektörün lider tedarikçileri CIO’larla birebir görüşme ve toplantı yapma imkanı buldular.

5. kez gerçekleşen zirve kapsamında; bu yıl farklı ilklere de imza atıldı. Bu yıl ilk defa 6 ana kategoride CIO ödülleri verildi. Türkiye bilişim pazarını temsil eden deneyimli CIO’lardan oluşan, bir ‘Teknoloji Danışma Kurulu’ oluşturuldu. Başvurular Teknoloji Danışma Kurulu tarafından büyük bir titizlikle değerlendirilerek iş, teknoloji ve inovasyon liderlerinin en iyileri Zirve’de törenle açıklandı.IDC Teknoloji Danışma Kurulu 1

IDC Teknoloji Danışma Kurulu

3 Nisan akşamı gerçekleşen Gala yemeğinde yapılan törenle CIO ödülleri verilirdi, ardından  Teknoloji Danışma Kurulu ve Zirve’ye destek sağlayan İş Ortaklarına teşekkür plaketleri sunuldu.

Etkinliğin birinci gününde Odeabank CTO’su Sayın Tayfun Küçük oturum başkanlığında 2020 CIO Dönüşüm paneline Markafoni’den Bilişim Direktörü Kıvılcım Hindistan, Egon Zehnder International’dan Yönetici Danışmanı Burcu Bıçakçı, Acıbadem Sağlık Grubu, Bilgi ve Teknik Hizmetler Direktörü Kemal Kaplan, İhlas Holding CIO Serdar Kayaoğlu, Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları BT Eğitim Koordinatörü İsmail Süha Hayal, Yüksel Holding BT Yöneticisi Mete Dönmez, Eczacıbaşı Holding’den BT Direktörü Ahmet Biçimli, Yemek Sepeti CTO Bülent Akar, Toyota Pazarlama’dan BT ve Kurumsal Pazarlama Müdürü Barış Erdim katıldı.

Etkinliğin ikinci gününde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası CIO’su Sayın Ali Çöplü oturum başkanlığında Finans, Yatırım ve Teknolojik Dönüşüm merkezi olarak İstanbul paneline İşyatırım CEO ve CIO’su Sayın Melih Murat Ertem, Takasbank CIO’su Sayın Galip Karagöz, MKK Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. CIO’su Hüsamettin Korkunç ve Finans Invest CIO’su Egemen Erden katıldı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası CIO’su Ali Çöplü görüşlerini  ‘İstanbul şehri Türkiye’nin yükselen ekonomik gücüyle beraber dünya finans merkezleri arasında il 10’a girmek gibi kendine yüksek bir hedef koydu. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de destekleriyle 2008 de kamu ve ilgili kurumlarla hummalı bir çalışma başladı. Şu bir gerçekki başarı ortaya sağlam ve yüksek bir vizyon koymakla başlar fakat kesintisiz, dedike ve hedefe kilitlenmiş yoğun çalışmalarla gerçekleşir. İstanbul Finans Merkesi vizyonunu hayata geçirmek için çalışması ve katkıları gereken kuruluşlar arasında Borsa İstanbul, Takasbank, MKK, aracı kurumlar, kanun koyucu ve düzenleyiciler, telekom operatörleri sayılabilir. Teknoloji ve altayapı İstanbul’un bu rüyasına ulaşması için olmazsa olmazlardan. Bu unsurlar dünyaca kabul edilebilir bir seviyenin üstünde, istendiği zamanda çalışır ve erişilebilir olmalıdır. IDC’nin 3 Nisan’da Antalya’da düzenlendiği panelde Sermaya Piyasalarında kurumların temsilcileri İFM vizyonu, bu vizyona ulaşmak için yapılanları, teknolojik altyapı açısından geldiğimiz noktaya ve yapılması gerekenleri masaya yatırdık. Bütün panelistler kendi kurumları tarafından yapılanları anlattılar ve ilerlemenin memnuniyet verici olduğunu paylaştılar. Yapılacak çok iş olduğunu ve çalışmaya devam edeceklerini de ifade ettiler.’ olarak belirtmektedir.

Etkinliğin üçüncü ve son gününde ise Devlet sektörü ve Eğitim sektörü panelleri gerçekleştirildi. Devlet sektörü paneli; Türk Hava Kurumu Üniversitesi dekanı Sayın İzzet Gökhan Özbilgin oturum başkanlığında gerçekleşti, panelde sağlık, e-devlet ve ekonomi bilgisi konuları tartışıldı. Panele Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından Daire Başkanı Ensar Kılıç, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü’nden Bilişim Departman Müdürü Yenel Arslan, TRT’den CTO Sedat Onay ve Sigorta yazılımları devlet başkanı Ayhan Kurt katıldı. Eğitim sektörü paneli; Robert Koleji Teknoloji Direktörü Sayın Metin Ferhatoğlu oturum başkanlığında yapıldı. Panele Üsküdar Amerikan Lisesi’nden Bilişim Direktörü Sayın Birkan Kılıç, Bilfen Koleji Eğitim Teknolojileri Direktörü Barış Yalçınkaya, Robert Koleji’nden Eğitim Teknolojileri Koordinatörü Burcu Örentürk Aybat ve Koç Lisesi’nden Eğitim Teknolojileri Uzmanı Elif Kara Öztürk katıldı.

Ayrıca, etkinliğe katılan 30 CIO ve tedarikçi üst düzey kadın yöneticiler ile birlikte women@ICT toplantısı organize ederek etkileşim, dayanışma ve paylaşım platformunun ilk temelleri atıldı.

IDC Türkiye CIO Zirvesi 2014 Türkiye; IDC Bilişim Servisleri Araştırma Müdürü Sayın Melih Murat’ın IDC öngörüleri sunumunun ardından, Ülke Müdürü Sayın Nevin Çizmecioğulları’nın Teknoloji Danışma Kurulu görüşleri bildirimleri ile tamamlandı.

IDC 2014 giris

 

IDC Insights CIO Ödülleri

Bu yıl 50. yılını kutlayan, Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon alanlarında önde gelen küresel pazar istihbarat firması   International Data Corporation (IDC), amiral gemisi IDC Türkiye CIO Zirvesi 2014 Türkiye 2-4 Nisan tarihleri arasında Kaya Palazzo Golf Resort – Belek Otel, Antalya’da gerçekleşti.

Bu yıl 5.si gerçekleşen zirve kapsamında ilk defa 6 ana kategoride CIO ödülleri verildi. Türkiye bilişim pazarını temsil eden deneyimli CIO’lardan oluşan, bir ‘Teknoloji Danışma Kurulu’ oluşturuldu. Başvurular Teknoloji Danışma Kurulu tarafından büyük bir titizlikle değerlendirilerek iş, teknoloji ve inovasyon liderlerinin en iyileri Zirve’de gerçekleşen gala gecesinde törenle açıklandı.

Ödül jürisi ve IDC teknoloji danışma kurulu:

Ali Fuat Çötelioğlu ( Borusan)

Adnan Metin ( Tubisad)

Tayfun Küçük ( Odeabank)

Adem Onar ( SGK)

Alper Göğüş ( Koç)

Levent Kızıltan ( Eczacıbaşı Holding)

Ödül alan ilk 3 firma;

  1. 1.       En iyi inovasyon projesi; 1. ISS Türkiye, 2. Avea, 3. MKK
  2. 2.       En iyi değişim yönetimi projesi; 1.Borsa İstanbul A.Ş., 2. Turkcell, 3. ISS Türkiye
  3. 3.       En iyi uyumluluk yönetimi projesi; 1.Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş., 2. Aksigorta A.Ş., 3. Ziraat Bankası
  4. 4.       En iyi yeni iş uyumlandırma projesi; 1. Turkcell 2. Borsa İstanbul, 3. Avea 
  5. 5.       En iyi maliyet verimliliği projesi; 1. TAI, 2. Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, MKK
  6. 6.       Yılın CIO’su; 1. Borusan, 2. Borsa İstanbul A.Ş., 3. Turkcell

Finale kalan firmalar;

1)                   Acıbadem Sağlık Grubu

2)                   Borsa İstanbul A.Ş.

3)                   Boydak Holding

4)                   İSKİ Genel Müdürlüğü

5)                   Odeabank A.Ş:

6)                   Robert Koleji İstanbul

7)                   Tiryaki Agro Gıda

8)                   Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

9)                   Turkcell Iletisim Hizmetleri AS.

10)               Bursagaz Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım ve Tic. Ve Taahhüt A.Ş.

11)               TAI Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.

12)               Arkem

13)               Vakıfbank

14)               ISS Türkiye

15)               Aksigorta A.Ş.

16)               Novartis

17)               Türk Teknoloji Grubu – Yankı & Metdem İş Ortaklığı

18)               MKK, Merkezi Kayıt Kuruluşu Securitas Seguridad ( Sensormatic, Bosell, Y3K, UGM )

19)               Ziraat Bankası

20)               Türk Traktör Ziraat Mak. A.Ş.

21)               Avea

22)               Borusan

En iyi yeni iş uyumlandırma projesi ödülü; Turkcell Aziz Gediz Sezgin CIO

İşletmeler, Turkcell Akıllı Harita ile artık çok daha verimli.

Turkcell işini büyütmek, saha aktivitesi düzenlemek, yeni mağaza ya da şube açmak isteyen şirketlerin ve kurumların hedef kitlelerine en etkin şekilde ulaşmalarını sağlayacak Akıllı Harita hizmetini  2013 Mayıs ayında kullanıma sundu.

Lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, Türkiye’de bir ilk olarak potansiyel müşteri kitlesinin yoğunluğunu sunan Akıllı Harita, şirketlere verimlilik ve kârlılık artışı ile doğru iş planı oluşturma fırsatı yaratıyor. Şirketler ve kurumlar açısından doğru müşteriye doğru zamanda ulaşmanın büyük önem kazandığı günümüzde hizmete sunulan Akıllı Harita ile “müşteri neredeyse orada iş yapmak” mümkün hale geliyor.

Akıllı Harita nasıl çalışıyor?

Turkcell kurumsal satış ekibinin ziyareti sırasında imzalanan sözleşmenin ardından şirketler https://akilliharita.turkcell.com.tr sitesinden kullanıcı adı ve şifre ile Turkcell’in Akıllı Harita’sına ulaşabiliyor. Bir etkinliğin planlandığı noktada ve saatte Turkcell’in mobil hareketlilik yoğunluğu ya da şirketin kendi müşteri kitlesinin yoğunluğu analiz edilebiliyor. Yoğunluk olarak internette sunulan görsel harita analizlerine ek olarak analiz istatistikleri web servis olarak da şirketin kendi raporlama, karar destek sistemlerine entegre edilerek kullanılabiliyor.

İl, ilçe, mahalle ve hatta mahalleden küçük birimler bazında; ister müşteri kitlesinin ister çeşitli kriterlerle daraltılmış hedef kitlenin gün içinde hangi yoğunlukta, nerede bulunduğunu gösteren Akıllı Harita; saha aktivitesi düzenleme, gezici ekip yönlendirme, billboard, yeni şube, mağaza, hastane, okul açma kararlarında şirketlere önemli bir veri kaynağı sağlıyor. Şirketler, Turkcell’li potansiyel müşterilerinin kitlesel mobil hareketlerini temel alabilecekleri gibi, kendi müşteri kitlelerinin gün içinde nerelerde yoğun olarak bulunduğunu da analiz edebiliyorlar.

En iyi maliyet verimliliği projesi ödülünü; TAI Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Gülsen Bayramusta (İstemci Sanallaştırma Projesi).  

TUSAŞ yerel ağ altyapısında hava araçlarının tasarımı/üretimi/mühendisliği/muayenesi/lojistiği süreçlerinde yaklaşık 1300 İş İstasyonu (Workstation) ve 2500 Power PC ve bu bilgisayarların üzerinde dünyanın en önemli ticari paket yazılımları (CATIA, SIEMENS NX, NASTRAN,PATRAN, DYTRAN, FLUENT, ADAMS, VB)   kullanılmaktadır.  Şirketin dinamik yapısı ve devam etmekte olan 100’den fazla hava araçları projeleri (ANKA, HÜRKUŞ, GÖKTÜRK 2, C130 vb) nedeniyle, kullanıcıların kaynak ihtiyaçları dönemsel olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Mevcut durumda kullanıcıların istemci seviyesindeki bu cihazlara yönelik ilave kaynak talepleri(RAM, DISK ilavesi veya makine değişimi)  karşılandıktan sonra bu kaynakların etkin kullanımının ölçümü konusu sınırlı seviyede olmaktadır. Tasarım ve analiz işlemlerinin hızlı tamamlanması,  iş istasyonların işlemci biriminde hız, ekran kartı özelliklerinin en üst seviyede olmasını gerektirmektedir.

BT Kaynakların etkin yönetilebilmesi için İstemci Sanallaştırma konusu yaklaşık 4 yıl öncesinde araştırılmaya başlanılmıştır. Hedef, iş istasyonlarını ince istemci seviyesine getirmek ve istemci üzerinde çalıştırılan her bir aktiviteyi merkezdeki sunucular üzerine aktarabilmektir. Ancak, bu işlem için iş istasyonları üzerindeki yüksek hızlı kartların merkezi sunucular üzerinde çalışması ve aynı anda bir çok kullanıcının merkezi sunucu üzerinden hizmet alıyor olması gerekiyordu. Bu hedefe ulaşılırsa hava aracı tasarım, üretim ve mühendislik süreçlerinde bilgi yönetimi, güvenlik, risklerin kontrol altına alındığı, kaliteli ve hızlı, maliyet etkin BT hizmet yönetimi sunulması sağlanmış olacaktı.

Bu konuda son yıllarda gerek dünyada gerek ülkemizde SW/HW teknolojisinde ilerlemeler kaydedilmiş olduğundan, gereksinimimiz ile ilgili olarak değişik firmaların mimarileri incelenmiş ve ön çalışmalar yapılmıştır. Bu hedefe, NVIDIA ve CITRIX firmaları teknolojileri  (NVIDIA GRID teknolojisi, sanallaştırma ortamlarında GPU kullanımına olanak sağlamaktadır. NVIDIA vGPU teknolojisi, NVIDIA GRID kartlarının daha küçük ekran kartları şeklinde bölünmesi suretiyle birden fazla sanal makinenin tek bir karttan faydalanmasını mümkün kılmaktadır. Citrix Xendesktop teknolojisi ise, HDX 3D bileşeni sayesinde ekran görüntüsünün sıkıştırılması ve minimum kayıp ile uzak ekrana iletilmesine olanak vermektedir.) ile ulaşılmıştır.

İstemci sanallaştırma projesi sayesinde TUSAŞ’ın önümüzdeki bir kaç sene içerisinde mevcut altyapısının büyük oranda sanallaştırılması ve iş istasyonu amaçlı satın alınan PC alımlarının minimum seviyeye indirilmesi , yerine planlanan istemci sanallaştırma alt yapısına yatırım yapılması hedeflenmektedir. Bu sayede maliyet ve bakım konularında tasarruf sağlanmakla birlikte daha da önemlisi “IT as a Service” yaklaşımından hareketle yönetilebilir, güvenli, esnek, kaliteli, risklerin kontrol altına alınmış, maliyet etkin, merkezi hizmet sunulan bir BT Hizmet yönetimi sunulacaktır.

En iyi inovasyon projesi ödülü sahibi; ISS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Meriç Ayçin.

“ISS Mobil Portal Projesi”ni; ISS bünyesindeki saha ekipleri tarafından, finans sektöründeki pek çok kurumsal müşterinin dağınık lokasyonlarına (ATM, Şube vs.) verilen temizlik hizmetlerinin, merkezi olarak planlanması, izlenmesi, ölçümlenmesi, kalitesinin değerlendirilerek şeffaf bir şekilde hizmet alanlara raporlanabilmesi amacıyla geliştirilen platform olarak adlandırılmaktadır.

Proje 3 temel bileşenden oluşmaktadır;

1)      Planlama Uygulaması: Saha ekiplerine ait vardiya planlarının kurumsal müşteriye verilen SLA koşulları çerçevesinde periyodik görev bilgilerinin saha ekiplerinin mobil cihazlarına (akıllı telefon/tablet bilgisayar) bildirir.

2)       Mobil Uygulama: Saha ekiplerince kullanılan mobil cihazlar üzerinden, atanan görev bilgilerinin izlenmesi, sonuç ve işlem detay bilgilerinin işlenmesi ayrıca saha ekiplerinin GPS üzerinden alınan koordinat bilgisi ile operasyon alanında çekilmesi zorunlu olan fotoğrafların merkeze online şekilde gönderilmesini sağlamaktadır.

3)      ISS Mobil Portal: Saha ekiplerince gerçekleştirilen işlemlerin online olarak izlenip, kalite ölçümlemelerinin yapılabildiği Monitoring ve Raporlama katmanı oluşturularak hizmet verilmekte olan kurumsal müşterilerin de kendilerine ilişkin hizmet durumlarını anlık ve geçmişe dönük olarak izleyebilecekleri bir platformdur.

Yılın CIO’su; Borusan Grup CIO, Ali Fuat Çötelioğlu

“DMS on Cloud Borusan” olarak lanse ettiğimiz yeni nesil Bayi Yönetim Sistemimiz, Borusan bulutu üzerinden SaaS modeliyle hizmet veren iş ortaklarımızın kullandıkça aylık ödeme yaptığı, Otomotiv Grubumuzu stratejik ve operasyonel hedeflerine ulaştırmak için geliştirdiğimiz yeni bir iş modelidir. Türkiye’de ilk defa uygulanan bir ERP sisteminin lokalizasyonu, buluta taşınması, akıllı kartlarla iş gücü otomasyonunun sağlanması, mobil uygulamalar ile iş süreçlerinin yeniden tasarlanmasını kapsayan projemiz üç yıllık bir çalışma neticesinde hayata geçirildi. Proje, dünya örneklerinde bayi özelinde lokalde kurgulanan Dealer Management sistemlerinden farklı olarak  tasarlandı. IDC’nin 3. platform olarak nitelediği teknolojilerin yardımıyla bayilerimizin rekabette fark yaratmasına olanak sağlayan projemiz BMW dünyası ve Türkiye IT sektörü için bir ilk.

Proje ile bayi iş süreçlerinin tamamını BMW standartlarında karşılayan ERP, CRM, KPI’ların raporlandığı iş zekası platformu, portal ve mobil uygulamalarla entegre çalışan tek bir yapı oluşturuldu. Proje, iş süreçlerinde riskleri azaltıp, zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken bayilerin müşteri hizmet kalitesini, üretkenliğini ve verimliliğini yükseltiyor. Mobilite, müşteri memnuniyetini artırırken servis maliyetlerini de düşürme fırsatı sunuyor. Bütün bu imkan ve kabiliyetlere ilk yatırım maliyeti olmadan, büyüklüğüne göre 1-3 ay gibi kısa bir rollout süresinde sahip olabilen bayilerimiz, kullandıkça ödeme yönteminin sağladığı finansal avantajlardan da faydalanıyorlar. Bayilerimiz yazılım servisi modeliyle (Saas) hizmet aldıklarından ayrıca bir BT departmanına ihtiyaç duymuyorlar.