George Floyd’un bir polis memuru tarafından katledilmesi ve sonrasında ırkçılığa karşı yükselen protestoların etkisi devam ediyor. Birçok şirket ırkçılığa ve polis şirketine karşı sesini yükseltirken, IBM gibi bazı şirketler ise bu durumu eylemleri ile de destekliyor.
ABD’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden biri IBM. 1911 yılında kurulan şirket özellikle yazılım ve donanım alanındaki çalışmaları ile ön plana çıkıyor. Bu çalışmalarından biri de yüz tanıma sistemi. Ya da yüz tanıma sistemiydi desek daha doğru demiş oluruz. Çünkü IBM’den yapılan açıklamada bundan sonra şirketin genel amaçlı yüz tanıma ya da analiz yazılımları üzerinde çalışmayacağı ilan edildi.
IBM CEO’su Açıklamayı Bizzat Kendisi Yaptı!
Duyuru bizzat IBM CEO’su Arvind Krishna tarafından yapıldı. Krishna kongreye hitaben yazdığı mektupta ayrıca teknolojinin sorumlu kullanımının destekleyen, sistematik ırksal adaletsizliğe ve polisin görevini kötüye kullanımına karşı savaşan yeni reformların yürürlüğe girmesini savundu.
“IBM kitlesel gözetim, ırksal profil oluşturma, temel insan haklarının ihlali veya değerlerimizle örtüşmeyen herhangi bir amaç için diğer satıcılar tarafından sunulan yüz tanıma teknolojisi de dahil bütün teknolojilerin kullanımına karşıdır.”
Krishna ayrıca Kongre’ye bir konuda da çağrıda bulundu. Krishan, yüz tanıma teknolojisinin etkileri ve bunun yerel kolluk kuvvetlerince nasıl kullanılması gerektiği konusunun diyaloğa açılmasını önerdi.
Yapay zekanın gelişmesi ile birlikte son birkaç yılda yüz tanıma sistemleri de eskiye oranla oldukça aşama kaydetti. Bu durum toplum güvenliği açısından olumlu görünüyor. Ancak teknolojinin kullanımına yönelik yeterli düzenlemelerin yapılmaması kaynaklı bireylerin gizliliğinin ihlal edildiği de aşikar.
Krishna’nın açıklamalarına bakacak olursak, IBM’i artık bu tür teknolojik çalışmalar yaparken görmeyeceğiz. Kongre’nin polis denetimi ve teknoloji kullanımına yönelik yeni kanunlar getirmesi halinde IBM’in yüz tanıma teknolojisi alanındaki çalışmalarına devam edip etmeyeceği ise bilinmiyor.
IBM COVID-19 tedavisi için bilim insanlarına destek verecek!
George Floyd ABD’de polis tarafından katledilen ilk siyahi vatandaş değil. Ancak katliam sonrasında gerçekleşen protestolar göz önüne alındığında ilk kez toplum böylesi organize halde hareket ediyor. Protestolar sadece ABD ile de sınırlı kalmadı. İngiltere, Almanya, Avustralya ve Fransa gibi pek çok ülkede insanlar ırkçılığa karşı eylemde bulundular. IBM gibi devasa şirketlerin de ırkçılığa ve polis şiddetine karşı harekete geçmesi belki de kanunların tekrar gözden geçirilmesini sağlayacaktır. Bunu elbette zaman gösterecek.