IBM Research ile Maryland, Baltimore County Üniversitesi (UMBC), UMBC’nin Mühendislik ve Bilgi Teknolojisi Fakültesi’nde faaliyet gösterecek olan Hızlandırılmış Kognitif Siber Güvenlik Laboratuvarı’nın (ACCL) kurulması için birkaç yıl sürecek bir işbirliğine ilişkin planlarını duyurdular.
2016 sonbaharında açılacak olan laboratuvar, kognitif bilişimin analitik ve bilgisayar ile öğrenme aracılığıyla siber güvenlik alanında uygulanması konusunda mevcut bilimsel sınırları daha ileriye taşımak ve aynı zamanda bu yeni yoğun bilişim iş yükleri için özel olarak optimize edilmiş bilgisayar gücünü araştırmak için çalışacak.
Siber güvenlik tehditlerinin hem hacmi hem de gelişmişlik düzeyi artıyor. Giderek artan güvenlik profesyoneli açığı bu sorunu daha da önemli hale getiriyor. Açık pozisyon sayısının 20201 yılına kadar 1,5 milyona ulaşması bekleniyor. IBM ile UMBC, siber güvenlik profesyonellerinin siber suçlarla mücadelede bir avantaj elde etmesine yardımcı olmak için ACCL Laboratuvarı ile çok yüksek miktardaki yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri alma, bunlardan öğrenme ve bu veriler doğrultusunda mantık yürütme yeteneklerine sahip kognitif teknolojileri uygulamanın yeni yollarını araştıracak.
IBM Güvenlik Araştırmaları Direktörü J.R. Rao konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İnsan tüketimine yönelik olan ve geleneksel güvenlik sistemleri tarafından işlenemeyen çok yüksek miktarda güvenlik verisi bulunuyor. Siber güvenlik ile kognitif teknolojinin kesişme noktasını araştırarak, bu kullanılmayan veri havuzundan yararlanabilir ve siber tehditlerin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için güvenlik profesyonellerinin ve teknolojilerinin birlikte çalışma biçimini geliştirebiliriz” dedi.
ACCL Laboratuvarı’nı, UMBC’nin Siber Güvenlik Merkezi direktörü ve UMBC bilgisayar bilimleri ve elektrik mühendisliği bölüm başkanı olan Anupam Joshi yönetecek. Öğretim üyelerinden, lisans ve lisansüstü öğrencilerinden ve yazılım mühendislerinden oluşan ve kognitif bilişim, hızlandırılmış ve yüksek performanslı bilişim ve siber güvenlik alanlarında güçlü uzmanlığı bir araya getirecek olan bir ekiple birlikte çalışacak. UMBC araştırmacıları, araştırma sınırlarını daha ileriye taşımak ve döngüye dahil olan bir analistle birlikte sofistike tehditleri hızla saptayacak, analiz edecek ve azaltacak yenilikçi teknolojileri geliştirmek amacıyla IBM bilim insanlarıyla işbirliği yapacak.
UMBC Mühendislik ve Bilgi Teknolojisi Fakültesi Dekanı Julie Ross, “UMBC Mühendislik ve Bilgi Teknolojisi Fakültesi’nin öğretim üyeleri ile öğrencileri, IBM gibi birinci sınıf iş ortaklarıyla birlikte dünyada yaşanan bilimsel ve siber güvenlikle ilgili zorluklara ilişkin çalışmalarımızın kapsamını genişletmekten heyecan duyuyor” diye konuştu.
ACCL Laboratuvarı’nın araştırmaları, IBM ve OpenPOWER teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilecek. UMBC’deki ACCL Laboratuvarı’nda kurulan IBM Power Sistemleri, OpenPOWER Foundation tarafından geliştirilen hızlandırma teknolojisi ile donatıldı ve bu da sistemleri araştırmacıların gerçekleştireceği siber güvenlik çalışması açısından kritik önem taşıyan kognitif ve ileri düzey analitik iş yükleri için ideal hale getiriyor. Araştırmacılar ayrıca, IBM Sistem Grubundan teknik geliştirme ve destek alacak.
Fujitsu’nun K5 Bulut Servisi Faaliyete Geçti