Perşembe günü Çinli teknoloji devi Huawei yaptığı açıklamada bu yıl ABD pazarı olmadan ve firmanın üzerindeki küresel baskı ortamında bile şirketin dünyanın en çok satan akıllı telefon üreticisi olabileceğini söyledi.
Telefonlardan alıcılara kadar farklı telekomünikasyon ekipmanların üreticisi olan Huawei, geçen yıl tüketici pazarı gelirleri yüzde 50’lik bir sıçrama yaparak 52 milyar doların üzerine çıktı. Şirket yeni beşinci nesil (5G) çip setinin desteklediği katlanabilir bir akıllı telefonun önümüzdeki ay piyasaya sunulmasıyla birlikte bu ivmenin devam edeceğini bildirdi. Bu sıçrama, nihai tüketiciye yönelik satışların toplam gelirinin yüzde 48’ini oluşturması anlamına geliyor. Tarihinde ilk kez Huawei’nin tüketici pazarına yönelik ürün satışları telekom ağ sağlayıcı segmenti gelirlerini aşmış oldu.
Şirketin tüketici bölümü şefi Richard Yu, şirketin geçen yıl 208 milyon cihaz siparişi alan akıllı telefon bölümüne atıfta bulunarak; “ABD pazarı olmasa bile dünyada bir numara olacağız. Bunun bu yıl, olmazsa en geç gelecek yıl gerçekleşeceğine inanıyorum “ dedi.
Danışmanlık firması IDC’nin tahminlerine göre dünya çapındaki akıllı telefon satışları geçen yıl yüzde 3 düştü; bu yıl da düşük tek haneli oranlarda büyüme devam edecek ve bu durum 2022’ye kadar devam edebilir. Diğer taraftan ise IDC’nin öngörüsüne göre 5G mobil ağ teknolojisinin lansmanı sektörün büyümesine katkı verebilir.
Huawei, kendi mikroçiplerini ileri teknoloji telefon ve sunucularında kullanıyor; ancak şirket Qualcomm ve Intel gibi çip üreticisi firmalar bu sektörde rakip olmak niyetinde olmadığını da belirtiyor.
Huawei ayrıca Tiangang adlı bir 5G baz istasyonu çip setini tanıttı. İletişim Hizmetleri birimi sorumlusu Ryan Ding; Huawei’nin Avrupa’da 18, Orta Doğu’da 9, Asya-Pasifik bölgesinde 3 olmak üzere toplam 30, 5G sözleşmesi imzaladığını da söyledi.