Huawei, 2015 Global Genişbant Forumu çerçevesinde, önümüzdeki 5 yılın mobil erişim yol haritasını içeren, 2020 Mobil Genişbant Stratejisi’ni paylaştı. Huawei, Forum’da ayrıca Hong Kong’un en önemli telekomünikasyon servis sağlayıcısı HKT ile 4,5G özelinde gerçekleştirdiği işbirliğini de özel bir demo ile duyurdu.
Huawei Başkan Yardımcısı ve Dönüşümlü CEO’su Ken Hu, 2015 Global Genişbant Forumu’nda gerçekleştirdiği konuşmada şunları söyledi; “İçinde bulunduğumuz dönemden 2020’ye kadar, 6,7 milyar mobil genişbant kullanıcısını ve 1 milyar hücresel nesnelerin interneti bağlantısını, 1Gbps’lik bağlantı hızı ile desteklemek üzere üç ana hedef belirledik. Bu hedeflerimizin hayata geçmesi için inovasyon odaklı bir iş modeli ve sektörler arası işbirliği son derece önemli. Huawei’nin mobil genişbant stratejisi, spektrum, havasal arayüz, ağ mimarisi, entegre baz istasyonları ve operasyon bazlı kullanıcı deneyimi üzerine kurulu.”
Ken Hu şöyle devam etti, “İnsanların birbiri ile olan bağlantısı, nitelik ve nicelik açısından hayati derecede önemli. Ağ iletişiminin kullanıcı deneyimine dayandığını göz önünde bulundurarak, bu süreçte doğrudan kullanıcıya odaklanmamız da yine tartışmasız derecede önem kazanıyor. Ağ performansına odaklanırken, kullanıcıların ağ deneyimini de her zaman ön planda tutmamız gerekiyor. -Nesnelerin İnterneti Çağı-, mobil telekomünikasyon sektörü açısından da önemli fırsatlar sunuyor. Nesnelerin İnterneti vizyonunu daha iyi anlamak için sektörler arası standartları geliştirmeli ve farklı paydaşlar özelinde, içerik maliyetleri gibi alanlarda bir araya gelmeliyiz. Tüm bu etkenler, pazarın gelişimine katkı sağlayacaktır.”
2015 Global Genişbant Forumu’na, Huawei ve GSMA ev sahipliği yaptı. Organizasyona sektörün önemli kademelerinden 1.000 katılımcı dâhil olurken, bu katılımcıların 200’ü C-Level yönetici konumundaydı. Etkinliğe, mobil operatör şirketleri, sektör paydaşları ve medya temsilcileri katıldı.
Katılımcılar, organizasyon boyunca daha bağlantılı bir dünyanın temellerini atmak için, mobil genişbant özelinde, 4,5G çözümlerinin gelecekte sektöre sunacağı fırsatları birlikte değerlendirme fırsatı buldular.
Forum boyunca GSMA, CMCC, Telefonica, Vodafone, Orange, Telecom Italia, SoftBank, Google ve BOSCH şirketlerinden 25 konuşmacı sektördeki en son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı. Organizasyon çerçevesinde ayrıca, Huawei ve iş ortakları olan markalar; SAIC Motor, BOSCH, Facebook ve Parrot, kurdukları deneyim alanlarıyla, sektörün en yeni bileşenlerini katılımcılarla paylaştılar.
HKT ve Huawei’den Dünyanın İlk 4.5G 1Gbps Testi
2015 Global Genişbant Forumu kapsamında HKT ve Huawei, HKT Grup Direktörü Alex Arena ve Huawei Başkan Yardımcısı ve Dönüşümlü CEO’su Ken Hu liderliğinde, dünyada ilk kez olmak üzere, 4,5G 1Gbps mobil ağ performans demosu gerçekleştirdi. İki iş ortağı, 1,2Gbps’lik yüksek indirme hızını ve geleceğin 4G LTE standardının getirilerini yüzlerce katılımcı ile paylaşarak, 2016’da tanışacağımız 4,5G’nin yaşamımıza katacağı değişimi birlikte sergiledi.
Hong Kong’un en önemli telekomünikasyon servis sağlayıcısı HKT, dünyanın mobil genişbant alanındaki en önemli aktörlerinden biri konumunda yer alıyor. HKT, Huawei ile gerçekleştirdiği iş ortaklığı çerçevesinde, 2014’te Hong Kong’un ilk çift komponent taşıyıcı sistemi (2CC) ve taşıyıcı birleştirme (CA) işlemine imza atarak, 300 Mbps’lik tekil kullanıcı indirme hızına ulaştı. Bu yılın hemen başında ise HKT ve Huawei, dünyanın ilk IP-RAN tabanlı (3CC CA) sistemi ile 450Mbps’lik tekil kullanıcı indirme hızına imza attı. 2015 Global Genişbant Forumu kapsamında gerçekleştirilen testle iki firma, dünyanın ilk 4CC CA ağ sistemi ile veri indirme hızını 3CC CA ağ sistemine göre 2,6 kat artırarak, 4,5G çağının hız rekorunu kırmayı başardı.
HKT Grup Direktörü Alex Arena konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “HKT sahip olduğu tüm teknolojik birikimi daha iyi bir kullanıcı deneyimi için sektörle paylaşıyor. Huawei ile birlikte deneyimlediğimiz en güncel 4,5G 1Gbps inovasyonu ve zengin fiber ağ altyapımızla, mobil ağ rekabetine, 2015 Global Genişbant Forumu kapsamında yeni bir boyut getiriyor olmaktan son derece gururluyuz.”
4,5G LTE teknolojisinin hayata geçmesiyle birlikte, operatörler de kullanıcı deneyimini bambaşka bir noktaya taşıyacak. Makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti, mobil uygulamalar, sanal gerçeklik gözlükleri ve drone teknolojisi, önemli oranda gelişim gösterecek.