Microsoft SQL Server 2014 geçtiğimiz aydan itibaren kullanımına açıldı. Bu yeni sürüm ile birlikte gelen yenilikleri, iş ve BT dünyasına nasıl katkılar sağlayacağını Microsoft Türkiye Bulut ve İş Platformu Ürün Yöneticisi Gökben Utkun ile konuştuk.
SQL Server’ın yeni sürümü geçtiğimiz günlerde genel erişime açıldı. Yeni sürümün iş dünyasına katkıları neler olacak?
2014 yılına BT dünyası tarafından baktığımızda 4 ana trend olduğunu görüyoruz. Bunlardan ilki büyük veri, ikincisi bulut bilişim, bir diğeri mobilite ve son olarak da sosyal ağlar. Bütün bu trendler BT dünyasının nasıl yol alacağına yön veriyor. SQL Server 2014’ü tasarlarken bizi bu trendler motive etti. Dolayısıyla SQL Server 2014’ün neler getirmesi gerektiğini düşündüğümüzde, öncelikle bu alanlara servis eden yenilikleri getirmesi gerektiğini düşünerek çalıştık.
Büyük veri çözümleri, bulut çözümleri, mobilite ve sosyal medya çözümleri anlamında SQL Server 2014’ün hedef kitlesi olan BT çalışanlarının hayatını kolaylaştıran, çok daha yaratıcı ve dinamik projeler üretmelerini sağlayacak ve büyün bunları kolaylıkla yapabilecek yenilikler getiriyor.
SQL Server 2014 ile birlikte gelen yeni özellikler neler? Son dönemde şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda büyük veri ve depolama çözümleri öne çıkıyor. Bu konuda yeni gelişmeler var mı?
SQL Server 2014’deki yenilikleri az öncede bahsettiğim 4 trende paralel olarak 3 katmanda anlatıyoruz. Birinci katmanda iş kritik sistemler yer alıyor. Günümüzde iş dünyası hep daha fazlasını talep ediyor ve bu talepte aslında yaptığımız işle ilgili ürettiğin değerle ilgili hemen bir analiz yapabileyim ve bir sonraki adımı analize göre çok daha anlamlı bir biçimde atabileyim noktasında yoğunlaşıyor. Dolayısıyla bizim, iş dünyasının taleplerini karşılayacak, yoğunlukla kullanılan SQL Server’ın bu çözümleri çok daha iyi yerine getirebiliyor olması birinci önceliğimiz.
İş kritik ve performans alanında “Bellek İçi Hesaplama” (In-Memeory Computing) adlı bir yeniliğimiz var. Bellek içi hesaplama yeniliğimizle beraber, özellikle çok kullandığımız uygulamaların altındaki alt yapıları, tabloları çok daha hızlı servis edebilmek için bir algoritma serisi geliyor. Bu seçeneğin sunulmadığı başka veri tabanları ya da SQL sunuculara göre önemli bir performans artışı sağlıyoruz.
Performans artışı uygulamadan uygulamaya değişmekle birlikte, ortalamada 10 kat, fakat farklı örneklerde 50 kata kadar artan yelpazede performans artışı gözlemleniyor. Performans artışı donanım değişikliğini, yeni bir yatırımı gerektirmediğinden dolayı, veri tabanı kullanıcıları için çok önemli bir gelişme.
İkinci katmanımızda büyük veri ve iş analitiği yer alıyor. Büyük veri son birkaç yıldır birçok faklı kurumun ilgisini çeken konulardan bir tanesi. Hem herkesin elinde çığ gibi büyüyen bir veri var, bu verilerin çoğu kullanılmıyor, belli bir kısmından faydalanılsa da önemli bir kısmını da henüz işleyip bilgi haline dönüştürme konusunda çoğu firma geri kalmış durumda. Peki, biz veri analitiğiyle neden bu kadar çok uğraşıyoruz? Çünkü günün sonunda yaptığım işle ilgili çok daha anlamlı kararlar vermemi, stratejiler oluşturmamı sağlayacak bilgiye ulaşmaya çalıştığım, bilgiye dönüştürmeye çalıştığım için. Büyük veri konusunda hem bulut hem de kurum içerisinde kullanılan çözümlerde büyük veri için farklı yaklaşımlar sunuyoruz.
Microsoft SQL Server 2014’ün büyük veri çözümleri Hadoop tabanlı çözümler. Hem Microsoft bulutu içerisinde hem de kurum içerisindeki Hadoop tabanlı çözümler sunabiliyoruz. Bu çözümleri sunabilmemizin yanı sıra, SQL tabanlı dillerle ulaşabilmemiz mümkün. Özelikle paralel veri ambarı dediğimiz bir çözümümüz var. SQL arayüzüyle birlikte hem Hadoop tabanlı yapısal, yapısal olmayan ya da yarı yapısal olarak tabir ettiğimiz veriye, hem de ilişkisel olarak sakladığımız veriye ulaşıp, istediğimiz bilgiyi çekebilmemiz mümkün oluyor.
İş analitiği alanında da Power BI şemsiyesi altında gelen yenilikler var. Microsoft olarak, iş zekası, iş analitiğinde hep şu mesajı verdik. “İş zekasının çeşitli kişilere, çeşitli seviyelere hizmet etmesinin dışında, herkese hizmet etmesi gerektiğine inanıyoruz.” Çünkü verinin herkesin işinde çok daha analitik tabanı kullanarak anlamlı kararlar verebileceğine inanıyoruz. Tanıdık arayüzlerle insanların kolay öğrenebileceği, kolay adapte olabileceği, raporlamalarını yapabileceği, iş analitiği araçlarına erişebileceği uygulamalar ve araçlar üzerinde fikir yürüttük. Bu noktada elimizde muhteşem bir kaynak vardı, o da Excel. Çünkü dünyada en çok kullanılan yazılımlardan bir tanesi ve herkesin çok sevdiği yazılımlardan biri.
Power BI’ı Excel üzerine konumlandırdık ve Excel’e eklenti olarak gelen parçalar uyguladık. Bu parçalar raporlamanızı kolaylıkla 3 boyutlu haritalar üzerinde görüntüleyebilmenizi ve buralardan detaylara inebilmenizi sağlıyor. Ayrıca raporlamalar oldukça kolaylaştı ve yeni özellikler sayesinde video sunum dahi yapabiliyor ve içerisine analizlerinizi ekleyebiliyorsunuz..
Hayatı kolaylaştıran bir diğer çözümse, SQL dilini bilmeyen ama dinamik bir biçimde soru sorup yanıt almak isteyenler için. Bizim soru-cevap olarak adlandırdığımız yeni bir özelliğimiz var. Örneğin, “satış by şehir” yani bana şehre göre satış rakamlarını getir şeklinde bir sorgu. İstenirse rapor, istenirse de bir grafikle beraber bu sonuçları görüntüleme olanağına sahip oluyorsunuz. Şu anda bu servis İngilizce verilmekle birlikte, yakın zamanda Türkçe’de dahil olmak üzere diğer dil desteklerine de kavuşacak. Tüm bunların yanı sıra SQL Server 2014’ün yedeğini isterseniz Microsoft Azure platformu üzerinden de alabiliyorsunuz.
SQL Server’ın eski sürümünü kullananlar yeni sürüme nasıl geçecek? Ve lisanslama modeli nasıl olacak?
Lisanslama modelimiz değişmedi. Herhangi bir fiyat farkı da bulunmuyor. Yeni versiyonlara geçiş mantığımız bütün ürünler için aynı. Yine SQL Server’da olduğu gibi “Yazılım Güvencesi” dediğimiz bir bileşen var. Müşteri satın alma yaparken ürünün yanında “Yazılım Güvencesi”ni de satın aldığı zaman, çıkan bütün yeni sürümler, bütün yamalar, güncellemelerin hepsine ulaşabiliyor ve bunları ücretsiz olarak kullanabiliyor. Halihazırda SQL Server’ın daha önceki versiyonlarını satın alan ve geçerli bir “Yazılım Güvencesi” anlaşması bulunan kullanıcılarımız direkt olarak SQL Server 2014’e geçebilirler.
Yeni SQL sürümü ile gelen özelliklerin kullanımı hakkında kullanıcılara örnek bir senaryo paylaşabilir misiniz?
Türkiye’den örnek veremesek de, bütün bu bahsettiğimiz konularla ilgili dünya çapında üretilmiş pek çok örnek var. Bunlardan bir tanesi Edgenet. Edgnet kullanıcılarına bulut üzerinden yazılım servisi veriyor. Kullanıcılarına sunduğu bu yazılım servisi hizmetini, hızlandırması ya da yavaşlatması, müşterilerini memnuniyetiyle yakından ilgili. Çünkü firmanın binlerce müşterisi var ve bu müşteriler anlık olarak, kendi verileriyle ilgili uygulamalar çalıştırıp, raporlar alıyorlar. Bellek içi hesaplama dediğimiz çözüm Edgenet’e uygulandı. Edgenet sadece bu yeniliğin uygulanmasıyla birlikte 7 kat hızlandı. Hem her bir müşterinin hızını arttırırken, hem de aynı anda destekleyebilecekleri müşteri sayısını çok yukarı çekmiş oldular. Bu örnekleri çoğaltmamızda mümkün.