Hastane ve sağlık kurumlarında ortak kullanılan bilgisayarlarda özellikle USB gibi harici bellekler yoluyla pek çok bilgi paylaşılıyor, doküman taşınıyor. Sağlık kuruluşları, bu kullanım nedeniyle risk altında.
Sağlık Bakanlığı’nın Stratejik Plan hedeflerine göre önümüzdeki dönemde özellikle kamu hastaneleri ve sağlık kuruluşlarında dijital dönüşüm gündemde. Tam entegre ve kağıtsız hastaneler hedefleniyor. Bu dijital dönüşümde dijital güvenlik büyük önem taşıyor. Dünyada her gün ortalama 200 bin yeni virüs, truva atı ve solucan gibi zararlı yazılım türü internet ortamına salınıyor. Genelde çok sayıda bilgisayarın bulunduğu sağlık kuruluşları da bu zararlı yazılım yağmurundan etkilenebiliyor.
Hastaneler hedef olabiliyor
“Bizim tespitlerimize göre hastane ve sağlık kurumlarında USB gibi harici bellekler yoluyla pek çok döküman paylaşılıyor veya kullanılıyor“ diyen ESET Türkiye Satış Müdürü Barbaros Akkoyunlu, “Maalesef taşınabilir harici bellekler, dünyada zararlı yazılım taşıma ve bulaştırma konusunda oldukça önde. Bu durum sağlık kuruluşlarında dijital virüslerin bulaşma riskini de yükseltiyor ve sistemleri etkileyebilecek sıkıntılara neden olabiliyor“ diye konuştu.
200 bin zararlıya karşı proaktif güvenlik yazılımı şart
Dijital dönüşüm arifesindeki sağlık kurumlarında bilgi güvenliğinin, sistemin sürdürülebilmesi adına hayati önem taşıdığını belirten Barbaros Akkoyunlu, siber dünyadaki tehditlere karşı iki yönlü önlemin çok önemli olduğunu vurguladı. Akkoyunlu, “Öncelikle dijital tehditlere karşı, dijital önlem alacak bir antivirüs yazılımı mutlaka olmalı. Günde gelişen 200 bin zararlı yazılıma karşı ancak sistemli ve proaktif bir yazılımla konumak mümkün olabilir. Ancak bu da yeterli değil. Bilgisayar kullanıcılarında farkındalık da olmalı. Kurumlar, çalışanlarını olası tehlikelere karşı uyarmalı, gerekiyorsa eğitmeli“ dedi.