IDC’nin verdiği verilere göre şirketlerin nedeyse 4/3’ü 2014 yılı içerisinde BT yatırımı yapmayı düşünüyor. Bu yatırımların cihaz tarafına baktığımızda ise mobil cihazların fazlasıyla talep gördüğünü söyleyebiliriz. Mobil cihaz kullanım kuralları şirketler için oldukça katı.
Her şirket çalışanın kendi mobil cihazını iş için kullanmasına izin vermiyor ve sağladığı cihazlar üzerine yönetim uygulaması (MDM) yapılandırıyor. Bu tarz uygulamalar pek çok kişinin kafasını karıştırdığı gibi Bilgi İşlem departmanlarını da yönetim protokolleri açısından zor duruma düşüyor. Biz de sizler için şirketinizin Mobil Cihaz Stratejisini belirlerken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. Bakın mobil strateji planlaması öncesi nelere dikkat etmelisiniz.
1- Mobil stratejinizi planlarken ilk düşüneceğiniz adım güvenlik olmalı. Şirket bilgileriniz mobil cihazlar üzerinde ne kadar güvenli? Bu sorunun cevabı planlama konusunda size yardımcı olacak. Şirket içerisinde kurum verileriniz çalışanların kişisel cihazlarında duruyor ise bu verilerin güvenliği için de ekstra tedbir almalısınız.
2- Bilgi güçtür. Şirketiniz içerisinde neler olup bittiği hakkında en ufak bilginiz yoksa bunu bilen kişilere bırakmalısınız. Bu sayede ihtiyaca yönelik çözümleri satın alabilir ve bolu boşuna para harcamamış olursunuz. Kraldan çok kralcı olmayın.
3- Yatırım yapacağınız mobil cihazların uzaktan kontrol edilebilir olduğundan emin olun. Bu sayede hassas veya şifreli verilere erişim için haklar verebilir veya sistem üzerindeki güncellemeleri cihazı çağırmadan uzaktan gerçekleştirebilirsiniz.
4- Geçmişinize bir bakın ve iki yıl önce hangi güvenlik sitemlerini kullandığınızı düşünün. Günümüzle arasındaki farkları hesaplayıp önümüzdeki iki yıl içerisinde size destek verebilecek cihazlara yatırım yapmaya çalışın.
5-Son dönemde “kendi cihazını getir” konsepti popüler olsa da siz güvenliği elden bırakmayın. Her zaman kontrolün sizde olduğu cihazları çalışanlarınıza dağıtmaya çalışın.
6- Çalışanlarınızın gizlilik hakları konusundaki bilgilerinin tam olduğunu kontrol edin. Bu konuda periyodik eğitimler ile çalışanlarınızı bilgilendirmeyi unutmayın.
7- Yapacağınız mobil cihaz yatırımını işinizin büyüme oranını hesaplayarak yapmanızda fayda var. İş planınızı yapmadıysanız yatırımlardan önce sağlam temellere dayalı bir iş planı üzerinde çalışmanızda fayda var.
8- Mobil cihazlar üzerinde kullanacağınız kurumsal uygulamaların şirket içi sistemlerle uyumlu olmasına dikkat edin. Birbiriyle iletişim içinde olan uygulamalar sayesinde erişmek istenilen bilgilere veya analizlere kolaylıkla erişmek mümkün olacaktır.
9- Eğer şirket çalışanlarınızın mobil uygulamalar konusunda yetersiz kalacağını düşünüyorsanız toplu eğitimler almalarında fayda var. Bu tarz eğitimler sayesinde çalışanların seviyeleri eşitlenecek ve aynı dili konuşmakta zorlanmayacaklar.
10- Evden veya mesai saatleri içerisinde ofis dışında çalışması gereken elemanlarınız varsa şirket ile iletişimlerinin aksamaması için ISP seçimine dikkat etmelisiniz. ISP’lerin sunduğu hizmetleri karşılaştırarak size uygun olanı seçebilirsiniz.