Great Place to Work Enstitüsü tarafından düzenlenen ve dünyanın en geniş çaplı kurum kültürü araştırması ve yarışmasına başvurular Kasım ayının sonuna kadar devam edecek. 2018 yılının en iyi şirketlerinin belirleneceği çalışmada, yüksek güven kültürü, çalışan odaklı ve aynı zamanda etkin yönetim yaklaşımına sahip şirketler listeye girecek.
Great Place to Work Enstitüsü’nün Türkiye’de altıncı kez düzenleyeceği kurum kültürü yarışmasına, beş yıl içerisinde farklı sektör ve büyüklükteki 450’nin üzerinde kurum katıldı. Şimdiye kadar bu çalışmalarda 230 binden fazla çalışan temsil edildi. Şirket kültürünü derinlemesine analiz eden Great Place to Work, binlerce işletmenin ve milyonlarca çalışanın dahil edildiği araştırma sayesinde firmaların kurum kültürü gelişimine yardımcı oluyor. Çalışan sayısına göre 20-50, 50-250, 250-500, 500–2000 ve 2.000+ kategorilerinden listeye giren şirketler, Türkiye’nin en iyi işvereni unvanını almaya hak kazanıyor.
İş yeri kültürü bağımsız şekilde analiz ediliyor
Türkiye’nin En İyi İşverenleri araştırması ve yarışmasında şirketler, Trust Index çalışan anketiyle ölçümlenen güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu boyutlarıyla İK uygulamalarının tümünü kapsayan Culture Audit iş yeri kültürü analiziyle değerlendirilecek. Analizler sonucunda bu alanlarda fark yaratan ve çalışanları tarafından iyi bir kurum kültürüne sahip olduğu değerlendirilen şirketler, en iyi işverenler olarak ödüllendirilecek. Araştırma, sadece ekonomik başarı üzerinden değil, kurum kültürü üzerinden bağımsız bir şekilde yapılacak. Türkiye’nin en iyi işverenleri arasında yer alarak güçlü bir işveren markası oluşturmayı hedefleyen şirket sayısı hızla artıyor.
Güven duygusu yoksa iş arayışları başlıyor
Yüksek güven kültürü ile şirketlerin ekonomik performanslarını artırdığını belirten Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Yaptığımız araştırmalarda, düşük güven düzeyindeki çalışanların yüzde 15’inin zamanlarını verimsiz kullandığını, yüzde 10’unun şirkete bağlı olmadığını ve yüzde 5’inin de uzun süreli şirkette kalmak istemediklerini görüyoruz. Yüksek güven kültürü oluşturmuş şirketlerde ise çalışanların, zamanlarını verimsiz kullanma oranlarının yüzde 4’e düşerek daha verimli olduklarını, şirkete bağlı olmama oranlarının yüzde 3’e gerilediğini gözlemliyoruz. Analizlerimiz, kurum kültürünü iyileştirmek isteyen tüm şirketlere yola nereden başlamaları gerektiği konusunda yol gösteriyor.” dedi.