Uygulama marketleri arasındaki mücadelede sıradaki raunt Google ile Samsung Galaxy Mağazası arasında. Özetle Android geliştiricisi firma, rekabet konusunda ciddi bir rakibin önünü kesmek istemiş gibi.
Google, Samsung’un Galaxy Uygulama Mağazası’nı önleyici bir şekilde bozmaya çalışmak iddiasıyla karşı karşıya. Kısacası Google, Play Store karşısında rakip olmaya aday bu mağazayı engelleyecek bazı şeyler yapmış. Söz konusu iddialar Google’ı yasadışı şekilde Android’e uygulama dağıtımını kontrol etmekle suçluyor. Google karşısındaki iddiaların sahibi ise üç düzine başsavcıdan oluşan bir koalisyon. Dava ayrıca Google’ın uygulama geliştiricilerine mağazalarını kullanmaları için ödeme yaptığını da iddia ediyor.
İddialar, Google politikalarındaki temel kurallardan birine meydan okuyor. Bu kurala göre Google, Apple’ın aksine rakip uygulama mağazalarına karışmaz. Ne var ki davaya göre bu açıklık bir cephe oluşturuyor. Çünkü müşteriler teknik olarak istedikleri mağazaları seçmekte özgürler. Lakin Google bunun yerine kendi platformunda rekabet ettiği mağazaları engelliyor. İddia sahipleri konu hakkında şunları söylüyor:
“Google, Samsung kendi uygulama mağazasını yenilemeye başladığında kendini tehdit altında hissetti. Sonuçta Google, rakip uygulama mağazasını yok etmesi gereken bir tehdit olarak algıladı.”
Google için Samsung Galaxy Uygulama Mağazası’na birçok cephede savaş açtığı iddiası var
Dava, Google’ın Samsung’un mağazasının rakip olmasını engellemek için kullandığı iddia edilen bir dizi taktiği özetliyor. İddialara göre Google, telefon üreticileriyle diğer bazı mağazaların yüklenmesini yasaklayan anlaşmalar imzaladı. Bununla birlikte Google’ın Samsung’a geliştiricilerle olan ilişkilerini bırakması için baskı uyguladığı ifade ediliyor. Sonuçta Google bunun için ödeme yapmayı bile teklif etmiş.
Başsavcı, Samsung mağazasına karşı doğrudan engelleme girişimleri ile birlikte dolaylı engellemelerin de olduğunu söylüyor. Buna göre Google, geliştiricilerle diğer mağazalarda yer almamaları karşılığında anlaşmalar yapmış. Üstelik bu geliştiricilerle birlikte çalışırken uygulamaların nasıl dağıtılacağı konusunda kısıtlamalar getirmiş. Bu iddianın kanıtlanması için de Epic Games’in Fortnite’ı Google Play Store dışında dağıtması örnek veriliyor.
Epic Games’in de geçen yıl Google karşısındaki davasında bu tarz engellemelere yönelik iddiaları vardı. Epic Games’e göre Google, OnePlus telefonlarda doğrudan yüklü gelmesi amaçlanan Fortnite için engelleme girişiminde bulunmuştu. Ayrıca LG’nin de Epic Games uygulamasını varsayılan olarak telefonlarına eklemesine yine Google’ın engel olduğu iddiaları bu davanın konusuydu.
Diğer haberler:
>> PS4 Kripto Para Madenciliği İçin Kullanıldı: Pes Artık Dedirttiler
>> Kredi Kartı İle Borçlananların Sayısı Arttı: Rakamlar Çok Ürkütücü