Google Türkiye Temsilciliği, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu üyelerinin sorularına yazılı cevap niteliğinde bir rapor gönderdi.
Google’ın Türkiye Temsilciğili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu üyelerinin sorularına yazılı cevaplar olmak maksadıyla bir rapor hazırladı ve ilgili birime ulaştırdı.
TGRT Haber sitesinde haberleştirilen raporda, pek çok dikkat çekici bilgiye yer verildi. Örneğin, yalnızca üç ayda, kurallara uymadığı gerekçesiyle ülkemizde 6 milyon 200 bin içerik kaldırıldı. Tabii önemli başlıklardan bir tanesi de “çocuklarımızın güvenliği.” Bu konuda da çalışmalar yürüten ve Türkiye’nin talepleri doğrultusunda hareket eden Google, bu tarafta da 2 milyon videoyu kaldırdı.
Google servisleri, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye ‘de de sıklıkla tercih ediliyor. Arama motorundan hava durumu bilgilerine, video servislerinden SEO ve mail platformlarına kadar pek çok kolda faaliyet gösteriliyor. Bildiğiniz gibi dünyanın en büyük video platformu YouTube da Google, yani Alphabet çatısı altında faaliyet gösteriyor.
Google Türkiye ile 150 milyar liralık gelir!
Google Türkiye tarafından destek gören dijital ekonomimiz, yükselişini sürdürüyor. Son veriler, Google’ın payının, milli gelirimizde %4’lük paya ulaştığını gösteriyor. Bu da 150 milyar liralık ciddi bir gelir anlamını taşıyor. Cumhuriyetimizin 1000. yılı itibarıyla, yani 2023 yılında, bu payın %4.7’ye çıkması hedefleniyor.
Reklam ürünleri tarafına bakıldığında ise Google, 2018 yılında 29,5 milyar liralık katkı sağlamıştı. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de bu rakamın yaklaşık 334 milyar milyar lira olması bekleniyor.
Peki, “Google’ın Türkiye ‘ye özel bir algoritması var mı?” diye sorulabilir. Firmanın bu konuda cevabı kısa ve öz, “Hayır, yok.”
Temmuz 2021 ile Eylül 2021 arasında 2 milyon video kaldırıldı!
Google Türkiye, Topluluk Kuralları ihlali gerekçesiyle, yaklaşık 3 aylık dilimde 2 milyon video YouTube’dan kaldırıldı.
Bu videoların %94’lük diliminin makineler tarafından kaldırıldığı belirtiliyor. Gelişen yapay zekâ sistemleri, çoğu konuda insanlara ihtiyaç duymadan hareket edebiliyor ve bu da iş süreçlerini daha hızlı hale getirebiliyor.
Makineler tarafından işaretlenen videoların %8.7’s, tek bir görüntüleme bile alamadan kaldırıldı. Yaklaşık %76’lık dilim ise, 10’dan daha izlendi.
2021’in üçüncü çeyreği itibarıyla, çocukların korunması için 2 milyon video kaldırıldı.
Türkiye, talep sıralamasında 4. basamakta yer alıyor
Video yükleme sırasındaki IP adreslerine göre, Temmuz-Eylül 2021 döneminde ülkeye göre kaldırılan videolar sıralamasında lider, Hindistan oldu. Türkiye ise, bu listede 12. sırada yer aldı. Talep yoğunluğu bakımından ise, Ocak-Haziran 2021 arasında Rusya ilk sıradayken, Türkiye de 4. sırada yer aldı.
İlgili Haberler:
>> iPhone SE 2020 Satın Alınır Mı? Yoksa SE 2022 ‘yi Mi Beklemeli?