Girişimciler olarak yapılması gerekenlerin başında teknolojiyi yakından takip etmek geliyor. İşte sizlere altın değerinde öneriler…
Girişimciler ve kendi işini kurma yolculuğuna başlayanlar için önerileri aşağıda bulabilirsiniz. GoDaddy’nin 2016 Girişimcilik Anketi’ne göre Türkiye’deki katılımcıların 5’te 1’i kendi işlerini kurduklarında hala öğrenciyken, yüzde 51’i girişimci olmadan önce başka bir yerde çalışmış. Bu da Türkiye’deki girişimcilerin potansiyelini az çok göz önüne çıkarıyor.
Başarı için hazırlık kritik önem taşıyor
İşte girişimciler ve kendi işini kurma yolculuğuna başlayanlar için öneriler:
- “Neden” diye başlayan soruları yanıtlayın. Neden sizin fikriniz, başkalarından nasıl ayrışıyorsunuz? Neden bu işe girmek istiyorsunuz? Neden bu ürün veya hizmet? Hangi ihtiyaçları karşılıyorsunuz? Bu soruları yanıtlamak iş modelinizi planlamanın ve hedeflerinizi belirlemenin ilk adımıdır.
- Güçlü bir online varlık oluşturun. Ürün ve hizmetleriniz ne kadar iyi olursa olsun, insanlar sizi bulamazsa sizden ürün alamaz veya sizinle iş yapamazlar. Günümüzün dijital dünyasında insanlar bir ürün veya hizmet bulmak istediklerinde internette arama yapıyor, o yüzden bulunmanızı kolaylaştırmak adına bir online varlığa ihtiyacınız var. Online varlığınızın merkezinde insanların kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı görebilecekleri bir web sitesi olmalı. Ayrıca, profesyonel bir web sitesi müşterilerinizin gözünde itibarınızı yükseltmekte önemli bir faktör. İşletmenizin ihtiyaçlarına bağlı olarak GoDaddy Web Sitesi Mimarı ile bir saatten kısa sürede profesyonel bir web sitesi kurabilir veya biraz daha teknik bilgiyle web sitenizi daha fazla esneklik ve kişiselleştirilmiş eklentiler sağlayan WordPress ile kurmayı tercih edebilirsiniz. Daha sonra web sitenizi sosyal medya hesaplarınız ve işletme rehberleri gibi diğer online kanallarınız ile ilişkilendirebilirsiniz.
- Hedef pazarınızı belirleyin. Ürününüze kimin ihtiyacı var? İdeal müşteriniz kim? Nerede yaşıyorlar? Ne yapıyorlar? Ürününüzü nasıl kullanacaklar? Hedef kitlenizi belirleyin ve onlarla iletişime geçmenin en iyi yoluna karar verin.
- Sektör trendlerini takip edin. İşinizin büyümesini desteklemek için sektörünüzdeki gelişmelere uyum sağlamalısınız. Bu, tüketici davranışlarındaki değişiklikler veya tedarikçi tarafındaki üretim veya ücretlendirmedeki değişiklikler olabilir. Yeni trendlerden haberdar olun ve iş yapış şeklinizi gerektiği gibi şekillendirin. Hatta trendleri erkenden fark ederek proaktif bile olabilirsiniz.
- Finansal durumunuzu anlayın. Eğer işinizi kurmaya yeni başladıysanız tüm olası giderleri değerlendirdiğinizden emin olun ve başlangıçtaki gelir beklentilerinizi gerçekçi tutun. Çalışan maaşları, tedarikçi ücretleri, ofis/mağaza giderleri gibi temel ödemelerinizi belirleyin. İşleriniz hareketlenmeye başladığında, yatırımlarınızı ve kârınızı daha sağlıklı planlayabilmek adına finansal durumunuzu düzenli olarak değerlendirin. Ne beklemeniz gerektiğini bilmek ve finansal açıdan hazırlıklı olmak işinizin uzun dönemde sürdürülebilirliği için çok önemlidir.
- Başarısızlıklarınızdan ders alın. Başarı her zaman kesin değildir. Ancak, fikrinize inancınız tamsa hatalarınızdan öğrenerek iş yapış şeklinizi iyileştirebilirsiniz. Finansal planınızı değerlendirin, pazarınızı ve ürününüzü derinlemesine inceleyin, ekibinizi ve liderlik yeteneğinizi gözden geçirin… Başarısızlık çoğu zaman en iyi öğretmendir.