Pek çok insan hala 5G’nin ne olduğu ve ne işe yaradığı konusunda çok fazla bilgiye sahip değil. Önce 5G ’nin ne olduğunu bilmekte yarar var. 1G, 2G, 3G, 4G ağlarından sonra 5G; 5. Nesil mobil ağdır ve aynı zamanda yeni bir küresel kablosuz normudur. 5G, makineler, nesneler ve cihazlar dahil olmak üzere sanal olarak herkesi ve her şeyi birbirine bağlamak üzere tasarlanmış yeni bir ağ türüdür.
5G kablosuz teknolojisi, daha yüksek çoklu Gbps tepe veri hızları, ultra düşük gecikme süresi, daha fazla güvenilirlik, büyük ağ kapasitesi, artırılmış kullanılabilirlik ve daha fazla kullanıcıya daha düzenli bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaçlamaktadır. Daha önceki ağların(1G-2G-3G-4G) özelliklerinin hepsine bve daha fazlasına sahip bir hava ara yüzüdür. Yeni nesil kullanıcı deneyimlerini mümkün kılmak, yeni dağıtım modellerini güçlendirmek ve yeni hizmetler sunmak için genişletilmiş bir kapasite ile tasarlanmıştır.
Yüksek hızlar, üstün güvenilirlik ve ihmal edilebilir gecikme süresiyle 5G, mobil ekosistemi yeni erişim alanlarına genişletecek. 5G her sektörü etkileyecek ve daha güvenli ulaşım, uzaktan sağlık, hassas tarım, dijital lojistik ve daha fazlasını gerçeğe dönüştürecektir. Tabii ki her sektörü etkilediği gibi bizleri de etkileyecektir.
5G bizleri nasıl etkileyecek?
5G birçok şeyi hayatımıza uydurabilmek veya hayatımıza geçirebilmek için tasarlanmıştır; örneğin; bizlere daha hızlı indirme, daha düşük gecikme süresi ve milyarlarca cihazla (özellikle sanal gerçeklik alanları, LoT ve yapay zeka) daha güçlü bağlantı ve kapasite imkanı sağlar.
Aynı zamanda, 5G ile bulut hizmetlerine anında erişim, çok oyunculu bulut oyunları, artırılmış gerçeklikle alışveriş, gerçek zamanlı video çevirisi ve iş birliği ve daha fazlası dahil olmak üzere yeni ve geliştirilmiş deneyimlere erişebilirsiniz.
Olumlu etkilerinin dışında, olumsuz olan yani bizlere risk oluşturabilecek etkileri de mevcut. Fakat terazinin hangi kısmının ağır olduğu tartışılır.
5G nerede kullanılır?
Genel olarak 5G, gelişmiş mobil geniş bant, kritik görev iletişimi ve devasa LoT dahil olmak üzere üç ana bağlantılı hizmet türünde kullanılır. 5G’nin belirleyici özelliği, ileri uyumluluk için tasarlanmasıdır – bugün bilinmeyen gelecekteki hizmeti ise esnek bir şekilde destekleme yeteneğidir. Akıllı telefonlarımızı daha iyi hale getirmenin yanı sıra, 5G mobil teknolojisi, daha hızlı, daha düzenli veri hızları, daha düşük gecikme süresi ve daha düşük bit başına maliyet ile VR ve AR gibi yeni üç boyutlu deneyimlerin habercisidir.
Aynı zamanda 5G, kritik altyapının, araçların ve tıbbi prosedürlerin uzaktan kontrolü gibi ultra güvenilir, kullanılabilir, düşük gecikmeli bağlantılarla endüstrileri dönüştürebilen yeni hizmetler sağlayabilir.
Peki 5G ne kadar hızlı?
5G, IMT-2020 gereksinimlerine göre 20 Gbps’ye kadar en yüksek veri hızlarını sağlamak için tasarlanmıştır. Qualcomm Technologies’in amiral gemisi 5G çözümleri, Qualcomm® Snapdragon ™ X55 ve Snapdragon X60 Modem-RF Sistemleri, aşağı bağlantı tepe noktası veri hızlarında 7,5 Gbps’ye ulaşacak şekilde tasarlanmıştır. Fakat 5G aslında hızlı olmasının çok ötesindedir; daha yüksek pik veri hızlarına ek olarak, 5G, mmWave gibi yeni bir spektruma genişleyerek daha fazla ağ kapasitesi sağlar.
Fakat, tüketicilerin temel ilgi alanları arasında sadece düşük fiyatlar ve değerli yeni teknolojilerin hızlı bir şekilde benimsenmesi değil, aynı zamanda VPN olmaksızın gizlilik ve veri güvenliği de bulunmaktadır. Aynı zamanda gizlilik ve veri güvenliğini zayıflatan hükümet ve özel eylemler, tüketicileri ciddi zarar riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır (örneğin: mali suç, kimlik hırsızlığı).
5G bu kadar yüksek imkanlar sağlıyor fakat bunun yanında herhangi bir güvenlik sorunu ya da veri sızıntısı ile karşılaşır mıyız? Ve böyle bir şey ile karşılaşırsak neler yapmalıyız?
İşte herhangi bir olası soruna karşı yapmanız gerekenler:
- 5G’nin kitlesel ölçekte başarılı olması için, son kullanıcı, ağ operatörleri, uygulama geliştiricileri ve cihaz üreticileri gibi çeşitli paydaşlar arasında karşılıklı bir anlaşma ve güven olmalıdır. 5G mimarisi, hizmet odaklı ve gizliliği koruyan tasarım gereği gizlilik yaklaşımlarını kapsamalıdır. Mobil operatörlerin, hassas verilerin yerel olarak depolandığı ve bulutta daha az hassas verilerin depolandığı karma bulut tabanlı bir yaklaşımı benimsemesi gerekir. Bu sayede, operatörler veriler üzerinde daha fazla erişim ve denetim sağlar ve bunları nerede ve kiminle paylaşacaklarına karar verebilir.
- Konum tabanlı gizlilik, anonim tabanlı teknikler ve muhtemelen takma bir ad ile kullanıcıların gerçek kimliklerinin gizlenebileceği sistemler gerektirir. Mesajlar, konum tabanlı bir servis sağlayıcısına gönderilmeden önce de şifrelenmelidir. Konum bilgileri kalitesinin düşük olduğu gizleme teknikleri de konum gizliliğini korumak için kullanılabilir.
- IMSI saldırılarını önlemek için, mobil operatörler Geçici Mobil Abone Kimliği (TMSI) kullanarak kullanıcıların kimliklerini koruyabilir. Böyle bir durumda,, her mobil cihaza ağ tarafından düzenli aralıklarla değiştirilen rastgele bir TMSI atanır. Dolayısıyla,, mobil cihazların tanımlanması zorlaşır ve abonelerin radyo arayüzünde tanımlanması ve / veya dinlenmesi engellenir.
Şirketler veya kurumlar için öneriler:
1- İnsanların, cihazların ve ağların korunmasını göz önünde bulundurarak dijital güvenliğe bütünsel bir yaklaşım uygulayın.
2- Yeni iletişim protokollerinin değerlendirilmesi ve benimsenmesinde kurumsal şeffaflığı ve insan hakları konusundaki titizliği artırın.
3- Mümkün olan en yüksek standartlara göre gizlilik ve güvenlik değerlendirmeleri yapın, topladıkları ve sakladıkları verileri en aza indirin ve ürünleri piyasaya sürülmeden önce güvenlik önlemlerini test edin, yaşam döngüleri boyunca izleyin.
4- Kullanıcıların, cihazların nerede çalıştığına bakılmaksızın bağlantı durumlarını bilmelerine ve kontrol etmelerine olanak tanıyan göstergeler ve arabirim öğeleri dahil olmak üzere cihazlarının nasıl çalıştığı konusunda yeterli bilgi ve kontrol sağlayın.
İlgili Haberler
>> Cep Telefonlarını Uçuracak Teknoloji 5G Türkiye’de Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?