World Wide Web tam 25 yıldır hayatımızda. Haberleşme alışkanlıkları, yeni iş alanları ve kullanıcı gizliliği ilk çıktığı günden bu yana inanılmaz değişti. Peki, önümüzdeki dönemde bizi ne tür yenilikler bekliyor.
İnternet, ya da namı diğer World Wide Web insanlık tarihinin en önemli gelişmelerinden biri. Normal bir günde müthiş bir veri akışı gerçekleştiriliyor. Herhangi bir arama hayal edemeyeceğimiz bir veri okyanusunda gerçekleşiyor. Günümüzdeki İnternet, arkadaşlarımızın ve ailelerimizin hayatlarından kesitler sunuyor. Kendini geliştirmek isteyen kişiler için bir kaynak olmuş durumda. Hükümetlerin kaynak ayıramadığı müthiş bütçeli projelere burada rahatlıkla fon bulunabiliyor. Yardımlaşmayı sağladığı gibi, yerinde olmayan bir durumu anında paylaşıp inanılmaz bir etki yaratabiliyor. Tek bir veri girişi ile yozlaşmış kişileri yerinden edebiliyor. Üstelik bunun için belli bir yaşta olmanıza gerek yok. İnternet, kesinlikle her yaşa hitap ediyor.
Tam 25 Yıldır Hayatımızda
Tim Berners Lee, 25 yıl önce World Wide Web konseptini ortaya atmıştı. İnternet çok daha önce tanımlanmıştı, ama esas sıçrama WWW ile yapıldı. Dünyaları değiştiren Word Wide Web ve İnternet şimdilerde eş anlamda kullanılıyor. Durum böyle olunca Pew Research Internet Project adlı bir kuruluş İnternet’in geleceğini araştırarak “ 2025’de Dijital Yaşam” adlı bir raporda topladı.
Konusunda söz sahip toplam 2558 teknoloji uzmanına geleceğin İnternetinin nasıl şekilleneceği soruldu. Alınan cevaplar, çeşitli örneklerle ve özgün yorumlarla karşılaştırıldı. Burada çıkan sonuçlar en basit öngörüden, panik senaryosuna hatta en uçuk ve iyimser senaryoya kadar her şey bir araya getirildi. En ilgi çekenleri ise sizin için bu yazıda topladık.
Online Olmak Tarihe Karışıyor
Bilgiye ulaşmak için kullandığımız İnternet gelecekte inanılmaz bir şekilde değişecek. Geleceğin İnterneti arka planda her zaman açık olacak. Online olmak hayatımızın bir parçası olacak. Gelecekte İnternete girmek için Online olmam gerekiyor demeyeceğiz. Bir bilgiye ulaşmak için İnternet aramayacağız. İnternet her zaman açık olacak ve çok normalmiş gibi tüm bilgilerimizi buradan alacağız.
Davranışlarımızı Değişecek
Bilgiye çok hızlı ulaşılabilecek. Bilgilere ulaşmak için de ekstra bir ücret ödenmeyecek. Anında ulaşabileceğimiz birçok bilgi davranışlarımız değiştirecek. Kişilerle olan ilişkilerimiz farklı bir seviyede olacak. Kurumlar ve kuruluşlar bu bilgilerle insanlara farklı davranacaklar. Yaptığımız birçok hareket daha bilinçli olacak. En önemlisi davranışlarımızla çok daha hızlı ve akıllıca uyum sağlayacağız.
Farklı Bakış Açılarla Dünyayı Göreceğiz
Dünyayı farklı açılarla görmeye alışacağız. Alacağımız verilerle farklı senaryolar oluşturacağız. Farklı düşünme modlarına itileceğiz. Bu sayede ön yargılı olmayacağız. Sosyal davranışlarımız değişecek. İlişkiler, iş görüşmeleri, profesyonel ağlar, oyun oynamak ve devlet kurumları önemli bir değişikliğe uğrayacak.
Bozucu Faktörlerle Yaşamak
Elbette gelecekte yanlış hareket eden kişiler olacak. Sisteme karşı gelen kişiler, sistemin zayıf noktalarından ve açıklarından yararlanacaklar. Çeşitli organizasyonlar olacak ve bu organizasyonlar modernleşmenin negatif etkilerini, günümüzde olduğu gibi kullanıcıların yüzüne vuracak. İnternet’i çöplük haline getiren reklam iletilerinden tutun işinize karışan Bot’lara kadar. Toplumlar, bu bozucu faktörleri yok etmek için kuralları ve kanunları yeniden yazacaklar.
Hükümetler Düşecek
İnternetin gelişimi ile birlikte politika değişecek. Dijital medyanın yükselişi ile birlikte Hükümetlerin ilişkileri bitecek ve kendi içlerinde çökecekler. Politik aktörler ve toplumsal hareketler önemli roller oynayacak. Dijital hükümetler kurulacak ve dijital diplomasi ile tanışacağız. Bu sayede hükümetin içinde gizli kalması gereken bilgiler saklandığı gibi sanal anlaşmazlıkların da önüne geçilecek.
Yeni İş Alanları Oluşacak
İnternet, otomasyon ve robotlar ekonomimizi altına üstüne getirecek. Direkt olarak para kazandırmayan kişiler ne olacak? Uzmanlar bu konuda çok iyimserler. Farklı bir çalışma anlayışı gelişecek. Paylaşmak ve birbirlerini etkilemek gibi. Birlikte çalışma, olmazsa olmazlar arasında olacak. En çok para kazandıranlar ise İnternet firmaları olacak.
Daha Büyük Problemlere Göğüs Gereceğiz
İnsanların uğraştıkları sorunlar politika ve ekonomik sistemlerin dışına çıkacak. Geleneksel hükümetler sorunların sebeplerini öğrenmek, çözüm bulmak ve yeteneklerini geliştirmek için aciz kalıyorlar. Hükümetler sınırların ötesine çıkarak, zaman kavramını, sosyopolitik sistemleri ve kültürleri bir kenara bırakarak birlikte çalışmak zorunda kalacaklar. Bu sayede iklim değişiklikleri, hastalıkla mücadele, sel felaketleri ve yiyecek kaynaklarının çözümleri için ortak hareket edecekler. İnternet bu alanda bize yol gösterecek. Belki çözüm bile olacak.
Var Olan Yapılar Yok Edilecek
İnternet, insanlığımızı, sosyal davranışlarımızı ve tutumlarımızı sistematik olarak değiştirecek. İnternet var olan sistemleri korumakla kalmayacak, o sistemleri yapısal olarak değiştirecek. Bunun anlamı önümüzdeki dönemlerde ciddi bir değişim geçireceğimiz. Beraberinde birçok avantaj getirecek ama var olan değerler anlamını yitireceklerinden dolayı insanlarda da bir o kadar tereddüt sağlayacak. İnsanlardaki bu tereddüttü kaldırmak içinde dünya değerleri yeniden yazılacak.