BTK tarafından KEP Hizmet Sağlayıcı olarak lisanslanan ilk özel kuruluş olan TNB KEP aynı zamanda Türkiye’de ilk KEP hesabını açan kuruluş olma özelliğini de barındırıyor.
Yüksek bir teknolojik altyapı ve hukuki bilgi birikimi gerektiren KEP konusunda hızlı bir büyüme elde eden TNB KEP, 2014 yılı sonunda her ilde bir bayilik vermeye hazırlanıyor. Türkiye’nin 1700 noktasında hizmet veren noterleri Kayıtlı Elektronik Posta başvuru sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak gören TNB KEP, Türkiye’nin dört bir yanında müşteri memnuniyetini ilk sırada tutan bir kanal yapısı üzerinde çalışıyor.
Türkiye’de beş yıl içinde 6 milyon KEP abonesi, 400 milyon KEP gönderisi yapacak
İlk bayisini 21 Ocak 2014 tarihinde Gaziantep’te düzenlenen törenle açan TNB KEP Genel Müdürü Kürşat Güney“2014 yılında öncelikli olarak anonim ve limited şirketlerin tamamının KEP hesabı sahibi olacaklarını öngörüyoruz. Özellikle Adalet Bakanlığı’nın çok kısa bir süre içinde tüm tebligatları KEP yolu ile elektronik ortamda yollayacak olması şirketlerin hızla KEP sistemine geçeceklerini işaret ediyor. Kurumların KEP’e geçişi bireysel pazarı da hareketlendirecek. Proje yaptığımız pekçok müşterimiz bireysel müşteri ile olan iletişiminde KEP kullanmak istiyor. Önümüzdeki günlerde pekçok farklı KEP uygulama alanı ile hem bireyler hem de kurumlar işlemlerini KEP ile yaparak zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacaklar. Türkiye’de 2014 yılında 700 bin abone ve 13 milyon KEP iletisi olacağını, bu sayının 5 yıl içinde 6 milyon abone ve 400 milyon KEP iletisine çıkacağını öngörüyoruz” dedi
“Kamu ve özel sektör sistemin omurgasını oluşturacak”
KEP kullanımının yaygınlaşmasında kamunun ve özel sektörün omurga görevi üstleneceğine vurgu yapan Kalender Bilişim’in Kurucu Ortağı Hulusi Kalender “Öncelikle elektronik imza kullanıcıları başta olmak üzere, elektronik ortamın sunduğu kolaylığı gören tüm kullanıcıların, kısa bir süre sonra KEP alışkanlığı olacak. Hızlı bilgi edinme ve uygulamadaki kolaylıklar kullanım alanlarını genişletecek. Bilişim konusunda uzman, yerel alışkanlıklara hakim, köklü bir şirket olduğumuzdan kendimize güveniyoruz” dedi.
“Türkiye’nin yedi bölgesinde, yerelde itibarlı, konusuna hakim iş ortaklarımızla yol alacağız. KEP çok yeni bir kavram ancak sistemin faydaları gün yüzüne çıktıkça, kullanım sıklığı artıkça büyüme hızı da katlanarak artacak” diyen TNB KEP Genel Müdürü Güney; “KEP konusundaki başarı öykümüze değer katacak yerel girişimleri, kaliteli ve fark yaratan hizmetler sunmak üzere TNB KEP çatısı altında buluşmaya davet ediyoruz” dedi.
“Bayi adayları bize ulaşabilirler”
Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için zorunlu hale getirilen Kayıtlı E-Posta (KEP), yasal olarak geçerli elektronik bildirim olarak tanımlanıyor. Kayıtlı Elektronik Posta’nın yaygınlaşmasına paralel gündelik hayatın kolaylaşacağı hatta birçok alanda yaşanan ve adli merciilere yansıyan anlaşmazlıkların da ortadan kalkacağı öngörülüyor.
Türkiye Noterler Birliği Vakfı’nın teknoloji şirketi TNB KEP, bu alanda KEP konusunda sunduğu hizmetlerle noterlerin hukuki bilgi birikimini, regülasyon, mevzuat konularındaki hakimiyeti ile arşivleme konusundaki deneyim ve yetkinliklerini, yüksek teknolojiyle birleştirerek müşterilerine katma değer yaratıyor. E-imzanın yanı sıra dijital ortamda kimlik doğrulaması için kullanılan mobil imza ile KEP gönderimi sadece TNB KEP tarafından sunuluyor.
KEP’in Türkiye Noterler Birliği Vakfı çatısı altındaki başarı öyküsüne katkı sağlamak isteyen tüm bayi adayları 444 6 537 (444 N KEP)’ten 7/24 TNB KEP’e ulaşabilirler.
KEP sayesinde git gel, faks çek dönemi bitiyor
KEP sayesinde banka şubesine gitme, herhangi bir devlet dairesine faks çekme dönemi sona erecek. Vatandaşlar, elektrik, doğalgaz gibi birçok abonelik işlemini evinden çıkmadan KEP adresini kullanarak tek bir e-posta ile sonuca ulaştıracak.
KEP ile Neler Yapılabilecek?
· Elektronik tebligat alabilecek,
· İlişki içinde olunan bir kişi veya kuruluşa, e-posta yolu ile güvenli ve zaman damgalı yasal bir bildirimde bulunulabilecek,
· Göndereceğiniz e-postanın ne zaman, kim tarafından, kime yollandığı, gönderilen kişinin posta kutusuna hangi tarih ve saatte ulaştığı, alıcı tarafından ne zaman okunduğu belgelenebilecek,
· Göndereceğiniz e-postanın ekli dosyaları ile birlikte içerik bütünlüğü sağlanacak,
· KEP ile göndereceğiniz önemli bir e-posta, gönderdiğiniz kişi veya kuruluş tarafından almadık, bize ulaşmadı, bilgimiz yok gibi gerekçelerle inkar edilemeyecek,
· KEP ile yapacağınız bildirim yasal bir bildirim haline gelecek, uyuşmazlık durumlarında da hukuki bir delile dönüşecek.
Hayatımızı kolaylaştıracak KEP uygulamalarından bazıları şunlar:
· E-posta veya telefon aracılığı ile yapılamayan her türlü bankacılık işleminde bankaya gitme veya faks çekerek talimat verme dönemi sona erecek.
· Her türlü doğal gaz, elektrik, su gibi abonelik işlemleri KEP hesabı ile evinizden çıkmadan yapılabilecek.
· Kamu kurumlarından talep ettiğiniz bilgi ve belgelere KEP yoluyla ulaşabileceksiniz.
· Devletin ve özel sektörün size güvenli olarak ulaştırmak istediği her türlü özel bilgi ve belge (sağlık raporları, tahlil sonucunuz, adli sicil kaydınız, diplomanız ve not dökümünüz, faturalarınız, vb..) kolayca elinizde ve arşivinizde olacak.
· Yaşamın içinden herhangi bir konuyu ilgili kaymakamlıklara, emniyet makamlarına, muhtarlıklara, tapu, nüfus müdürlüklerine, il ve ilçe belediyelerine iletmek için KEP sistemi kullanılabilecek.
· Birçok hukuki bildirim ve yazışma, KEP ile yapılabilecek, adliyelerde görülen davaların işleyiş süreleri kısalacak. Elektronik deliller mahkemelere elektronik olarak sunulabilecek.
· Telifli eserlerin elektronik ortamda gönderiminde karşılaşılan kopya, taklit, aşırma, esinlenme gibi durumların önüne geçmek için KEP sistemi kullanılacak.
· Aile içi bir karar, mal, eşya paylaşımına yönelik bir mutabakat, KEP sistemi üzerinden yapılarak belgeli ve daha resmi bir forma sokulabilecek.
· Site aidatı, apartman bakım hizmetleri gibi apartman ve site yönetimine iletilmek istenen hususlar KEP hesabıyla yapılabilecek.
· İşe giriş evraklarının toplanması, vize başvuruları kolaylaşacak.
· Günlük yaşamda yaptırılan tadilatlarla ilgili elektrik, tesisat, fayans ustası gibi meslek erbapları ile yapılan gayri resmi ve sözlü anlaşmaları, resmileştirmek ve kayıt altına almak için KEP sistemi kullanılabilecek.