Facebook’un veri gizliliği ihlalleri cezası belli oldu. Sosyal medya devi Facebook, 5 milyar dolar gibi oldukça fazla bir ceza ödeyecek.
Sosyal medya devi Facebook, kullanıcılarının verilerini sızdırdığı için geçtiğimiz yıllarda mahkeme önüne çıkmıştı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg yargıçların önünde soruları cevapladıktan sonra hatalarını kabul ettiklerini ve önlem alacaklarını açıklamıştı. Bugün ise Facebook’un veri gizliliği ihlalleri cezası belli oldu.
Amerika Birleşik Devletleri‘nde yetkili kuruluşlar, Facebook’un veri gizliliği konusunda tam 5 milyar dolarlık tarihi bir tazminat anlaşmasını imzalamaya hazır olduğunu belirtti. Facebook ve ABD Federal Ticaret Komisyonu arasındaki anlaşma, federal bir hakimin onayı ile de kesinleşmiş oldu.
Cambridge Analytica skandalı görünüşe göre Facebook’a pahalıya patlamadı. Amerika Birleşik Devletleri seçimini manipüle eden bu skandal veri ihlalinin Facebook’a 5 milyar dolara mal olması, sosyal medya devi açısından oldukça kabul edilebilir bir. durum.
FTC başkanı Joe Simons yaptığı açıklamada; mahkemenin onayından memnun olduğunu ve bunun tüketici koruma ajansı tarafından şimdiye kadar elde edilen en büyük para cezası olduğunu belirtti.
Facebook ile Federal Ticaret Komisyonu arasındaki anlaşma ABD yasalarının da ötesine geçiyor. Federal Ticaret Komisyonu, Facebook’un daha kapsamlı gizlilik düzenlemesi için yol haritası oluşturmasını da istiyor. Yani bu süreçten sonra Facebook’un sürekli ensesinde olacaklar.
Facebook baş gizlilik memuru Michel Protti; “Bu bu karar ABD’de ve başka ülkelerde gizlilik mevzuatının geliştirilmesinde büyük önem taşıyacak” ifadesini kullandı.
Facebook’un Cambridge Analytica skandalından sonra gizlilik ve veri güvenliği konusunda ne kadar titiz davrandığı ortada. Eğer bu skandal ortaya çıkmamış olsaydı, şu an Kişisel Verilerin Korunma Kanunu diye bir şey gerçek ve tam anlamıyla olmayacaktı. Firmalar kullanıcılarından aldıkları verileri işleyip işleyip satıp bizim üzerimizden para kazanmaya devam edecekti.
WhatsApp reklam göstermeye başlayacak! Facebook yine sözünde durmadı!
KKVK’ye rağmen firmalar yine verilerden gelir elde edebiliyor. Ancak firmalar toplanan bu verilerin neler olduğunu kullanıcılara söylemek zorunda kalıyor. Bu sayede firmalar şahsi ve önem taşıyan verileri ellerini kollarını sallaya sallaya toplayamaz hale geldi. Umarız Facebook’un bu skandalına benzer bir olay ile bir daha karşılaşmayız.