Facebook ve Twitter gibi platformlarda pek çok haber ve makaleye denk geliyor, paylaşıyoruz. Peki paylaşmadan önce okuyor muyuz?
Facebook, dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından bir tanesi. Statista verilerine göre platform, 2020’nin ikinci çeyreği itibarıyla aylık olarak 2.7 milyar aktif kullanıcı istatistiğini elde etti. Verilerin devamında, kullanıcıların büyük çoğunluğunun mobil cihazlar aracılığıyla platformu kullandığını da görüyoruz. Yani bilgisayarlar eskisi kadar tercih edilmiyor.
Son yıllara baktığımızda; Instagram, SnapChat, Discord ve TikTok gibi platformların da büyük ilgi gördüğü ortada. Bu platformlar neden önemli derseniz, bir zamanlar Facebook’ta vakit geçiren “genç kitle”, artık bu tip platformlara kaydı ve Facebook’taki kitlenin yaş düzeyi yükseldi. Tabii bu da kullanım alışkanlıkları tarafında farklılıklar doğuruyor.
The Verge’te yer verilen bilgilere göre Facebook, kullanıcıları için yeni bir özelliği test etmeye başladı. Bu özellik, platformda karşınıza çıkacak bir haberi ya da makaleyi paylaşmadan önce size soru soracak. Diyecek ki, “Okumadan paylaşılan makaleler, bazı önemli noktaların kaçırılmasına yol açabilir.”
Facebook, bu soruyu sorarken iki ana noktaya dokunmak istiyor
Birincisi, makaleyi açıp okursanız, makaleyi hazırlayan siteye tık kazandırmış olacaksınız ve bir nevi emeğin karşılığını vereceksiniz.
İkincisi de, makaleyi okuyarak bahsedilen konu hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Hem belki de okuduktan sonra paylaşmaktan vazgeçersiniz, kim bilir? İşte tüm bunlar için evvela okumakta yarar var.
Şu noktayı da unutmamak gerekiyor ki çoğu Facebook kullanıcısı, sevdiği bir arkadaşının duvarındaki bir makale ya da haber metnini okumadan Like yapabiliyor, yani beğen tuşuna basabiliyor. Görünürde çok beğeni sayısı almış bir makale, istatistiklere bakıldığında ise çok az okunmuş oluyor. Günün sonunda bunun da pek faydalı bir sonuç doğurmadığını söyleyebiliriz.
Benzer bir özellik, Twitter’da da kullanılıyor
Mikro blog sitesi Twitter, bir bağlantıyı açmadan paylaşmak istediğinizde, “Bu makaleyi evvela okumak iyi olabilir” ve “Bu makalenin tarihi eski, yine de paylaşmak istiyor musunuz?” gibi sorularla karşınıza çıkabiliyor. Sonuçta Twitter, gündemin en rahat takip edilebildiği platformlardan bir tanesi ve madem takip etmek istiyorsunuz, öyleyse öncelikle okumakta fayda var.