Facebook: Afganistan’ın Taliban örgütü tarafından yeniden kontrol altına alınması, Facebook’u grubun uygulamalarını kabul etmeyen yerel insanları korumaya yardımcı olmak için hızlı hareket etmeye zorladı.
Facebook geçen Perşembe (19 Ağustos 2021) Afganların Taliban tarafından zulmünden kaçınmak amacıyla bölgeye özel bir dizi yeni özelliği devreye aldı.
İlki, hesabı “kilitleme” ve arkadaş listesi, fotoğraflar ve zaman çizelgesindeki gönderiler dahil olmak üzere çeşitli profil ayrıntılarını gizleme yeteneği. İkincisi ise, sosyal ağı kullanan ve bölgede bulunan aktivistler ve gazeteciler için bir dizi rehber.
Yeni profil engelleme adımı, kullanıcıların diğer bölgelerden, özellikle Batı ülkelerinden insanlarla olan bağlantılarına “yakalanmamaları” için önemli bir gelişme. Çünkü bu veriler sosyal ağlar tarafından kolayca ifşa edilebilecek bir şey. Haber, şirketin güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher tarafından doğrulandı. Ve bu yeni gelişme adım adım geliştirilerek Instagram için de genişletildi.
Son günlerde Taliban tarafından işgal edilen Kabil gibi şehirlerin sakinleri, acil önlem olarak sosyal medya hesaplarını kapattı. Aynı zamanda, teknoloji şirketleri de gruba karşı harekete geçmeye başladı. WhatsApp, Taliban tarafından oluşturulan bir iletişim kanalını çökertti. YouTube ve Facebook gibi sosyal ağlar da gruba bağlı hesapları yasaklamaya başladı.
Facebook ‘un Önlemleri Veri İhlallerinin de Önüne Geçiyor
Bilindiği gibi Facebook ve daha birçok sosyal ağ geçtiğimiz günlerde veri ihlalleri sebebiyle birçok kez eleştirildi. Ama yapılan bu yeni düzenlemelerin çok yerinde olduğunu söylemek gerekli. İnsan hakları gereği düşünce özgürlüğü konusunda kimseyi yargılamamak gerekiyor. Sosyal medya üzerinde paylaşılan verilerin doğruluğu halen tartışılır durumda.
Bunu en çok Facebook, Twitter, Youtube ve İnsatgram gibi ağlar üzerinde görüyoruz. Birçok kullanıcı buralardan gördüğü verileri herhangi bir sağlama yapmadan paylaşmaya eğilimli. Hatta gelişen güncel pek çok olayda eski resimlerin paylaşılarak günccel olaylarla bağlantı kurulduğunu görmekteyiz.
Bu ve bunun gibi durumlar ile karşılaşmamak için tavsiyemiz sosyal medya üzerinden aldığını bilgileri paylaşmadan önce doğruluğunu bildiğiniz taraflarca sağlamasının yapılması.
Facebook ve benzeri platformlar üzerinde çokça yalan haber bulunuyor. Bu haberlerin doğruluğunu sağlayacak platformlara yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımı da platformların yapması şart. Yoksa kısa bir süre sonra internet dediğimiz yüz yılın icadı içinden çıkamadığımız bir çöplüğe dönecek.
İlgili haberler
>> Facebook, WhatsApp Taliban hesaplarını kapattığı bildirildi. Peki bu gelişmenin sebebi ne?