Dünyadaki en büyük sorunlar, enerji tüketimi ve iklim değişikliği. Aşırı enerji tüketiminin yarattığı karbon salınımı ile kripto paralar, Ethereum Merge ile birlikte dünyaya derin bir nefes aldıracak.
Yaklaşan Ethereum Merge ile ilgili heyecanlı bekleyişin ortasında, çevre için artı olarak öne çıkan bir konu var: karbon ayak izinde sağlayacağı ciddi azalma. Hisse Kanıtı (PoW) modeline geçiş, madencilerin blok zinciri ekosistemindeki rolünü sona erdirerek, Ethereum’un enerji kullanımını %99,9 oranında azaltacak. Dünya çapında iklim değişikliğinden kaynaklı hava olaylarının yarattığı olumsuzluklar karşısında, bu haber memnuniyetle karşılanıyor.
Çoğu blok zinciri şu anda işlem kayıtlarını oluşturmak, doğrulamak ve korumak için katılımcılara veya madencilere dayanan bir İş Kanıtı veya Hisse Kanıtı modeli üzerinde çalışmakta.
Bitcoin ve Ethereum gibi İş Kanıtı blok zincirleri, madencilerin bulmacaları çözmesini gerektirir ve çözümleri diğer madenciler tarafından doğrulanırsa tokenlerle ödüllendirilir. Öte yandan Hisse Kanıtı, katılımcıların blok zincirinde işlem blokları sipariş etmek ve sonrasında ödül almak için seçilmeden önce, belirli sayıda tokeni stake etmelerini gerektirir.
Hisse Kanıtı (PoS) modeli çevreye nasıl yardımcı olur?
İş Kanıtı ve Hisse Kanıtı blok zincirleri için gereken enerji tüketiminde büyük bir fark var. Bitcoin’in yıllık enerji tüketimi 130TWh ile Ukrayna’ya eşdeğer. Ethereum 26TWh ile çok daha az olmakla birlikte, bu hala Ekvador gibi 17 milyon nüfusa sahip bir ülkenin yıllık enerji tüketimi ile eşit.
Buna karşılık, bir Hisse Kanıtı ağı olan Tezos, yılda yalnızca yaklaşık 60 MWh kullanır. Bu, Bitcoin ve Ethereum ile altı ila yedi büyüklük sırası arasında, iki milyonun üzerinde bir faktörle farklılık gösterir.
Birleştirmenin başarılı olduğu kanıtlanırsa, bu, diğer blok zincirlerini benzer şekilde Hisse Kanıtı modeline geçmeye teşvik edebilir. Gezegenimiz için iyi olmanın ötesinde, daha önce dijital varlıkları saran çevre endişeleri tarafından caydırılan yeni yatırımcı segmentlerini kripto pazarına açabilir.
Sürdürülebilir yatırıma artan ilgi
Dijital yatırım danışmanı Betterment tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, kriptoya yatırım yapanların %90’ının büyük kripto para birimlerinin daha çevre dostu hale gelmesinin önemli olduğunu söylediğini gösterdi. 1.000 ABD’li yatırımcıyla yapılan ankette, ESG
varlıklarını tercih eden yatırımcıların daha genç yaş gruplarına yöneldiği, Z ve Y kuşağı katılımcılarının %54 iken, X kuşağının %25’ini ve bebek patlaması kuşağının %42’sini oluşturduğu bulundu.
Bu, yalnızca kripto yatırımcılarının genç demografisiyle uyuşmakla kalmıyor, aynı zamanda ESG’nin gelecekteki yatırımlar için daha önemli bir kriter haline geleceğini de gösteriyor.
Sürdürülebilir yatırım rakamları da küçümsenemez: ABD sürdürülebilir fonları 2020’den bu yana %35’lik bir sıçramayla, geçen yıl yaklaşık 70 milyar dolar çekti.
Kripto kitle fonlaması platformu Earthfund, Bitcoin’in karbon ayak izi etrafındaki olumsuz tanıtım tarafından tektiklenen, ESG yönergelerini karşılayan tokenlerin ve projelerin daha yakından incelenmesine yönelik olarak kripto endüstrisinde “büyük bir salınım” diye adlandırdığı hareketi görüyor.
Kurucu Ortağı ve Danışmanı Adam Boalt, Forbes‘e şunları söyledi: “Ethereum Merge’ün enerji tüketimini %99,5 oranında azaltabileceği haberiyle, manşetleri domine eden Bitcoin’in ötesini gören yeni bir kripto yatırımcısı dalgası görmemiz muhtemel.”
Ethereum Merge ile Daha yeşil bir ödeme yöntemi
Ödemeleri daha verimli hale getirmenin yanı sıra kripto, onları çevresel olarak daha sürdürülebilir hale getirebilir. Dijital para birimleri ve mevcut ödeme sistemleri tarafından enerji kullanımını karşılaştıran bir IMF araştırması, kriptonun enerji tüketiminin kredi kartlarının çok altında olduğunu gösterdi. Bu, İş Kanıtı modelinin diğer konsensüs mekanizmalarıyla değiştirilmesi ve izin verilen sistemlerin kullanılmasıyla sağlandı.
MBDPB şeklinde kendi dijital para birimlerini piyasaya sürmeye çalışan birçok Merkez Bankası ile bu tür projeler, yalnızca ticari bankalar gibi izin verilen kurumların katılabileceği ve İş Kanıtı olmadan onaylayabileceği enerji verimli dağıtılmış defter sistemleri üzerine inşa edilecek.
Bu, MBDPB’lerin potansiyel olarak dijital ödemelerin enerji tüketimini azaltabileceği ve şu anda en yaygın kullanılan ödeme şekli olan kredi kartlarından daha fazla enerji verimli hale gelebileceği anlamına geliyor.
Ethereum Merge henüz gerçekleşmemiş olsa da bu hareketin çevresel yan etkilerine çektiği dikkati reddetmek mümkün değil. Daha fazla yatırımcı ESG’ye odaklanmaya başladığından, farkındalık yaratma ve kriptonun sürdürülebilirliği nasıl daha iyi destekleyebileceği konusunda uzun bir yol kat ediyor.
Kriptonun gelecekteki sürdürülebilirliği üzerindeki potansiyel etkisi için, Birleşmenin nasıl başladığı ve sağladığı sonuçlar daha yakından izlenmeyi hak ediyor.
İlgili Haberler
>> Kripto Para Piyasasında Bu Hafta Yaşananlar: Yine Çok Heyecanlı Bir Hafta Oldu