ESET ve Türk Ekonomi Bankası, finansal işlemlerin artan oranda internet ve mobile kaymasıyla beraber dijital dünyaki avantajlara ve korunma yöntemlerine dikkat çekmek için yurt çapında Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları düzenledi.
İş dünyasının çeşitli temsilcileri ile kurumların finans ve IT yöneticilerinin katıldığı toplantılarda bir anket çalışması da düzenlendi. Toplam 325 kişi ile gerçekleştirilen çalışma, kullanıcıların dijital güvenliğe ilişkin yaklaşımlarını ortaya koydu.
Şirketlerin üçte biri saldırıya uğramış
Ankete katılan şirket temsilcilerinden alınan verilere göre her üç şirketten birine yani yaklaşık %30’una son 12 ay içerisinde kötü amaçlı yazılım bulaşmış. Öte yandan şirketlerin yarısı bir güvenlik politikası belirlerken, %15’inin dijital felaketlere karşı önlem almadığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan bir başka veri ise kurumların fiyat odaklılığı ile ilgili oldu. Kurum temsilcilerinin %13’ü, güvenlik yazılımı seçerken fiyat odaklı davrandıklarını bildirdi.
Çoğu güvenliğe bütçe ayırıyor
Anketin ortaya çıkardığı bir başka veri ise, siber güvenlik bilincinin – bazı yönleriyle eksik kalsa da – geniş ölçüde oluştuğu bilgisi oldu. Buna göre şirketlerin %66’sı bilişim güvenliğine bütçe ayırıyor. Ancak ESET Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre Türkiye’de virüslerin sistemlere bulaşma riski maalesef yine de yüksek. Akkoyunlu’ya göre bunun temel sebebi, Türkiye’de bireysel kullanıcılarda olduğu gibi kurumsal kullanıcılarda da antivirüs yazılımlarının ve işletim sistemlerinin güncel olarak kullanılmaması. Bu durum, maalesef yeni tehditlere karşı savunma sisteminin zayıf olmasını beraberinde getiriyor.
Yenilikler ve korunma yöntemleri anlatıldı
Anketin oluşturulmasına imkan tanıyan ESET – TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları‘nda internetin sağladığı kolaylıkların yanı sıra riskler ve bu risklerden korunma çözümleri aktarıldı. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, Türk Ekonomi Bankası‘ndan İnternet ve Mobil Bankacılık Müdürü Nazım Erdoğan ile aynı bölümden yönetici uzmanlar Şahin Gör ve Gülşah Çavuşovalı, dijital ve mobil bankacılıktaki gelişmeleri 10 ildeki katılımcılarla paylaştılar.