Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın ile 5G konusunda özel bir röportaj gerçekleştirdik. Bakın sayın Yalçın’ın 5G ve Türkiye hakkındaki görüşleri neler?
Ericsson Türkiye olarak 5G nin hayatımıza yakın dönemde girecek olması sebebiyle, son dönemde iki büyük atılım gerçekleştirdik. Birincisi, İzmir’de kurduğumuz ‘Nesnelerin Interneti Garajı’. Bu birimimizde endüstrilerin dijitalleşmesi ve dönüşümleri için pek çok yeni çözüm geliştiriyoruz. Beyin dalgalarıyla iş kazalarını önleyen cihazlardan, rüzgar türbinlerinin verimli çalışmasını sağlayan sistemlere, çalışanların ofisteki hava kalitesini ölçüp düzenleyen uygulamalardan, orman yangını riskini önceden otomatik olarak bildiren kuş kafeslerine kadar farklı kullanım alanlarındaki prototip ve uygulamaları ekosisteme kazandırdık. Giderek karmaşıklaşan bir dünyada, biz basit olanın peşine düştük; müşterilerimizin bir bağlantıdan alabilecekleri en yüksek değeri elde edebilmeleri için; kullanımı ve ölçeklemesi kolay teknolojiler ürettik.
Ericsson Türkiye Araştırma Laboratuvarı Tüm Hızıyla Çalışmalarına Devam Ediyor
Diğer büyük atılımımız ise TÜBİTAK’ın desteği ile kurduğumuz Ericsson Türkiye Araştırma Laboratuvarı. Laboratuvar başlıca güvenlik ve şebeke protokolleri üzerinde çalışmalarına devam etmektedir. Bu araştırma laboratuvarının ülkemizin teknolojik yükselişine katkı sağlayacak öncü adımlardan biri olarak değerlendiriyoruz. Laboratuvarımız ilk senesinde çok sayıda patent başvurusu yaptı ve her ay bir patent çıkartmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Ericsson faaliyet gösterdiği 180 ülkenin 11’inde araştırma faaliyetleri yürütmektedir. Türkiye’nin bu 11 ülke arasında yer alması, ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir.
Şu an için kesin ve net bir tarih vermek doğru olmaz. Sektör genelinde çalışmalar devam ediyor. Bu yıl da Türkiye’de 5G çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye 2019 yılında, yüksek katma değerli mühendisliğe ve Ar-Ge’ye yönelik yatırımların ve desteklerin etkisiyle büyük bir teknolojik sıçrama yaşadı. 2020’de de aynı ivmeyle devam edeceğini düşündüğümüz gelişmelerin yanı sıra 5G ile endüstri-operator-tedarikçi işbirlikleri güçlenerek artacaktır.
Mobilite Raporumuz Sektöre Işık Tutuyor
Gelecek öngörülerinden bahsedecek olursak global anlamda Ericsson tarafından hazırlanan Mobilite Raporu’nun çıktılarından söz edebiliriz. Rapora göre 2025 yılının sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 65’i 5G kapsamasında olacağı ve dünya genelinde mobil veri trafiğinin yüzde 45’i 5G üzerinden gerçekleşeceği ön görülüyor. Video izleme oranlarının artması ve yeni hizmetlerin sunulmaya başlanmasıyla, akıllı telefon kullanıcılarının şu an 7,2 GB olan aylık veri kullanım miktarı 2025 yılında 24 GB’ye ulaşacağı, 2019 yılının sonunda 1,3 milyar olan toplam hücresel IoT (Nesnelerin İnterneti) bağlantı sayısınınsa 2025 yılının sonunda 5 milyarı bulması bekleniyor. Ericsson Türkiye olarak bu yıl, özellikle 5G alanındaki çalışmalarımızla ön planda olacağız. Geçtiğimiz yıl start verdiğimiz pek çok projemizin olgunlaşacağı bir yıl olacak.
Türkiye’de 5G çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri Kurumu gerekli teknik altyapı ve hukuki süreç konusunda gerekli tüm çalışmaları yürütüyor. Biz de Ericsson Türkiye olarak 5G’ye geçiş sürecinde elimizden gelen tüm desteği veriyoruz. 5G’nin ticari servisinin başlayabilmesi için üç ana adım var. İlki, 5G frekans lisanslarının operatörlere tahsis edilmesi. İkincisi, yeni frekanslardaki 5G sahalarının kurulması. Üçüncüsü ise 5G servislerinin son kullanıcı ve endüstri fiyatlarının belirlenip açıklanması. Dünya’da yaklaşık 30 ülke bu üç adımı tamamlayıp 5G ticari servise başladı.
Ericsson Türkiye olarak bugüne kadar 5G alanında yatırım yaptığımız projeleri nihayetlendirerek birçok alanda hayatı kolaylaştırmaya yönelik teknolojilerimizi tüm Türkiye ile paylaşmayı hedefliyoruz. Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarımız 5G evrimi ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Oradan çıkan fikirler sadece Türkiye’de değil tüm dünyada 5G teknolojisinin daha etkin kullanılmasını sağlayacak. Ericsson Spectrum Sharing (Frekans Paylaşımı) özelliği sayesinde mevcut 4G frekanslarında, ‘Ericsson Radio System’ ürünlerini kullanarak, aynı anda 4G ve 5G servisi verme imkanı sağlayabiliyoruz. Bu özelliği destekleyen cihazların bu yıl içinde dünya çapında yagınlaşmasını bekliyoruz.