Ukrayna, Polonya, Macaristan, Çekya ve Arnavutluk’un da dahil olduğu geniş bir coğrafyada Lacoste, Burberry, Gant, Nautica, The Kooples, SuperStep, Converse gibi önemli markaların dağıtım, pazarlama ve satış operasyonlarını yöneten Eren Perakende, verilerini buluta taşıyan “Veri Ambarı” projesini Microsoft Türkiye desteğiyle hayata geçirdi. Proje sayesinde Eren Perakende’nin dağıtık yapısı Microsoft Azure üzerinde entegre bir yapıya evrildi.
Enerjiden turizme birçok alanda faaliyet gösteren ve Türkiye içerisinde 127 satış noktası bulunan Eren Holding, diğer ülkelerle beraber perakende alanında toplam 300’ün üzerinde noktaya ulaşan bir satış ve dağıtım ağına sahip. Eren Holding bünyesinde yer alan Eren Perakende; Ukrayna, Polonya, Macaristan, Çekya ve Arnavutluk’un da dahil olduğu geniş bir coğrafyada Lacoste, Burberry, Gant, Nautica, The Kooples, SuperStep, Converse gibi önemli markaların dağıtım, pazarlama ve satış operasyonlarını yönetiyor.
Dağıtık yapıdan entegre yapıya geçiş
Çok sayıda ülkenin, farklı kültürlerin ve değişik iş yapış modellerinin dahil olduğu bir yapı içerinde faaliyet gösteren Eren Perakende’deki dağıtık yapı, entegre bir sisteme geçiş ihtiyacı yarattı. Tüm ülkeleri tek bir nokta altına toplayabilecekleri, aynı metrikleri ve KPI’ları değerlendirebilecekleri ve performanslı bir şekilde raporları sistemden alabilecekleri bir yapı için harekete geçen kurum, veri ambarı projesini detaylandırmak üzere araştırma sürecine girdi. Yapılarının birden çok ülkede çalışması nedeniyle şirket içi bir sistem yerine bulut tabanlı bir sistemin daha uygun olacağına karar veren yetkililer, bunun için Microsoft’un bulut platformu Azure’u seçti.
Microsoft’un analitik, içgörü ve zeka teknolojileri üzerine uzmanlaşan iş ortağı Trendify Analytics ile çalışmaya başlayan Eren Perakende, bulut mimarisini odak alacak şekilde Microsoft Azure platformu üzerinde bir veri ambarı projesi kurguladı. Tüm ülkeleri kapsayacak şekilde yapılandırılan proje, önce satış operasyonları, daha sonra satın alma ve diğer modüllerin de dahil olacağı şekilde fazlandırıldı. Temel hedefler, tüm ülkelerin aynı anda sistemin içerisinde olabileceği, özellikle yönetim raporlarının yüksek performanslı bir şekilde alınabileceği ve verinin üst seviyelerde görselleştirilebileceği bir iş akışına sahip olabilmekti.
Veri Ambarı Projesi
Veri ambarı projesine Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Polonya olmak üzere dört ana ülke üzerinde başlandı. Polonya operasyonu içerisine Çek, Macaristan ve Slovakya da dahil edilerek 7 farklı coğrafyadan sisteme veri akışı sağlandı.
Operasyona SQL sunucularla başlayan ekipler, Microsoft Azure tarafında Azure SQL Data base hizmetini kullanıyor. Kaynak sistemlerle haberleşmek için ise Azure Data Factory çözümünden faydalanılıyor. Farklı ERP’lerin yanı sıra farklı ülkelerden pek çok farklı sistem üzerinden alınan veri entegrasyonu Azure Data Factory ile sağlanıyor. Kullanıcıların verilere ulaşması ve görselleştirmesi tarafındaysa Azure Analysis Services çalışıyor. Power BI servisi de devreye alındığında 4 ana servis Microsoft Azure tarafında net bir şekilde kullanılıyor.
Projenin başında bu hızlı dijital dönüşümü kabullenmekte zorlanan bazı çalışanlarının olduğunu ve bu sebeple çalışanların kendi dashboard’larını geliştirme, excel platformunda raporlarını alma ve Ad-Hoc analizlerini yapma seviyesine gelmeleri için eğitimler düzenlendiğini belirten Eren Perakende CEO’su Osman Şentürk, kısa bir kullanımın ardından çalışanların kendi şablonlarını hazırlayabilir duruma geldiklerini ifade ediyor. Tüm ülkeleri aynı platform üzerinden görmenin yönetim tarafı için büyük bir avantaj olduğunu da sözlerine ekleyen Şentürk, “Tek bir platform üzerinde karşılaştırmalar yapma, büyüme ve küçülmeleri net bir şekilde ortaya koyma ve bunları görsel olarak izleyebilme olanakları, veriler üzerinde daha esnek ve içgörüye dayalı bir bakış da sağlıyor” diyor.
Bulutta yaygınlık ve kullanım avantajları için tek adres: Microsoft Azure
Projeye başlarken yapının kesinlikle bulutta olmasını isteyen proje ekibi, kurumda Office 365 ve Power BI kullanıldığı için Microsoft’un bulut platformuna yabancı olmadıklarını; yaygınlığı ve kullanım avantajlarından dolayı Microsoft’u tercih ettiklerini belirtiyor.
Microsoft Türkiye Bulut ve Enterprise Grup Direktörü Cüneyt Batmaz, Eren Perakende ile iş birliklerini şu sözlerle anlatıyor: “Eren Perakende, yurtdışındaki operasyonların veri entegrasyonlarının sağlanması ve merkezi bir yapıda toparlanması konusunda sunduğumuz çözümlerden ötürü Microsoft Türkiye ile çalışmayı seçti. Eren Perakende’nin önceden bulut kullanmış ve ne istediğini bilen bir ekibe sahip olması bizim açımızdan bir avantajdı. Biz de Microsoft Türkiye olarak tüm ekosistemimizi müşterimize etkin ve 360 derece çözümler sunabilmek için seferber ederek başarılı bir proje yönetimine imza attık”.
Veriyi Azure Data Factory ile almaktan Azure SQL Datawarehouse’a işlemeye her şeyin bulutta kurgulandığı projede şu an 70 civarında pipeline ve 150 civarında data seti işleyerek günlük operasyonlarla veri ambarına yazılıyor. 2020 yılında tüm ülkelerin gerçekleşen verilerini almaya odaklanılan tanımlayıcı çalışmalara yoğunlaşılırken, önümüzdeki dönem için hedef, tahmine dayalı çalışmalara odaklanmak. Kurulmuş olan veri ambarını daha öngörüsel hizmetler de verebilecek şekilde tasarlayan ekibin yıl sonu takviminde makine öğrenmesi çalışmalarına başlamak var.
İlgili haberler
>> Microsoft Teams Boğaziçi Bilişim Ödülleri’nde aday gösterildi