İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lütfi Sunar tarafından gerçekleştirilen en itibarlı meslekler sonunda belli oldu. Ortaya çıkan sonuçlar geçmişle kıyaslandığında çok ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Hadi gelin Türkiye’de Çalışma Hayatı ve Meslekler Araştırması’nın 2020 sonuçlarına biraz daha ayrıntılı bakalım.
Mesleklerin son beş yıl içinde nasıl bir itibar kaybı/kazanımı yaşadıklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yapıldı. Genel olarak değerlendirmek gerekirse; Tıp doktorluğu, Hakimlik,Üniversite profesörlüğü, Pilotluk, Büyükelçilik, Valilik, Diş hekimliği, Yüzbaşılık, Generallik ve Avukatlık en itibarlı ilk 10 meslek oldu. Bu mesleklerin bir bölümü daha önceden çok fazla itibara sahip değildi ancak şimdi durum çok değişti.
En itibarlı meslekler araştırması düzenli olarak yapılıyor
Mesleklerin her birisi farklı işlevlere sahip. Bu nedenle hiçbir mesleği itibarsız olarak göstermek pek doğru değil. Bu araştırmanın amacı da zaten meslekleri gereksiz veya itibarsız olarak nitelendirmek değil. Bu araştırmadaki asıl amaç toplumun bu mesleklere bakış açısını ortaya koymak.
Yapılan bu araştırmada toplumun yanında itibarı en az olan meslekler de ortaya çıktı. Ütücülük, Ayakkabı boyacılığı, Çöpçülük, Seyyar satıcılık, Kapıcılık, Falcılık, Gündelik temizlikçilik, Hamallık, Düzensiz işlerde işçilik ve Dansözlük şu anda bilinen en az itibara sahip meslekler. En itibarlı meslekler ile kıyaslandığında bunların çok farklı kulvarda olduğu görülüyor. Ayrıca kalıcı işler olmadığı da rahatlıkla farkediliyor. Araştırma son derece kapsamlı bir düzlemde yapıldı.
Bildiğiniz üzere bu araştırma 2015 yılında yapılmıştı. Bu yılın sonuçları ile kıyaslandığında milletvekilliğinin 11 sıra, belediye başkanlığının 5 sıra, muhtarlığın 25 sıra, Kasiyerliğin 16 sıra, büro elemanlığının 20 sıra, sekreterliğin 27 sıra, resepsiyonistliğin 14 sıra, stüdyo fotoğrafçılığının ise 21 sıra yükseldiği ortaya çıktı. En itibarlı meslekler ile ilgili ortaya çıkan sonuçlar cinsiyet bakımından da bir hayli farklı. Son olarak yapılan bu çalışmada katılımcıların yarısı işinin sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, yüzde 61’i de işini yalnızca para kazanma amacıyla yaptığını belirtti. Peki siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
İlgili Haberler:
>> Üretimde robot kullanımı nasıl şekillenecek?
>> Teknoloji ile Üretelim platformu Türkiye’nin geleceğine güç katacak