Güvenli mesajlaşma, online dünyadaki en önemli konular arasında yer alıyor. Kimi zaman iş, kimi zaman özel amaçlı olarak kullanıyoruz. Peki güvenliğimiz ne durumda?
Güvenli mesajlaşma için pek çok detay sıralanabilir. Örneğin; kimlik numarası, banka hesap şifresi gibi özel bilgilerin online ortamda paylaşılması önerilmez. İyi tanımadığınız kişilerle “önemli” olarak nitelendirebileceğiniz bilgileri ve görselleri paylaşmanız da önerilmez. Öyle ya, karşınızdaki kişi ya kötü niyetliyse? Niyet kısmını bir kenara bırakırsak, konuştuğunuz kişi, kendi güvenlik önlemlerini önemsemiyor olabilir ve bu bile sizin paylaştığınız bilgileri tehlikeye sokabilir. Bu konuda konuşulabilecek çok fazla detay var. Peki ya kullandığımız uygulamalar ne durumda, biraz da onlardan bahsedelim isterseniz.
Signal
Signal, Tesla ve SpaceX gibi şirketleri patronu Elon Musk’ın da tavsiye ettiği mesajlaşma uygulaması. Sevdiklerinizle mesajlaşabilir, link paylaşabilir, ses ve video paylaşımları gerçekleştirebilirsiniz.
Bu detaylar tabii ki pek çok mesajlaşma uygulamasında var. Signal’i onlardan ayıran en önemli detay ise, pek çok farklı verinizi toplayarak paylaşıma sunmaması. Biliyorsunuz, kişisel veriler paylaşılarak genellikle reklam verenlerle anlaşmalar yapılabiliyor. Signal ise, yalnızca telefon numaranıza ihtiyaç duyuyor.
Skype
Skype, yıllardır bilinen ve her geçen yıl kendini geliştiren bir uygulama. Arkasında Microsoft gibi bir marka var. Skype üzerinden yazılı, sesli ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirilebiliyor. Yakın zamana kadar pek çok şirket, online toplantılar için Skype’ı tercih ediyordu.
Skype da sizden kullanıcı bilgileriniz, kontaktlarınız, data kullanımı ve görseller gibi konularda izin talep ediyor.
Zoom
Zoom, son yılların en popüler iletişim uygulamalarından bir tanesi. Kişisel kullanımdan görüntülü şirket organizasyonlarına kadar pek çok farklı amaç için tercih ediliyor. Facebook Messenger ile kıyaslarsak, daha az bilgi talep ediyor denebilir.
Zoom, sizden görselleriniz, bulunduğunuz konum, kontaktlarınız ve kimlik bilgileriniz gibi detayları talep ediyor.
Discord
Discord, özellikle video oyun severleri hedefleyen bir uygulama. Bu uygulama üzerinden oyunlar hakkında yazılı, sesli ve görüntülü sohbetler gerçekleştirilebiliyor. Özellikle oyun takımları için ideal.
Yine de, bu uygulama da sizden satın alım bilgileriniz, kimlik bilgileriniz, kontaktlarınız ve arama geçmişiniz gibi detayları istiyor.
Telegram
Telegram da tıpkı Skype ve Facebook Messenger gibi pek çok seçenek sunuyor. İster yazılı, ister sesli, isterseniz de görüntülü mesajlaşmalar gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama da sizden satın alım bilgileriniz, konum bilgileriniz, kontakt bilgileriniz ve bankacılık bilgileriniz gibi detayları istiyor.
WhatsApp de pek çok bilginizi isteyen bir uygulama. Hatırlarsanız daha iyi online alışveriş deneyimleri için bazı verilerin reklam verenlerle paylaşıldığı da belirtilmiş. Tabii ki Signal gibi bir uygulama değil, ama Facebook Messenger’a kıyasla daha güvenli olduğu da söylenebilir.
Facebook Messenger
Facebook Messenger, en çok tercih edilen mesajlaşma uygulamalarından bir tanesi. Kimlik bilgilerinizden alışveriş geçmişinize, fotoğraflarınızda telefon numaralarınıza, cihaz bilgileriniden bulunduğunuz adrese kadar pek çok bilgiye erişebiliyor.
TikTok
TikTok, Çin menşeli bir uygulama ve özellikle gençler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Her ne kadar odağında videolar olsa da, yazılı mesajlaşmalara da imkân sunuluyor. Tıpkı Facebook Messenger gibi TikTok da çok fazla detayı sizden talep ediyor ve arşivliyor.
Yani kısacası, online dünyada güvenli mesajlaşma istiyorsanız, çok fazla seçeneğiniz yok gibi. Uygulamaların büyük kısmı sizden bayağı bilgi talep ediyor. En azından şu an için Signal’in biraz daha güvenli göründüğünü söyleyebiliriz.