Bloomberg tarafından yapılan bir araştırma ile birlikte en çok değer kaybeden para birimi belli oldu. İşte çarpıcı araştırmanın sonuçları.
2020 yılının başlarından itibaren dolar karşısında değer kaybeden para birimleri, büyük oranlara vardı. Bloomberg tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, hem en fazla değer kazananlar hem de en fazla değer kaybedenler ortaya çıktı. Üstelik bu para birimlerinin yüzdelik kayıp miktarı da hesaba eklendi.
Türkiye bu listede kendisine birinci sırada yer buldu. 2020 yılından bu zamana kadar yüzde 30 civarında değer kaybı yaşayan Türk lirası, zirveye yerleşti. Brezilya reali ile Arjantin pesosu ise ikinci ve üçüncü sıralarda yer alıyor. Her iki ülke de zaman zaman ekonomik krizler yaşayabiliyor. Özellikle de Arjantin bu problemi hep yaşıyor.
En çok değer kaybeden para birimi TL için endişeli bekleyiş
Ortaya çıkan bu tabloda sadece değer kaybeden para birimleri yoktu. Aynı zamanda değer kazanan ülke paraları da mevcut. Filipin pesosu bunun en bariz örneği. Bu ülkenin para birimi yüzde 4,62 oranında değer kazandı. Dünya genelinde doların değerinde genel bir düşüş olması, bunun en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
ABD ile çok sert mücadeleler yaşayan Çin ise para birimi değer kazanan ülkeler arasında yer alıyor. Çin yuanı dolar ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 4,26 oranında değer kazandı. En çok değer kaybeden para birimi olan Türk Lirası, aynı zamanda bu ülkelerin de arkasına düşmüş oldu. Ancak herşey bunlarla sınırlı değil.
Bildiğiniz üzere ABD’de başkanlık seçimleri yapılıyor ve endişeli bekleyiş devam ediyor. Bunun nedeni ise Joe Biden’ın seçilmesi halinde TL’deki değer kaybının daha fazla artacak olması. Böyle bir durumda ekonomik problemler giderek derinleşecek ve kayıp hızlanacak. En çok değersizleşen para birimi TL, şu anda 8,40 – 8,50 arasında gidip geliyor.
Her geçen yıl değer kaybı artan TL, bu gidişatını birkaç yıl daha sürdürecek gibi görünüyor. Ancak yine de ekonomide her an herşey değişebilir. Sizce TL’deki değer kaybı daha çok neye bağlı? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
İlgili Haberler:
>> 5G 2030 Yılına Kadar Küresel GSYİH’yi nasıl etkileyecek?
>> Elektrikli Araçlar Tasarruflu Mu? Sizin İçin Kuruş Kuruş Hesapladık!