İnternet hızlarının Türkiye sınırları içerisinde arttırılması birçok sektörü tetikleyecek gibi gözüküyor. Bu sektörlerin başında ise E- Ticaret yer alıyor.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2010 yılında 12,9 milyar lira olan internet aracılığıyla alışverişin hacmi, 2011 yılında 18,7 milyar lira, 2012 yılında 25,2 milyar lira, 2013 yılında 34,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın ekim ayı itibarıyla da 34,7 milyar liraya ulaşan internetten alışverişin, son 5 yıllık dönemdeki toplam tutarı ise yaklaşık 126,1 milyar lira oldu.
Türkiye Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre e-ticaret sitelerinden alışverişin yüzde 77’sinin Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yapıldığını kaydeden akademisyenler, “İstanbul, Ankara ve İzmir’in bu bölgelerde bulunması, rakamın ortaya çıkmasındaki en büyük etken. Türkiye’nin diğer bölgelerini ve şehirlerini de e-ticaret ağına, verimli ve diğer şehirlerle aynı düzeyde adapte eden bir girişim olursa oldukça önemli ticari hacme ulaşabilir” bilgisini veriyor.
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) rakamlarına göre de gelişmiş ülkelerde e-ticaret perakende sektörünün, toplam perakende sektörünün içindeki oranı yüzde 5,5. Türkiye’de ise bu oranın yüzde 1,3 olduğunu dile getiren akademisyenler, “Türkiye’de e-ticaret hacmi ile ilgili resmi olarak verileri yayınlayan bir kurum olmaması sebebiyle tutarsız veriler bulunuyor. Gelecekte sektörün büyüme hızının çift hanelerde seyredeceği bir gerçek olmakla birlikte 2020 yılında e-ticaret hacminin 40 milyar doları aşacağı bekleniyor. Bu rakamlara ulaşabilmedeki en önemli etkenler, internet kullanımın yaygınlaşması ve tüketicilerin dijital tüketici konumuna gelmelerinin sağlanabilmesi” diyor.
e-ticarette Başarının Sırrı
e-Ticarette başarının sırrı güvenli ve hızlı internet bağlantısından geçiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerimizin bağlantı hızları bu üç büyük ilimize göre gerilerde kalıyor. Fiber yatırımlarının da bu üç büyük ilde toplanması talihsiz bir durumun ortaya çıkmasına sebep olmuş durumda. Bu gibi durumlarda fiber hızında kablosuz veri aktarabilen cihazların kullanılması gerektiğini belirten Net Vizyon firmasının Genel Müdürü Salim Akdaş, “kurumsal kullanıcıların beğenisine sunduğumuz kablosuz veri iletimi sağlayan güvenli ve yüksek menzile sahip ürünler ile Türkiye’nin en ücra köşelerine dahi internetin hızlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlıyoruz” diyor.
Bu konuda dünyanın en iyi markaları ile çalıştıklarını belirten Akdaş, “Network Teknolojilerinde Dünya Markası olan Cisco ile iş ortaklıkları sonucunda, projelerinde ve ürün hizmet satışlarında tüm Cisco Unified Communication Teknolojisi, Data Center, Small Business Ürünlerinin satışını, teknik desteğini, kurulumunu gerçekleştirdiklerini ekliyor ve Ubiquiti Networks, Cambium Networks ePMP ürünleri ve Mimosa Networks Türkiye master reseller ı olarak , dünya pazarına hakim wireless ürünler ile Türkiye pazarını buluşturduklarını belirtiyor.
Salim Akdaş, 200+Mbps kapasiteyi destekleyen, 2.4GHz ve 5GHz frekans spektrumunda tüm lisanssız küresel bantları kapsayan ePMP mimarisinin, kablosuz geniş bantın yeni standartlarını belirlediğini söylüyor.
Mimosa ile fiber kablonun yüksek hızlı bağlantı için en iyi yöntem olduğu düşüncesinin tarihe karıştığını ve Mimosanın, Gb bağlantı hızıyla uzun mesafeler ve dış mekan kullanımı için tasarlanmış kablosuz cihazlarıyla evlere ve iş yerlerine güvenilir bağlantı sağladığını da ekliyor. Fiber kablo kurulumunun pahalı ve yavaş olduğu yerlerde Mimosa ürünlerinin avantajının daha belirgin şekilde ortaya çıktığını da ilave ediyor.
Net Vizyon Bilgi İşlem A.Ş, marka bağımsız sunduğu ürün ve hizmetler ile birçok kurumun ihtiyacını karşılayacak seviyede ağ bağlantı çözümleri sunuyor. Bu konuda şimdiye kadar yaptığı referans projelerin başarısı sayesinde gelecek yatırımlarını arttıran firma kablosuz ağın gücüne inanıyor ve gelişen teknolojiyi yakından takip ederek en yeni ve en iyi teknolojileri Türk kullanıcıları ile tanıştırmak için çalışıyor.