Sabıka kaydı alımından e-kimlik işlemlerine, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nden (MERSİS) e-fatura uygulamasına çok çeşitli alanlarda hem bireylerin hem kurumların kullanımı için gerekli e-imzanın üreticisi E-GÜVEN, Türkiye’nin e-dönüşüm sürecini değerlendirdi.
E-GÜVEN İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Ayşegül Tüzün, ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’ndeki konuşmasında e-imza uygulamalarındaki mevcut duruma ve gelecek hedeflerine değindi.
E-imza sayısı 1 milyon 400 bine ulaştı
Türkiye’nin e-dönüşümü için büyük önem taşıyan E-Reçete, E-Tebligat ve Elektronik Kimlik projelerinin hayata geçmesi ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sisteminin yaygınlaşmasıyla e-imzanın kurumlardan bireylere herkesin hayatını kolaylaştıracağını vurgulayan Tüzün şöyle konuştu:
“2014 Haziran sonu rakamlarına göre bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 400 binin üzerinde sertifika oluşturuldu. Ülkemizin, nüfus ve ekonomisinin dünya genelindeki payı yüzde 1 iken Global Bilişim Teknolojileri Pazarı’ndan aldığı payın yüzde 0,75 olması bu alanda büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu ve doğru adımlarla büyük başarılar elde edilebileceğini gösteriyor. Bilgi ve İletişim Teknolojileri kapsamında geliştirilen projelerin, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi için büyük önem taşıyor.”
Elektronik imzanın; e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta, Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, Elektronik Kamu Alımları Platformu, Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi, Elektronik Genel Kurul gibi pek çok sistemde kullanıldığını belirten Tüzün şunları ifade etti:
“Elektronik imza, 2004 yılında başlatılan e-dönüşüm süreci kapsamında atılmış önemli adımlardan biri. 2004 yılında yürürlüğe giren 5070 sayılı elektronik imza kanunu ile birlikte başlayan e-dönüşüm süreci bugüne kadar önemli yol kat etti. Ama e-dönüşümü layıkıyla tamamlamak için önümüzde hala uzun bir yapılması gerekenler listesi var.”
E-imza kullanılması ile yaygınlaşan e-ticaret projelerinin sektörün büyümesine katkı sunacağını, bu projelerle yaratılan zaman ve operasyon verimliliğinin de ekonomiye çok yönlü katkı sağlayacağını sözlerine ekleyen Tüzün, e-imzanın e-dönüşüm sürecinin temel taşlarından bir tanesi olduğunu belirtti.