PTT A.Ş. tarafından oluşturulan e-Apostil sistemi, 1 Ocak’ta uygulamaya konuldu. Sistemin ilk aşaması adli sicil kaydı ve mahkeme kararına ilişkin belgeleri kapsıyor.
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT A.Ş.); yaygın, güvenilir ve kaliteli hizmetlerine her geçen gün yenilerini eklemeye devam ediyor. Türkiye’de dijital dönüşümün öncüleri arasında yer alan Şirket, apostil işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını mümkün kılacak sistemi 1 Ocak 2019 tarihinde hizmete sundu.
İlgili kanun Mart ayında yayımlandı
PTT A.Ş., 15 Mart 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la e-Apostil sistemini kurmak üzere yetkilendirildi. Kanun’da, “yetkili birimler tarafından onay şerhi (apostille) verilmiş belgelerin elektronik ortamda ilgililere ulaştırılması için aracılık işlemlerinin PTT A.Ş. tarafından gerçekleştirileceği” ve Şirket’in bu hizmeti “kişisel verilerin korunması kaydıyla” yerine getireceği ifade edildi. Söz konusu Kanun, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nca apostil onayı verilerek kullanıma sunulan belgelerin, PTT A.Ş.’nin kuracağı eapostil.gov.tr sitesi üzerinden elektronik yolla temin edilmesini mümkün kıldı.
e-Apostil nedir?
Apostil, bir devlet makamınca düzenlenmiş belgelerin ilave herhangi bir tasdik işlemine tabi tutulmaksızın bir başka devlet makamı tarafından geçerli kabul edilmesine yönelik işlemler bütününü ifade ediyor. Belgeyi düzenleyen devletin yetkili makamı tarafından ilgili evraka “apostil” kaşesi basılıyor veya etiketi yapıştırılarak imzalanıyor. Böylece belgenin gerçekliği tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılması sağlanıyor. Elektronik Apostil (e-Apostil) ise bir belgenin apostillenmesi işleminin elektronik ortamda güvenli elektronik imza ve zaman damgası ile gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konvansiyonu’na üye veya taraf devletler arasında geçerli bulunuyor.
Sistem nasıl işleyecek?
e-Apostil projesinin ilk fazında PTT A.Ş. ile Adalet Bakanlığı arasında çalışmalar yürütüldü. Bu çalışmalar neticesinde öncelikle adli sicil kaydı ve mahkeme kararına yönelik belgelerin Adalet Bakanlığı’nca e-Apostil onayı verilmesinin ardından PTT A.Ş. güvencesiyle ilgili kişilere sunulması sağlanacak. Projenin ikinci fazında ise İçişleri Bakanlığı tarafından e-Apostil onayı verilen nüfus kayıt örneği, doğum kayıt örneği, evlenme kayıt örneği, isim denklik belgesi, diploma gibi belgelerin işlemleri de sisteme dahil olacak.
e-Apostil sisteminin işleyişi sırasında vatandaşların başvuruları eapostil.gov.tr sitesi üzerinden alınıp onay için ilgili kuruma aktarılacak. Kurum tarafından elektronik imza doğrulaması esas alınarak e-Apostil’in oluşturulmasının ardından işlemleri tamamlanan belgeler talep sahiplerine ulaştırılacak. Bu süreçte PTT A.Ş. ilgili kurumlardan gelen belgeyi doğrulama işlevini değil, e-Apostil şerhli belgenin uluslararası dolaşıma çıkmasına aracılık etme görevini üstlenecek.
Bürokrasi azalacak, süreçler hızlanacak
2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi Eylem Planı ve etkin e-Devlet ile toplumun yaşam kalitesini artırma vizyonu doğrultusunda projelendirilen e-Apostil sistemi; vatandaşların apostil işlemlerini belli bir hizmet bedeli karşılığında dünyanın her yerinden elektronik ortamda tamamlamalarını sağlayarak e-Dönüşüm’ün gerçekleşmesi yolunda önemli bir işlev üstlenecek. Uygulamanın ilk fazında ücret tarifesi adli sicil belgesi için 25 TL, mahkeme kararı için 50 TL olacak.
e-Apostil sistemi sayesinde bürokratik işlemler kayda değer ölçüde azalırken; süreçler çok daha hızlı ve etkin yürütülecek. Talep alma ve yerine getirme işlemlerinin tamamının çevrimiçi yapılacağı sistem, çevre dostu olma özelliğiyle kağıt israfının önlenmesine de katkıda bulunacak.