Dünyanın en büyük yumurta fosillerinden biri Antarktika’da bulunmuştu. Fosilin 68 milyon yıl önceden kaldığı belirlendi.
Dünyanın en büyük ikinci yumurta fosili 2011 yılında Antarktika’da bulunmuştu. Antarktika’da çalışma yapan Şili Üniversitesi ve Doğa Tarihi Müzesi’nden bir araştırma ekibi, futbol topu büyüklüğündeki fosili keşfinin ardından Şili’ye götürerek bir müzeye koymuşlardı. O tarihten beri fosil üzerindeki incelemeler sürmekteydi ve bilim insanları fosilin ne olduğunu anlayamadıkları için ona “şey” ismini vermişti. Nature dergisinde yeni yayımlanan bir çalışmaya göre fosil 68 milyon yaşında. Bilim insanları, çalışmalarını açıkladıkları makalede fosilin bir deniz sürüngeninin yumuşak kabuklu yumurtası olduğunu da belirtti.
Şilili bilim insanlarının keşfettikleri fosil, dünyanın en büyük yumuşak kabuklu yumurta fosili olarak kayıtlara geçti. Bilim insanları bu fosilin, deniz canlılarının evrimi konusunda yeni bilgiler sunabileceğini düşünüyor.
Dünyanın en büyük yumuşak yumurta fosili futbol topu kadar!
Antarktika’nın Seymour Adası’nda keşfedilen fosilin boyutları 29 x 20 cm olarak açıklandı. Bu yumurta fosili, Madagaskar’ın uçamayan fil kuşlarının yumurtasından sadece biraz küçük. Kuşlar, timsahlar ve birçok dinozor türü sert kabuklu yumurta bırakırken, Antarktika’da bulunan yumurta yumuşak, parşömen benzeri bir kabuğa sahip.
Dünyanın en büyük ikinci ve en büyük yumuşak yumurta fosilini keşfeden ekipte yer alan Texas Üniversitesi’nden Lucas Legendre, “Bu yumurta Antarktika’da keşfedilen ilk yumurta fosili ve şimdiye kadar keşfedilen en büyük yumuşak kabuklu yumurta. İnce uzun, çökük, yüzeyinde kırışıklıklar bulunan sönmüş bir futbol topuna benziyor.” dedi. Legendre, yumurtanın düz olan kısmının ise deniz tabanı ile temas eden kısmı olduğunu düşünüyor.
Dünyanın en büyük yumuşak yumurta fosilinin embriyonik kalıntıları ve iskeleti olmadığı için hangi canlı türüne ait olduğu uzun incelemeler gerektirdi. O tarihlerde Antarktika’da böyle bir yumurta bırakacak kadar büyük canlılar sadece deniz sürüngenleri idi; Mosasaurs (Mosazor) denilen sürüngenler ve Plesiosaur (Pleziyozorlar). Fosil, bu hayvanların yumurta bırakmadığı yönündeki fikirlere meydan okudu.
Araştırma ekibi, yumurtanın dinozorlara ait olmadığını düşünüyor. Çünkü o tarihlerde Antarktika’da yaşamış olan dinozorlar bu denli büyük bir yumurta için fazla küçüktü. Legendre konuyu, “Bu büyük sürüngenlerin, bırakıldıktan hemen sonra yumurtadan çıkan çok ince bir kabukla yumurta bırakan doğurgan sürüngenler ve yılanlarla aynı üreme stratejisine sahip olduklarından şüphelendik.” şeklinde açıkladı.
66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan asteroit, dinozorlarla birlikte Mosasaur ve plesiosaurları da yok etmişti.