Dünyada ve Türkiye’de yatırımlarına tüm hızıyla devam eden TCL firmasının Mobil Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca ve Mobil Türkiye Pazarlama Müdürü Arzu Topuz ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildik.
TCL ’in Türkiye’deki faaliyetlerini ve çalışmalarını TCL Mobil Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca ve TCL Mobil Türkiye Pazarlama Müdürü Arzu Topuz’a soracağız. Sizlerden Türkiye’deki detayları öğrenmek istiyorum. TCL Türkiye’deki çalışmalarından bahsedebilir misiniz?
Serhan Tunca: TCL çatısı altında büyüme eğilimi içerisinde olsak da Türkiye’deki maceramız Alcatel markası ile başladı. Türkiye’de beşinci senemizi doldurduk. O dönemden beri de pazardaki dinamiklere ve rekabete uyum gösteren ve büyüyen bir üretici konumunda olduk. Pazar payları dönemden döneme, kategoriden kategoriye değişiyor ama bu geçtiğimiz 5 sene içerisinde Alcatel markasında hem cep telefonu hem tablet tarafında çok başarı sağladık.
2020’de IDC’nin resmi rakamlarına göre Türkiye’nin ikinci tablet markası haline geldik. Hatta GFK’nın son raporuna göre Alcatel ile operatör kanalı satışlarında birinci tablet markası olduk. Bu sadece pandeminin yarattığı bir ihtiyaç değil, biz yıllardır tablet kategorisinde güçlü bir oyuncu olarak yer alıyoruz. Müşteri bazında oluşturduğumuz güvenden kaynaklı hem bireysel kanalda hem de kamu ve kurumsal kanaldaki iş birlikleriyle ciddi bir ivme yakaladık.
Bu beş sene içerisinde Alcatel’in ürün gamında telefon, giyilebilir teknoloji ve modem de bulunuyordu. Alcatel’in bütçe dostu cep telefonlarıyla genel pazarda zaman zaman yüzde 2’nin üzerine çıktığımız, kanal bazında yüzde 10’a çıktığımız iş birliklerimiz oldu. Pandeminin ihtiyacı ve bizim uzun zamandır bulunduğumuz mobil modem kategorisinde ciddi bir büyüme gerçekleştirdik.
Türkiye’nin en büyük operatörünün ürünlerini biz üretiyoruz. Yakın zamanda bu ürünlerde diğer operatörlerle de iş birliğimiz başlayacak. 2020 yılında sadece operatör değil, Alcatel markalı ürünlerle zincir mağazalar aracılığı ile de müşterilerimize ulaştık. 2020’nin içinde TCL’in TCL markası adıyla da büyümesi heyecanı bizim için başladı. Burada her şey sadece TCL adı altında olmayacak, Alcatel de bizim markamız.
Bildiğiniz üzere TCL’in yıllarca Alcatel, Blackberry ve Palm ile yönettiği çoklu marka stratejisi var. Yeni bir strateji olarak teknolojiyi de yüksek kullandığımız TCL ailesi yaratma stratejimiz oluştu. Bu, cep telefonu ürünleriyle başladı. Cep telefonunda Kasım 2019’da TCL Plex ile ilk lansmanı yapmıştık. Vodafone ile iyi bir satış performansıyla pazara giriş yaptık.
2020 yılında pandemi zorlayıcılığı olsa da Avrupa’da yeni başlayan bir marka için güzel işler yaptık. Türkiye Avrupa’da İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa ile birlikte beş odak ülkeden birisiydi. Bu beş ülke içerisinde satış performansı bazında birinci olarak 2020’yi kapattık. Tabii ki pandemiden dolayı bazı şeyleri öteledik, lansman yapamadık. Ama bu dönem de bizim için çalışma ve 2021 için sağlam planlar yapma zamanı oldu.
2020 performansında da hem adette, hem ciroda hedeflerimizi gerçekleştirdik. Burada da zorluklarla nasıl baş edebileceğimizi gördük. Kapanan mağazalara karşılık kapanmayan mağazalara ve online kanala odaklandık. Kamu tarafında çok fazla B2B ihalesi aldık. 2021 bizim için daha önemli ve bunun yanında heyecanlı olduğumuz bir yıl. 2021 yılında hem iddialı hem de birden çok kategoride ürünlerimizin olduğu bir sene olacak.
2021’in ilk çeyreği içerisinde son kullanıcılarımıza mobil dünyada sadece cep telefonu değil tabet ve ses ürün grubu ürünlerimizi de sunacağız. Eylül 2020’de televizyon satışlarımız da başlamıştı. Son kullanıcı elektroniğindeki rakiplerimiz gibi müşterilerimize her ürün dikeyinde çözüm sunan bir marka haline geldik.
Geçtiğimiz dönemde globalde tanıttığınız aksesuar ürünleriniz 2021 yılında Türkiye’ye gelecek diyebilir miyiz?
Arzu Topuz: Evet. Aslında Alcatel’de izlediğimiz stratejiyi TCL’e de taşıyor olacağız. Pazarda, Alcatel markasıyla telefon, tablet, modem gibi farklı ürün kategorilerinde ürünlerimiz ile yer alıyoruz. Şimdi aynı stratejiyi TCL markasıyla telefon ve tablet kategorilerinin yanında ses grubu ürünleri ve aksesuarları da getirerek izliyor olacağız. Amacımız TCL markamızla ekosistemi tamamlamak.
Üretim için üretim bandı olan bir firmayla mı anlaşacaksınız? Yoksa kendiniz mi bant kurmayı planlıyorsunuz?
Serhan Tunca: Bir iş ortaklığı ile ilerleyeceğiz. Biz aslında büyük bir üretici markayız. Şu anda cep telefonlarında da tabletlerde de uçtan uca bir üretim yapıyoruz. Dışarıdan component tedariğimiz minimum seviye. Örneğin dünyada mobil üründe AMOLED ekran üretebilen iki üreticiden birisiyiz. Dolayısıyla burada bir üretici gücümüz var. Türkiye’de güçlü bir partner ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Gayemiz yurt dışından daha yüksek kalitede burada ürün üretebilmek, Türk kullanıcısına üstün hizmet verebilmektir.
Teknoloji ve fiyat ne kadar önemliyse kalite de çok önemli. O yüzden güçlü bir iş ortaklığıyla ilerliyoruz. Yakın bir dönemde de ürünlerimizi arz edeceğiz. Üretim TCL ile başlayacak, sonrasında Alcatel cep telefonlarını da Türkiye’de üretme planımız var. Bunu da kısa dönem yatırımı veya fırsatı olarak görmüyoruz; uzun dönemli olarak düşünüyoruz. 2020 Mayıs ayından beri bu planlama üzerinde çalışıyoruz. TCL bunu sadece Türkiye’de yapmadı. Arjantin, Brezilya, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde üretim iş ortaklıklarımız var.
TCl Olarak Türkiye’de ürünü ürettiğiniz zaman, buradaki kullanıcılara fiyat açısından bir faydası olacak mı?
Serhan Tunca: Buradaki pazarın da büyümesine sebep olacak şeylerden bir tanesi de fiyat olacak. 2020 Mayıs ayından beri bir gözetim uygulaması var. Android modellerde fiyat bantları 3.000 – 4.000 TL arasına sıkıştı. Vergi dilimlerinden dolayı fiyat farkları üründen ürüne değişecektir. Gözetimden dolayı şu anda sabit bir vergi uygulanıyor. Ortalama olarak 3.500 TL fiyatı olan bir ürünün artık 2.000 – 2.500 TL bandına oturmasını öngörüyoruz. Buradaki üretimin getirdiği avantajı son kullanıcıya yansıtacağız. Bizim gayemiz üretimden bir karlılık sağlamak değil, tamamen son kullanıcıya fayda sağlamak.
Bu yüzden minimum karlılıklarla çalışıyoruz. Türk kullanıcısının yüksek teknolojiye ulaşılabilir fiyatlarla erişmesini istiyoruz. Gözetimden önce de bizim mottomuz aslında buydu. Her üretici Türkiye’de üretim yaptığından da bunu korumayı ümit ediyoruz. Biz yine iyi ürünü uygun fiyata sunma gayesi içerisinde olacağız. Sonuç olarak kullanıcılar ürünleri yüzde 25’e yakın daha uyguna satın alacaklar diyebiliriz.
Tablet satışları Türkiye’de arttı. Bunun online eğitim ile bir ilgisi var mı? Online eğitime geçmemizle beraber hem dizüstü bilgisayar sektörü tetiklendi. Tablet de bundan etkilendi mi?
Serhan Tunca: Etkiledi. GFK’nın resmi rakamına göre Ocak-Kasım 2019 arasında Türkiye’de toplam 610 bin tablet satıldı. Ocak-Kasım 2020 arasında ise 1.3 milyon tablet satışı gerçekleşmiş. Bu büyümenin en büyük nedeni evden çalışma ve eğitim.
Biz bunu gözlemledik ve önde gelen satıcılardan olduğumuz için dönem dönem pazar araştırması yapıyoruz. Cep telefonunda olduğu gibi insanların kullanım trendleri değişti. Eskiden uygun fiyat, internet ve 1 GB RAM gibi özellikler aranırken bugün 3 GB RAM’i olan ürün bile zor tercih edilir hale geldi çünkü ihtiyaçlar arttı. Pandemi de tablet ihtiyaçlarını artırdı. Biz artık tablet üzerinden online görüşme yapabiliyoruz, çizim yapabiliyoruz, çalışabiliyoruz. Dolayısıyla kullanıcılar giriş seviyesinden daha üst seviyeye çıkmaya başladılar. Pandemi bittiğinde Pazar tekrar 600 binlere düşmeyecektir. 1.3 milyon ile 600 bin arasında seyredecektir.
Arzu Topuz: Birçoğumuzun evinde çekmecelerde unutulmuş düşük teknik özellikli tabletler hep vardı. Tüketiciler bu tabletlerin aslında taleplerini karşılayamadığını, performanslarının uzaktan çalışma ve online eğitim için yeterli olmadığını bu süreçte gördü. Bu sebeple pandemi döneminde daha iyi teknik özelliklere sahip tabletlere yönelim arttı ve pandemi döneminde tablet pazarı iki katı bir büyüme elde etti.
Serhan Tunca: O yüzden orada da şöyle bir stratejimiz var. Alcatel ile yine bütçe dostu ürünlerimizle pazarda bulunacağız. TCL markası yukarıyı adresleyecek. Ekran çözünürlükleri full HD, en az 3 GB RAM’i olan, yüksek batarya kapasiteli ve şık olan ürünlerle Türkiye’de olacağız. Dolayısıyla Türkiye’de tablet pazarının tamamını adresleyeceğiz. 2021’de pazarın gerilemeyeceğini, bizim de kendi stratejimizle daha da büyüyeceğimizi öngörüyorum.
TCL olarak 5G hakkında beklentileriniz neler? Türkiye’de 5G’yi ne zaman göreceğiz? Operatörler test çalışmalarına başladı ama siz cihaz üreticisi olarak neler yapıyorsunuz?
Serhan Tunca: 5G teknolojileri diğer pazarlarda çok daha önce başladığı için biz de global üretici olarak hazırlıklarımıza başlamıştık. Tüm ürün gruplarında 5G destekli ürünler var. Hatta 2020’de bir tane, 2021’de bir tane 5G destekli cep telefonu lanse ettik. Cep telefonunda 5G stratejimiz, 5G’ye uygun fiyata erişim olmasını sağlamak. 5G kullanım ağının yaygınlaşmasıyla maliyetin de düştüğünü sizler de görüyorsunuz. Bu diğer üreticilerde de benzer şekilde. 5G’nin ürün alanı sadece cep telefonu değil, mobil geniş bant ürünlerinde, modemlerde de bu geliştirmeleri yapıyoruz.
Global operatörlerle de iş birliğimiz başladı. Türkiye’de 5G ticari ağı net olarak planlanmadığı için operatörler portföylerine tam olarak bu ürünleri yerleştirmediler ama belli bir zaman sonra 5G ürünler olacak. Sonrasında kuvvetle muhtemel 5G telefonların hepsinde yaygınlaşacak. 5G 2022’de varsayılan bir özelliğe dönecek. Biz de öncü üreticilerden biri olarak hiçbir zaman pazarın gerisinde kalacak ürünler geliştirmedik. Her zaman pazarın dinamiklerine uyuyoruz.
Biz de bu konuyu yakından takip ediyoruz. Hem üretici olarak hem son kullanıcı olarak biz de heyecanlıyız. Artık ekosistem denen kavramı da çok konuşuyoruz. Ekosistemimiz içerisinde mobildeki tüm ürünler cep telefonları, tabletler, kulaklıklar, modemler; ev elektroniğinde televizyon, akıllı süpürge, hava nemlendirici gibi ürünlerle de aslında bu ekosistem ağını büyüteceğiz. 5G’de bu ekosistemin büyümesi için önemli teknolojilerden. Tabii ki bu anlattığımız hikayede telefon her zaman ortada yer alıyor. Bu ekosistemi yönetecek olan telefon ürünlerimiz olacak.
Türkiye’de ürettiğiniz telefonlardan yurt dışına satmayı hedefliyor musunuz?
Serhan Tunca: Onu şu anda planlıyoruz aslında. Önceliğimiz Türkiye pazarı ama planlarımız arasında bu faz da var. Hatta pazar araştırmalarına da başladık. Avrupa’ya ihracat konusunda şöyle bir dezavantajımız var: Avrupa, Çin’e hiçbir vergi uygulamadığı için Avrupa Çin’den gelen ürünlerle domine edilmiş durumda. Bu plan için uygun olabilecek ülkeler için hedef pazar araştırması içerisindeyiz. Televizyon tarafında ürettiğimiz ürünlerden ilk ihracat olarak Kıbrıs’a ürün gönderimi gerçekleşti. Bu hamle de stratejimizi çerçeveliyor.
Türkiye’de aksesuar olarak neler satmayı planlıyorsunuz? TCL Aksesuar tarafında ilk ürünler ne zaman gelecek?
Serhan Tunca: Aksesuarda Nisan ayında 4 kulaklık ürünüyle Türkiye’de yer alacağız. Audio tarafında bir cep telefonu markasından beklenmeyecek genişlikte bir portföyümüz var. Lansmanı True Wireless kategorisinde 4 ürünle yapacağız. Sonrasında daha da genişletme planımız var. O yüzden audio ürünlerimizi aksesuar olarak değil de tek başına bir dikey kategori olacak şekilde planlıyoruz. Hatta şu an Avrupa’da sadece audio ürünleri için bir satış direktörü atandı. Tamamen audio ürünlerine odaklı olarak çalışacak. 2021’de Türkiye’de 100 binin üzerinde ses ürün grubu ürünü satmayı hedefliyoruz.
Arzu Topuz: True Wireless kategorisinde farklı fiyat segmentlerinde ürünlerimiz ile yer alıyor olacağız. Telefon, tablet kategorilerinde olduğu gibi ses ürün grubunda da stratejimiz son kullanıcıları uygun fiyatlı True Wireless ürünleri ile buluşturmak. Nihai tüketici kendisi için en uygun fiyat-performanslı ürünü alabilsin istiyoruz.
İlgili haberler
>> TCL 10 SE Yorumları ve İnceleme: 2500 TL’nin Altında Satılan Telefon Bakın Neler Sunuyor?
>> TCL 10 Plus yorumları ve inceleme: İyi performans, şık tasarım!